Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Bigscreen Beyond – nova prekretnica VR uređaja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U zadnjih par godina, popularnost VR uređaja je dosegla neočekivane granice. Djelomično zbog pandemije, a djelomično zbog ogromnog skoka u razvoju moderne tehnologije. Dobili smo razne uređaje za virtualnu, mješovitu i dorađenu stvarnost. Što se tiče virtualne stvarnosti, podijelili smo uređaje na 2 kategorije: Zasebne (standalone) i PCVR uređaje.

Glavno pitanje je: zašto VR uređaji moraju biti toliko glomazni i teški? Više ima smisla za zasebne VR uređaje, pošto mora sadržavati procesor, kamere, bateriju i razne druge komponente koje omogućavaju bežično VR iskustvo satima bez prestanka. Međutim, problem dolazi kod PCVR uređaja. One sekunde kada se VR uređaj prikopča na žicu, većina komponenti postaje beskorisno. Baterija više ne igra ulogu pošto napajanje dobije preko kabela, procesor također gubi svrhu jer vaše računalo vrši sve procese te jednostavno šalje sliku na vaš hedset. Kako bi izgledao PCVR hedset ako bi uklonili sav višak?

Bigscreen, tvrtka poznata po svojoj Bigscreen Beta aplikacijom za streaming videa, okušao se u kreiranju VR hedseta: Bigscreen Beyond. Njihov dizajn uključuje minimalni PCVR hedset s OLED zaslonom. Ovo bi trebalo dati bolju crnu boju, veći kontrast i bogatije boje nego slušalice temeljene na LCD zaslonima.

Njihov prvi hedset za virtualnu stvarnost iznenađujuće je lagan, teži samo 127 grama. Unatoč težini, Beyond ne radi kompromise u pogledu specifikacija, nudeći OLED zaslone rezolucije 2560×2560 piksela po oku, brzinu osvježavanja do 90 Hz i niz mogućnosti prilagodbe. Vidno polje je oko 90 stupnjeva, što je prilično malo u usporedbi s drugim VR hedsetima, no nešto se mora dati za tako kompaktan oblik.

Beyond je dostupan za pred narudžbu danas za 999 dolara, a bit će isporučen u SAD u trećem kvartalu ove godine. Kanada i Europa će svoje jedinice dobiti u četvrtom kvartalu, dok će Australija, Novi Zeland i Japan morati pričekati do samog kraja godine. Druge zemlje dolaze 2024., kaže Bigscreen. Tvrtka dugotrajno predstavljanje pripisuje duljim vremenima proizvodnje potrebnim za prilagođene slušalice.

Bigscreen Beyond je mogućnost slanja u valovima ovisno o regiji. Pred narudžbe, koje je moguće u potpunosti otkazati i povratiti do isporuke, trebale bi biti isporučene u Sjedinjenim Državama negdje u trećem tromjesečju 2023.

Isporuke drugog vala započet će u četvrtom tromjesečju 2023. u Kanadi i Europi, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Francusku, Španjolsku, Nizozemsku, Italiju i Belgiju. Treći val doći će negdje krajem 2023., uključujući Japan, Australiju i Novi Zeland. Tvrtka kaže da će Beyond biti dostupan u više zemalja i regija 2024. godine.