Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Američka vojska odobrila nabavu IVAS hedseta nakon odgađanja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Američka vojska konačno je odobrila potencijalnu nabavu 5000 IVAS (Integrated Visual Augmentation System) hedseta. Odobrenje dolazi nakon više od godinu dana kašnjenja u razvoju i nabavi sustava zbog tehničkih problema. Uvođenje IVAS hedseta moralo je biti odgođeno zbog ozbiljnog problema sa širim vidnim poljem uređaja. Oprema je navodno gubila rezoluciju kada joj se vidno polje proširilo za periferni vid. Međutim, nedavno izvješće Bloomberga navodi da bi Microsoft uskoro mogao početi isporučivati hedsete vojsci nakon ohrabrujućih rezultata u terenskim ispitivanjima.

Prošle godine vojska Sjedinjenih Država provela je dvodnevnu demonstraciju IVAS-a koji se koristi zajedno sa Stryker oklopnim vozilima. Demonstracija je omogućila svima, od vozača do putnika, 360-stupanjsku svijest o situaciji na bojnom polju.

Baziran na Microsoftovim HoloLens 2 hedsetom za mješovitu stvarnost, IVAS sustav dizajniran je za poboljšanje svijesti vojnika o situaciji prikazivanjem ključnih informacija, kao što su lokacije neprijateljskih i prijateljskih snaga kao i GPS upute u stvarnom okruženju.

IVAS 1.0 pruža ono što vojska opisuje kao “osnovnu sposobnost ratnika”, dok varijanta 1.1 uključuje poboljšani senzor pri slabom osvjetljenju za pomoć pri manevriranju i identifikaciji cilja. Verzija 1.2 također će uključivati poboljšanja napravljena za 1.1.

Usluga planira započeti inkrementalno postavljanje početnih verzija sustava vizualnog povećanja. Narudžbe za isporuku proizvodnih sustava IVAS 1.2 neće se izdavati sve dok se ne izvrši kvalifikacija i operativno testiranje tehnologije.

IVAS 1.2 uključivat će novi faktor oblika koji se bavi integracijom ljudskih sustava, uključujući fiziološke utjecaje identificirane tijekom testiranja i niži profil heads-up zaslona s distribuiranom protutežom za poboljšano korisničko sučelje i udobnost. IVAS 1.2 također će uključivati poboljšanja softvera za povećanu pouzdanost i smanjenu potrošnju energije. U međuvremenu, vojni dužnosnici hvale prednosti koje se očekuju od slušalica i povezane tehnologije.

IVAS je dizajniran za vojnike za blisku borbu kako bi integrirao ključne tehnološke sustave u jedan uređaj koji poboljšava svijest o situaciji, smrtonosnost, sposobnost preživljavanja, manevriranje i druge sposobnosti borca, kako bi uključio sinkronizaciju s vojnicima u oklopnim vozilima i helikopterima.

IVAS pruža vojnicima vidno polje gotovo dvostruko šire od onih koje nude sadašnji sustavi. Sposoban je za navigaciju i pasivno ispitivanje ciljeva, što korisnicima omogućuje identificiranje ciljeva bez da ih protivničke snage vide. Hedseti daju vojnicima mogućnost da vide kroz dim, iza uglova i u mraku pomoću naprednih senzora. Koristi holografske slike, može prikazati 3D karte terena i projicirati kompas u vojnikovo vidno polje.

Dodatne pojedinosti o vremenskom rasporedu razvoja za IVAS 1.2 ili predviđenom trošku po jedinici nisu otkrivene, ali u studenom 2022., voditelj proizvoda IVAS-a, pukovnik Troy Denomy rekao je da se pregovara o nižoj cijeni za redizajn. Iako u to vrijeme nije identificirao ciljanu cijenu, rekao je da vojska troši 46.000 dolara na svaku od 5.000 jedinica verzije 1.0 koje trenutno kupuje. Ta cijena uključuje heads-up zaslon, baterije, radio, punjače i dio paketa taktičkog oblaka.

Iako je vijest o sporazumu bila očekivana, to znači da vojska nema bliskih planova za ponovno otvaranje natjecanja i da će nastaviti s Microsoftom, unatoč izazovima s kojima su se zajedno suočavali tijekom godina.