Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Predstavljamo Meta Quest 2 – najpraktičnije VR naočale

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Meta Quest 2 VR naočale, nekada poznate kao Oculus Quest 2, revolucionalizirale su tržište virtualne stvarnosti (VR) svojim all-in-one dizajnom, pristupačnom cijenom i poboljšanim značajkama. U ovom sveobuhvatnom pregledu istražit ćemo karakteristike Meta Quest 2, od modernog dizajna i dotjeranih kontrola do snažnog hardvera i glatkog rada. Po cijeni od 299 dolara, ove VR naočale nude pristupačan paket koji zadovoljava i početnike i iskusne korisnike. Razmotrit ćemo različite aspekte Meta Quest 2, ističući njegove prednosti i obraditi eventualna ograničenja. Pridružite nam se dok istražujemo kako ove VR naočale nadmašuju svoje prethodnike i natječu se s drugim vrhunskim uređajima na tržištu.

Moderni Dizajn

Meta Quest 2 se može pohvaliti kompaktnim i laganim dizajnom koji korisniku pruža udobnost i praktičnost. Težeći samo 500 grama i dimenzija 4×7.5×5.6 inča (HWD), ove naočale su manje i lakše od svog prethodnika. Glatko kućište od bijele plastike izražava elegantan i moderan izgled. Kontrastna crna plastika i spužvasta maska za oči pružaju udobno prianjanje i učinkovito blokiraju vanjsko svjetlo. Naočale imaju četiri kamere za praćenje položaja duž rubova, omogućavajući precizno praćenje pokreta i još imerzivnije VR iskustvo.

Ergonomski dizajn Meta Quest 2 proširuje se na korisničko sučelje i kontrole. Lijeva strana naočala ima USB-C port i 3.5mm port za slušalice, dok se gumb za napajanje i LED indikator nalaze na desnoj strani. Uključivanje kotačića za glasnoću, dva mikrofona i leće koje se lako podešavaju osigurava da korisnici mogu prilagoditi svoje iskustvo. Gornja i bočna elastična traka omogućava sigurno prianjanje koje se može prilagoditi svačijoj glavi. Iako osnovna traka koja dolazi uz naočale omogućuje brzo i jednostavno podešavanje, korisnici koji žele sigurnije prianjanje mogu odabrati Quest 2 Elite traku kao dodatnu nadogradnju.

Dotjerane Kontrole

Meta Quest 2 dolazi s posebnim kontrolerima, koji imaju nešto izmijenjen dizajn u odnosu na originalne Oculus Touch kontrolere. Zakrivljeni držači s izraženim prstenovima na vrhu olakšavaju precizno praćenje kroz kamere naočala. Okidači su prirodno postavljeni uz indeksni i srednji prst korisnika, nudeći udobno i intuitivno upravljanje. Primjetna poboljšanja uključuju veću kružnu površinu za upravljanje na vrhu drške, koja pruža mjesto za odmor palca kada nije aktivno uključen sa analognim stickom ili gumbima.

Redizajnirani kontroleri Meta Quest 2 također bolje leže u rukama, a vratašca utora za bateriju su redizajnirana tako da je smanjen rizik od ispadanja baterije tijekom intenzivnijih igračih sesija. Ove izmjene pridonose ukupno poboljšanom korisničkom iskustvu, povećavajući točnost kontrola i veću imerziju. Nadalje, Meta Quest 2 podržava praćenje pokreta ruku, što omogućuje korisnicima da interaktiraju s virtualnim okruženjem koristeći samo svoje ruke. Kamere naočala pažljivo prate pokrete ruku, omogućujući geste poput stiskanja i klikanja. Iako praćenje pokreta ruku dobro funkcionira za navigaciju po izbornicima, za sada ne može potpuno zamijeniti kontrolere za određene aplikacije, pa korisnici moraju koristiti kontrolere za određene interakcije poput pokretanja streaming platformi.

