Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

AR pilotska kaciga omogućava pilotima da osvoje nebo

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Internacionalna tehnološka kompanija Elbit Systems je ovog tjedna otkrila novu AR pilotsku kacigu za vojne helikoptere X-Sight koja koristi kombinaciju dorađene stvarnosti (AR-a), strojnog učenja i umjetne inteligencije kako bi pružili pilotima što bolju preglednost, posebno u uvjetima smanjene vidljivosti. Sustav je toliko jak, kaže tvrtka, da će piloti moći doslovno vidjeti kroz helikopter u letu.

Platforma je građena oko tri glavne komponente: na glavu montiranog AR displeja, računala kojim upravlja AI i nizom senzora, uključujući Xplore radar i BrightNite multispektralnom opremom, koja uključuje dnevne i infracrvene kamere za prikazivanje toplinske slike.

Ovi senzori  montirani su u nos helikoptera i služe za stvaranje virtualne karte lokalnog terena, uključujući bilo kakve prepreke kao što su dalekovodi ili antene. Ove informacije šalju se u računalo koje kontrolira AI i koje onda kombinira s unaprijed unesenim kartama i podacima vezanim uz misiju te onda ovako kombinirane podatke prikazuje na viziru X-Sight kacige.

Dok piloti lete svojom rutom, AR preklapajući displej prikazuje važne podatke preko virtualne karte uživo, u stvarnom vremenu. Ovo uključuje sve, od potencijalnih prepreka i prijetnji, do bitnih informacija vezanih uz misiju. Piloti mogu birati između par različitih načina prikaza, na primjer prikaze da letenje danju i noću, analizu podloge za slijetanje, upozorenje sudaranja, kartiranje prepreka i još mnogo toga.

Iz Elbit Systems-a kažu kako će ova imerzivna kaciga omogućiti pilotima efektivnije izvođenje zadataka u lošijim vremenskim uvjetima, efektivno negirajući utjecaj vremena na izvođenje zadatka.

„Nova kaciga omogućava pilotima helikoptera da vide kroz tijelo helikoptera i pruža im obojeno, čisto vidno polje uživo, po danu i po noći, u zahtjevnim uvjetima vremena i vidljivosti,“ službeno je izjavila tvrtka.

„Ove mogućnosti dohvaćaju se rješavanja problema operativno najzahtjevnijih izazova vojnih helikoptera – izvođenje niskih letova tijekom uvjeta degradirane vidljivosti – i na taj način značajno povećavaju okvir djelovanja vojnih helikoptera, pretvarajući ekstremne vremenske uvjete i uvjete degradirane vidljivosti u operativnu prednost.“

Slike by Elbit Systems