Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Tko je ubio metaverzum i što nas čeka? Micaela Mantegna otkriva ključne izazove područja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Micaela Mantegna, poznata kao i Abogamerica, jedna je od govornica ovogodišnjih Dana komunikacija u Rovinju. Prva odvjetnica na svijetu specijalizirana za metaverse i video igre na poznatom komunikacijskom festivalu će gostovati s predavanjem “Who Killed the Metaverse? A Murder Mystery Game”. Što se krije iza ovog zanimljivog naslova, Mantegna je otkrila u razgovoru za Journal.hr.

Srž ovog predavanja nadahnuta je tzv. “smrću metaversa”, ističe Mantegna:

“U proteklim godinama vidjeli smo njegov meteorski uspon od miljenika tehnološke industrije, koji privlači ulaganja i pažnju, do podsmijeha i naglog egzodusa. Promišljajući o mnogim faktorima (možete reći, uobičajeni osumnjičeni), koji su doprinijeli ovoj prozvanoj propasti, želimo angažirati publiku u reflektivnoj post-mortem kronici, i pratiti put onoga što možete očekivati sljedeće. Istraživanje pohlepe, etike i otpornosti, možete reći.”

Kao pionirka u regulaciji digitalnog metaversa, Mantegna je za Journal.hr podijelila svoje viđenje ključnih izazova koje ovo područje donosi.

“Zanimljivo je kako postoji uobičajena zabluda o metaversu kao početku s praznim platnom ili razmišljanju da postojeći pravni okviri nisu primjenjivi na njega. Slično tome kako zakoni fizike određuju ograničenja naše opipljive stvarnosti, postoji nevidljiva arhitektura koja ograničava oblikovanje digitalne, sastavljena i od pravnih okvira i tehnoloških ograničenja. Metaverse uvodi arhitekturu koja možda jest nevidljiva, ali utjecajna, oblikovana ne ciglama i žbukom, već podacima, algoritmima i poslovnim modelima”, kaže Micaela.

Dodaje da su uz Marcela Rinesija, dizajnera umjetne inteligencije iz Argentine, skovali termin “oligopolistička fizika” kako bi se referirali na potencijalnu sklonost nekoliko dominantnih entiteta da upravljaju dinamikom moći i postavljaju umjetna digitalna pravila koja možda ne odražavaju prave mogućnosti digitalnih prostora.

Predlaže scenarij u kojem su navodno beskrajne i neograničene mogućnosti digitalnih prostora povezane s odabranima, određujući pristup, sudjelovanje i ekonomski tok, čime se možda repliciraju– ili pogoršavaju – postojeće nejednakosti i strukture moći iz fizičkog svijeta. Sve to postignuto je uvjetima korištenja, politikama o repliciranju sadržaja ili postavljanju okvira upravljanja, ti entiteti mogu ugraditi umjetnu rijetkost u ono što bi inače moglo biti utopijsko obilje”, kaže Mantegna.

Mantegna ističe da će generativna umjetna inteligencija igrati važnu ulogu unutar ovog novog prostora, također izazivajući okvire poput intelektualnog vlasništva, čiji su podrijetlo i argumenti temeljeni na pretpostavci intelektualne rijetkosti.

“Prostornost i uronjenost donose različite izazove za moderaciju sadržaja. Govoreći o budućim izazovima, proteklih godina moje istraživanje bavilo se utjecajem neurotehnologije na raskrižju GenAI-a i metaversa. Kako će mentalna privatnost, agencija, samoodređenje i svijest biti pogođeni i ugroženi, ako se trenutna putanja poslovnih modela ekstrakcije podataka nastavi u proširenu stvarnost”, rekla je Mantegna.

Jedan od najvećih izazova po njenom mišljenju je interoperabilnost odnosno omogućavanje prenosivosti sadržaja tj. mogućnost premještanja vašeg sadržaja s jednog digitalnog mjesta na drugo.

“Ali to nije samo tehnička značajka, već i pravna i ekonomska. Čak i ako ste tehnički sposobni prenijeti i prikazati digitalnu imovinu, možda vam to neće biti dopušteno prema odredbama o intelektualnom vlasništvu koje vam to zabranjuju. Opipljiva dobra razlikuju se od nematerijalnih kad je u pitanju što smijete s njima učiniti. Možda ćete donirati ili ponovno prodati fizičku knjigu, dok to vjerojatno nećete moći učiniti s njezinim digitalnim pandanom. Moja je nada da ćemo prestati iskrivljavati pravne institute u čvorove, pokušavajući ih prilagoditi novim digitalnim stvarnostima, i moj rad i istraživanje argumentiraju kako možemo radikalno preispitati te sustave kako bismo prihvatili pozitivnu stranu ovih tehnologija”, kaže Mantegna.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Foto: Screenshot/YouTube