Jači Hardver

Jedna od najistaknutijih značajki Meta Quest 2 je unaprijeđeni hardver, koji poboljšava ukupnu performansu i vizualnu kvalitetu. Snapdragon XR2 procesor izveden iz Snapdragon 865 pokreće ove VR naočale, nudeći značajno poboljšanje u odnosu na Qualcomm Snapdragon 835 čip koji nalazimo u prethodniku. Qest 2 opremljen je s dodatna dva gigabajta RAM-a (ukupno 6 GB), otključavajući još više potencijala za besprijekorno i imerzivno VR iskustvo.

Meta Quest 2 je prvobitno lansiran sa 64 GB prostora za pohranu, ali sada dolazi sa standardnih 128 GB, udvostručujući time kapacitet za pohranu VR sadržaja korisnika. Nažalost, prostor za pohranu ne može se nadograditi, iako je u prodaji dostupan model s 256 GB za dodatnih 100 dolara. Ovo povećanje kapaciteta prostora omogućava korisnicima da israže raznovrsniji niz VR sadržaja bez stalnog upravljanja ograničenom memorijom.

Što se tiče vizualnong prikaza, Meta Quest 2 ima veću rezoluciju od svog prethodnika. Sa slikom od 1.920×1.832 piksela po oku, u usporedbi s originalnom rezolucijom Questa od 1.600 x 1.440 piksela, korisnici mogu uživati u oštrijem i detaljnijem VR iskustvu. Također, Meta Quest 2 ima refresh rate od 120 Hz, što osigurava glatko kretanje i smanjuje mučninu kod korištenja. Ovo povećanje refresh ratea doprinosi imerzivnijem i udobnijem iskustvu, posebno tijekom brzih igara ili brzih pokreta glavom.

Što se tiče baterije, Meta Quest 2 pruža oko dva do tri sata korištenja između punjenja, slično kao i njegov prethodnik. Da bi se produžilo vrijeme igranja, korisnici mogu nabaviti Quest 2 Elite koja ima ugrađeni paket dodatnih baterija, a čija je cijena 129 dolara. Ovaj dodatak pruža dulje vrijeme rada, pogodujući korisnicima koji žele produljene VR sesije.

Meta Store i Link Cable

Meta Quest 2 pruža sveobuhvatno VR iskustvo putem integriranog Meta Storea, koji nudi širok niz igara i aplikacija. Izbornik i trgovina u samim naočalama, koji podsjećaju na sučelje originalnog Questa, korisnicima omogućuju pristup brojnim imerzivnim VR iskustvima. Popularni naslovi poput Beat Sabera, Rez Infinita, Superhot VR-a i Tetris Effecta lako su dostupni, pružajući raznolike mogućnosti zabave korisnicima.

Osim toga, korisnici mogu istražiti veliku biblioteku VR softvera u trgovini Steam VR uz opcionalni Meta Link Cable. Ovaj USB-C kabel duljine 5 metara omogućuje korisnicima povezivanje Meta Quest 2 s računalom, pružajući im pristup širokom spektru VR iskustava koja su dostupna na platformi Steam. Ova opcija je posebno privlačna iskusnijim korisnicima koji žele istražiti vrhunske VR naslove i imati mogućnost korištenja VR-a i na računalu.

Zaključak

Meta Quest 2 je impresivan all-in one paket VR naočala koji nudi moderni dizajn, dotjerane kontrole, snažan hardver i široku dostupnost VR sadržaja. S pristupačnom cijenom od 299 dolara, ove naočale privlače i početnike i iskusne korisnike. Iako postoje ograničenja poput nedostatka proširive pohrane i ograničenog trajanja baterije, Meta Quest 2 nadmašuje svoje prethodnike u mnogim aspektima. Ako tražite imerzivno i pristupačno VR iskustvo ili su vam potrebne VR naočale za ulazak u svijet virtualne stvarnosti, Meta Quest 2 je daleko najpristupačnija opcija.