Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Vidaković: SAD može šta hoće jer imaju savršenu fiskalnu i monetarnu politiku

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Neven Vidaković, PHD, na svom LinkedIn profilu redovito objavljuje autorski serijal “Što nam govore tržišta”, a ovaj put osvrnuo se na prognoze FED-a. Pročitajte u nastavku dio.

Izašle su prognoze FED-a nakon sastanaka FOMC-a. Podigli su očekivanja za dizanje kamatne stope i spustili su očekivanja za rast. Prvo postaje nevažno. Drugo je pogrešno. Rast kamatnih stopa više nije toliki problem za nikoga u SAD-u. Ekonomski rast u SAD-u će biti iznad očekivanja FED-a. Razlog tome je priroda ponude bankarskih kredita.

Ponuda bankarskih kredita izgleda kao srp. Kod niskih kamatnih stopa je savršeno neelastična. Banke ne žele kreditirati jer ne mogu pokriti trošak loših plasmana koje moraju imati bez obzira na stanje ekonomije. S rastom kamatnih stopa banke počinju sve više kreditirati, sve dok visoka kamatna stopa ne postane problem za klijente i onda ponuda kredita počne padati. Ovo je izgleda ponude, naravno potražnja za kreditima izgleda normalno kao linija prema dolje. Zato i postoji problem kod niskih kamatnih stopa i tržište ne može naći ekvilibrij. Poduzeća žele kredita, ali ih banke ne žele dati i onda imamo ekonomsko stanje koje imamo. Naravno ovo je jasno svima ozbiljnim bankarima što znači da ECB ovo ne može shvatiti.

Jednostavan rezultat gornjega objašnjenja je na prvi pogled paradoks ekonomske teorije, ali realitet ekonomske prakse: dizanje kamatnih stopa u SAD-u će povećati investicijsko kreditiranje. Iako to izgleda čudno SAD trenutno provodit monetarnu politiku koja je restriktivna prema inflaciji, a poticajna za ekonomski rast. To je direktna posljedica monetarno kreditnoga odnosa koji je definiran krivuljom ponude kredita.

Dizanje kamatne stope će smanjiti potrošačku moć građana jer će krediti biti skuplji, ali će povećati investicije što je dobro za rast jer će se ponuda kredita povećati zbog gore navedenoga. To je već viđeno u podatcima. Kada se usporede podatci od 2010 do 2018 vidi se značajno povećanje investicija u SAD-u nakon dizanja kamatne stope.

S obzirom na gore navedeno očekivani rast je u stvari podcijenjen i rast bi mogao biti puno veći od onoga što FED danas očekuje tako da stanje u SAD-u nije toliko loše. Uplašili su se posljedica rata.

Napravio sam i analizu fiskalne politike. Fascinantno je koliku su fiskalnu konsolidaciju proveli Amerikanci. U ovoj fiskalnoj godini (koja počinje u Listopadu) prema podatcima iz veljače SAD je imala prihode veće za oko 400 milijardi dolara i rashode manje za oko 200 milijardi. Ukupni deficit je oko 500 milijardi u 5 mjeseci, ali slika se sve više poboljšava. Prema dostupnim podatcima za ožujak izgleda da ima je budžet u Ožujku u deficitu, ali taj deficit nije financiran izdavanjem duga nego rezervama iz proračuna. Ako, povijesno pogledamo rezultate proračuna, u Travnju i Rujnu treba biti suficit proračuna. To praktični znači da bi deficit proračuna mogao ostati na ovoj razini ili pasti do kraja ove fiskalne godine.

Nastavak teksta na LinkedInu ovdje.  

Foto: Effectus poduzetnički studiji Facebook