Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

XR postaje hit. Upravo gledamo moćnu svjetsku prodajnu sinergiju Applea i Mete

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Prije početka ove jednostavne teme novog newslettera… ovaj put imamo lijepu naslovnu fotografiju i to moram zahvaliti LinkedInu. AI Microsofta je na temelju naslova koji sam gore upisao, samostalno unutar sučelja pisanja newslettera izgenerirao desetak fotografija za naslov (očito shvativši da s tim imam problem), i sad je svima ljepše. Hvala LinkedIn i Microsoft.

Nakon što sam prije nekoliko mjeseci napisao “XR je tema”, došao je dan kad pišem “XR postaje hit”. Iako sam optimističan po pitanju XR tehnologije, oprezan sam s izjavama oko očekivanja od nje same, jer sam realan i svjestan da toj tehnologiji treba vremena da sve sjedne na svoje mjesto. Imamo 5 headsetova u XRPG showroomu, svi su različitog tipa, imamo i na stotine aplikacija i tisuće sati korištenja uređaja, imam i već dosta XR edukacija iza sebe, no nije lako reći da nešto toliko futuristički postaje hit dok te okolina u Hrvatskoj u nevjerici gleda i šokantno nejasno premišlja.

Ali eto. Sad napokon dokazi. Prošle godine na predavanjima sredinom godine izjavljivao sam da i Apple i Meta ozbiljno rade na XR tehnologiji i da su tu praktički najjače IT/hardware tvrtke na svijetu. Ispalo je da je tako, hvala im što nisu iznevjerili dobru vjeru. Kako?

Brojevi

Meta Quest 3 je pogurao Metu do rekorda prodaje, riječ je o 1 000 000 000 dolara prometa, a to piše Road to VR. Dakle milijarda. Kad takva kompanija, napravi promet svih svojih uređaja uključujući prodaju Meta Questa 2 koji je sad po nižoj cijeni, te Meta Questa 3, ali i raznih aplikacija, jasno je da se priča događa i razvija pravim smjerom. Mark Zuckerberg ima razloga biti zadovoljan, tko ne bi bio. Nešto čemu nije tako puno ljudi vjerovalo prije nekoliko godina, danas postaje stvarnost ali i sve bolji povrat enormne investicije. Ponekad podsjeća na Muska.

S druge strane, Apple je samo u prednarudžbama prodao više od 200 000 uređaja, po ogromnoj cijeni od 3500$, sve piše UploadVRUploadVR . Takav rezultat i to dok je prodaja samo u Americi, u prednarudžbi, znači da je taj proizvod već uspio jer je već napravio promet od 700 000 000 milijuna dolara. Imajmo na umu da je proizvod u prodaji samo nekoliko tjedana, a prva preuzimanja počela su pred samo tjedan dana.

Zaključak

Zašto sam samo izvukao ove moćne brojke, a ne R&D odnosno gubitak? Jer bi to dalo krivu sliku o konstantnom statusu ove tehnologije. I Meta i Apple imaju ogromne kapacitete jako dugo financirati projekte koji nisu momentalno profitabilni, ukoliko dugoročno procjenjuju ogroman profit.

Idemo zaključiti. XR postaje hit. Natjecanje velikih rivala, kao što sam pričao tokom prošle godine, dovesti će tržište do toga da svi ulazimo u hype sistem očekivanja novog uređaja i aplikacija / povećanja prometa. Tako je rastao iPhone, tako je rastao Facebook, tako je rastao i LinkedIn, tako raste i XR svijet. Apple ga može zvati “spatial computing”, a Meta ga može zvati “mixed reality”, ali u globalu je riječ o istoj stvari.

Riječ je o novom vremenu, riječ je o budućnosti koja dolazi. Uključite se!

Izvor: XR je tema