Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

AR tehnologija – uskoro sastavni dio obuke pilota

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Američka zrakoplovna kompanija Boeing sklopila je ugovor o partnerstvu s Red 6 – tvrtkom za dorađenu stvarnost (AR) kako bi zajedno razvili naprednu tehnologiju koja će se koristiti za obuku borbenih pilota.

Partnerstvo s Boeingom predstavlja prvo partnerstvo koje je Red 6 ostvario za razvoj svog „naprednog taktičkog sustava proširene stvarnosti (Advanced Tactical Augmented Reality System, ATARS)“ i „okruženja za upravljanje i analizu podataka proširene stvarnosti (Augmented Reality Command and Analytic Data Environment, ARCADE)“ Prema dogovoru, Red 6 će integrirati ATARS u dva next gen zrakoplova koje proizvodi Boeing, T-7 i F-15EX.

Mogućnosti ATARS sustava

ATARS omogućuje pilotima interakciju s bespilotnim letjelicama, prijetnjama i ciljevima u raznim okruženjima i pri velikim brzine u stvarnom vremenu dok treniraju u svojim stvarnim borbenim avionima. Pri tome sustav omogućuje različite taktičke treninge bazirane na AR-u, uključujući borbene manevre u zraku, punjenje goriva u zraku, letenje u taktičkim formacijama i borbu s oružjem zemlja-zrak.

ARCADE povećava učinkovitost planiranja misije, brifinga i debrifinga putem 3D prikaza u stvarnom vremenu za planiranje novi i rekonstrukciju odrađenih letova.

Ranije ove godine Red 6 je pokazao prvo korištenje AR tehnologije tijekom leta pri čemu su simulirali misiju koja uključuje više letjelica. Let, koji je započeo u zračnoj luci Santa Monica u lipnju koristio je dva Berkut 540 aviona povezana u zajedničko AR okruženje u kojem je bio simuliran KC-46 Pegasus zračni tanker i pri čemu je bila simuliran proces punjenja goriva.

Berkut 540

Koristeći AR tehnologiju, piloti mogu vidjeti i komunicirati sa virtualnim zrakoplovima, ciljevima i prijetnjama na zemlji ili u zraku dok lete i treniraju u svojim stvarnim zrakoplovima, smanjujući pri tome troškove, potrebu za višestrukim platformama i broj vježbi koje se odvijaju u stvarnom svijetu, a samim time i rizik od pogibelji koji sa sobom nosi ovakva vrsta obuke u stvarnosti.

T-7A Red Hawk i F-15EX

Boeingov T-7A Red Hawk napredni je sustav za obuku pilota opremljen AR tehnologijom, sustavima digitalnog inženjeringa, naprednim softverom i sustavom za misije otvorene arhitekture.

Zrakoplov je fleksibilno rješenje koje se lako može prilagoditi ljudima, softveru i sustavima što omogućuje jednostavnu implementaciju budućih tehnologija. Piloti avion također mogu prilagoditi svojim osobnim preferencijama.

T-7A
izvor: Boeing

Za razliku od T-7A, koji je trenažni avion, Boeingov F-15EX je unaprijeđena verzija borbenog aviona F-15 opremljena AR tehnologijom i koja je spremna zamijeniti F-15C – avion koji trenutno služi u američkom ratnom zrakoplovstvu.

F-15EX
izvor: Boeing

„Sustav proširene stvarnosti Red 6 s modelom T-7 i F-15EX predstavlja još jedan transformacijski skok u sposobnostima. Ovaj je sporazum najnoviji primjer Boeingove predanosti ulaganju u tehnologiju i naše težnje da predvodimo inovacije u sektoru zrakoplovstva i obrane” kaže Dan Gillian, potpredsjednik i generalni direktor u službi američke vlade za Boeing Global Services.