Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Westworld Awakening – distopijski VR triler koji vas neće razočarati

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Westworld je HBO-ova serija koja postavlja mnoga filozofska pitanja. Pitanja poput: „Što je život? Što nas čini ljudima?“ i, naravno, „Je li ispravno igrati se Boga?“ Ako pogledamo unatrag kroz cijelu povijest književnosti, vidjet ćemo da su to pitanja koja se uvijek iznova ponavljaju. I to s dobrim razlogom.

Preispitivanje onoga što nas ljude čini nama, intrinzično je ljudska stvar. To je pitanje koje će se postavljati puno više kako će tehnologije poput kloniranja, umjetne inteligencije, a moguće i stvaranja digitalnih kopija ljudskom uma napredovati. To je  koje pitanje će nam možda odgovoriti što to znači biti osoba.

Originalni Westworld pokazao nam je posljedice prepuštanja našim najnižim instinktima, kako to može promijeniti osobu i opasnosti onoga što se dogodi kada se roboti konačno odluče pobuniti. HBO-a je tome pristupio humanizirajući robote te pokazujući gledateljima uznemirujući pogled iza kulisa. Pokazali su nam što se događa sa psihom kada postanete svjesni da vas ubijaju iz zabave gotovo svakodnevno.

Priča

Umjesto da igrate u ulozi gosta u Westworld parku, svijet ćete doživjeti kroz oči jednog od likova – žene po imenu Kate. Westworld Awakening započinje tako da proživljavate priču iz noćne more u kojoj vas klasičan horor negativac lovi kroz ogromnu kuću. Svaki put kad umrete, probudite se u laboratoriju Delos Narrative Designa i čujete kako osoblje raspravlja o načinima ugađanja scene kako bi se poboljšalo iskustvo za goste.

Za sve ljubitelje serije Westworld, ovo je poprilično poznat tijek događaja. Što se tiče vaše kontrole nad igrom, nije važno što radite ili kako pokušavate pobjeći. U svakom slučaju, bit ćete ubijeni, a scena će početi iznova s ​​malo drugačijim obratom. To je sjajan način da doživite prirodu ovog svijeta. Osim toga, ako svaki put odvojite malo vremena za istraživanje svoje okoline, naći ćete razne skrivene figuricama iz serije koje otključavaju razne achievements. Ovi početni trenuci igre su možda najviše uznemirujući od svih jer, osim nasilja, postoji nepokolebljiv osjećaj da ste samo igračka koju bacite nakon igranja.

Drugo poglavlje započinje s vašim buđenjem u samoj ustanovi Delos. Nevjerojatno ste zbunjeni, što ne iznenađuje s obzirom na nagli skok u vremenu. Ovdje zapravo igra počinje. U od sada pa nadalje ćete se šuljati po raznim uredima i laboratorijima, skrivajući se od raznih neprijatelja i sve to dok pokušavate riješiti zagonetke ili slijedite upute koje su vam dane.

Skrivanje od neprijatelja vrlo je jednostavno. Morate čučnuti iza zidova, skrivati se ispod stolova i penjati se kroz ventilacijske otvore. Sve su to načini izbjegavanja vaših progonitelja. Srećom, neprijatelji imaju problema s traženje ispod objekata. Pa se tako, možete sakriti vrlo efikasno sakriti tako da se sklonite iz vidokruga neprijatelja.

Zagonetke

Zagonetke u Westworld Awakeningu postaju sve teže kako napredujete u igri i oslanjaju se na vašu sposobnost da brzo reagirate kada vam se to naredi. Zagonetke izgledaju ovako: skenirate nešto, pratite kamo vas taj trag vodi, otkrijete rješenje i napravite što se od vas traži. Sama atmosfera iznimno je uznemirujuća jer zagonetke morate rješavati dok bježite neprijatelja koji vas žele ubiti.

Neke zagonetke su iznimno zanimljive. Poput onih koje uključuju kontrolu drugih robota, što definitivno ima psihološki utjecaj jer ste i sami jedan od njih. Tu se povlače razna filozofska pitanja, a ovakve zagonetke nalaze se u ključnim trenucima da pogura priču dalje, a ne da bude samo još jedna zagonetka koju treba riješiti.

Isplativost

Westworld Awakening prilično je dobra igra. Jedna od mana joj je kratko trajanje – igra traje svega 3 sata. No to ne znači da ne možete uživati u ta 3 sata. Glavna atrakcija ove igre je priča koja je dobro ispričana i vrlo uvjerljiva. Svaki preokret u priči povlači za sobom neka filozofska pitanja, ali ne odgovara nužno na njih, već samo daje odgovore na zapletne točke koje pokreću igru. To znači da ćete i nakon završetka ove igre shvatiti da stvarno propitkujete ne samo događaje koji su se odvili u njoj, već i svoj stvarni život.

Zaključak

Kompletno iskustvo igre je istovremeno proganjajuće i fascinantno, a i vrlo vrijedno. Westworld Awakening je jedna izvrsna priča iznesena kao solidno VR iskustvo koje je dobar pokazatelj onoga što se može napraviti sa sve naprednijom VR tehnologijom. Igra je, iako malo kratka, vrlo dobra i obavezna za sve one koji su uživali u seriji. Za one koji nisu gledali seriju, radi se o dobroj triler igri koju ne treba zanemariti. Tko zna, možda vas baš ova igra nagna da postanete fan serije.

Westworld Awakening možete naći na Steamu ili na Meta Quest storeu.

Izvor slika: Steam