Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Vision Pro: VR naočale koje mijenjaju percepciju stvarnosti

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U povijesnj objavi, Apple je predstavio dugo očekivane VR naočale, Vision Pro. Ove inovativne naočale, namijenjene transformaciji načina na koji interaktiramo s digitalnim sadržajem, označavaju značajan korak prema tome što Appleov CEO Tim Cook naziva “prostornom računalnom tehnologijom”. Sa svojim izvanrednim značajkama i elegantnim modularnim dizajnom, Vision Pro ima potencijal postati najvažniji proizvod Applea od legendarnog iPhonea.

S cijenom od 3.499 dolara, Vision Pro pruža transformacijsko iskustvo projicirajući aplikacije izravno u okolinu korisnika. Oslobađajući aplikacije od ograničenja tradicionalnih zaslona, Apple otvara vrata novom svijetu mogućnosti. Početkom iduće godine, korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama moći će uroniti u ove inovativne tehnologije.

Appleova predanost prilagođavanju korisnicima jasno se očituje u modularnom sustavu Vision Pro naočala. Naočale imaju fleksibilnu traku koja osigurava udobno prianjanje za svaku osobu. Korisnici mogu lako zamijeniti traku i ploču za lice, prilagođavajući uređaj svojim željama. Osim toga, za osobe koje nose naočale bit će dostupne magnetske leće koje osiguravaju optimalno vidno iskustvo.

U srcu Vision Pro naočala nalazi se izvanredan niz hardverskih značajki. Zaslon ima iznimnu svjetlinu i detalje te prikazuje videozapise u 4K rezoluciji. Da bi poboljšali uranjajuće iskustvo, Apple je implementirao prostorni zvuk putem posebnih “audio podova” koji stvaraju iluziju zvuka koji dolazi iz različitih smjerova. Ova pažnja na detalje smanjuje mučninu koja je često povezana s VR tehnologijom.

Naočale pokreće Appleov M2 čip, poznat po iznimnoj performansi u prijenosnim računalima i iPadima. Vision Pro također sadrži R1 čip posebno dizajniran za obradu podataka iz više kamera, senzora i mikrofona. Rezultat je besprijekorna integracija i iznimna brzina odziva.

CEO Tim Cook ističe transformacijsku prirodu Vision Pro naočala koje omogućuju korisnicima da interaktiraju s digitalnim sadržajem kao da je dio njihovog fizičkog prostora. Intuitivni senzori naočala mogu interpretirati pokrete očiju, glasovne naredbe i geste ruku, pružajući prirodno i uranjajuće iskustvo korisniku.

Iz udobnosti svog dnevnog boravka, korisnici mogu promatrati aplikacije koje su projektirane na njihovom okruženju. Poruke, telefonski pozivi, surfanje internetom i još mnogo toga postaju besprijekorno integrirani u stvarni svijet. Tim Cook opisuje Vision Pro kao prvi Appleov proizvod kroz koji korisnici “gledaju”, a ne “gledaju u njega”. Time se ističe njegova sposobnost održavanja veze s okolinom.

Appleova posvećenost privatnosti i sigurnosti korisnika jasno je vidljiva u značajkama Vision Pro naočala. Naočale uključuju OpticID, naprednu tehnologiju skeniranja očiju koja omogućuje sigurnu identifikaciju korisnika i otključavanje uređaja. Nadalje, uređaj osigurava da aplikacije i web stranice ne mogu pratiti pogled korisnika tijekom pregledavanja.

Softver Vision Pro-a temelji se na “digitalnoj osobnosti” koja stvara detaljni 3D model lica korisnika. Taj model se besprijekorno integrira s raznim aplikacijama, uključujući FaceTime razgovore. Appleova predanost privatnosti proširuje se i na ovu tehnologiju, štiteći osobne podatke korisnika.

S predstavljanjem Vision Pro naočala, Apple predstavlja potpuno novu platformu za razvojne programere. Naočale će raditi na VisionOS operativnom sustavu, novom operativnom sustavu koji je razvijen na temelju Appleovih postojećih softverskih inovacija. Programeri će imati pristup poznatim okvirima s iPhonea i iPada, što će olakšati stvaranje prostornih aplikacija.

Pokretanje posebne App Store trgovine za prostorne aplikacije dodatno će potaknuti rast ovog uranjajućeg ekosustava. Već su neki programeri započeli stvaranje jedinstvenih aplikacija, poput preklapanja bioloških modela na stvarni svijet u obrazovne svrhe.

Dok Apple nastavlja pomicati granice i redefinirati tehnološka iskustva, Vision Pro ima potencijal da transformira način na koji interaktiramo s digitalnim sadržajem. Spajanjem virtualnog i fizičkog svijeta, ove VR naočale predstavljaju korak naprijed u budućnost prostorne računalne tehnologije. Uskoro ćemo svjedočiti nevjerojatnim mogućnostima koje će ova inovacija donijeti.