Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Darivanje krvi u novoj dimenziji

Abbott and Blood Centers of America are launching a first-of-its-kind mixed reality experience for use during blood donation.

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Mješovita stvarnost kombinira stvarni svijet s virtualnim elementima, pruža edukativno i interaktivno iskustvo za darivatelje krvi ili one koji o tome razmišljaju. Također je važno istaknuti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se podigla svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi i potaklo što više sudionika, jer se na taj način mogu spasiti brojni životi.

Abbott i Blood Centres of America, po prvi put, otkriva novo iskustvo darivanja krvi u mješovitoj stvarnosti koje je bilo dostupno na odabranim mjestima za darivanje diljem zemlje, uključujući New York, područje Chicaga, Houston i, u nadolazećim tjednima, Columbus, Ohio i Dallas, upravo na Svjetski dan darivatelja krvi 14. lipnja.  

Jedan od najvećih izazova s ​​kojima se suočava održivost opskrbe krvlju tijekom posljednjeg desetljeća je gubitak značajnog dijela darivatelja mlađih od 30 godina. Primjerice u SADu prosječno samo oko 3% stanovništva daruje krv svake godine, a u posljednjem desetljeću zabilježen je pad od 30% u broju darivatelja u dobi od 30 godina i mlađih.

“Ovo je uzbudljiv i novi način da se ljude zainteresira za davanje krvi”, rekao je Alex Carterson, potpredsjednik odjela za medicinska, znanstvena i klinička pitanja, Abbott. “Mješovita stvarnost uvodi sigurnu, zabavnu dimenziju u taj čin. Mislimo da će ovo odjeknuti među ljudima koji su oklijevali s darivanjem, onima koji nikada nisu darivali te mlađim naraštajima koji mogu postati temelj nacija davanja krvi u godinama koje dolaze.”

Ovogodišnja tema Svjetskog dana darivatelja krvi je “Daj krv, daj plazmu, dijeli život, dijeli često” i fokusira se na to kako davanje pomaže pacijentima kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora. Vrt je središnja značajka novog iskustva mješovite stvarnosti osmišljenog da doda svježi element slavnoj tradiciji davanja krvi. Iskoristili su pritom Microsoftov headset HoloLens 2, koji se postavlja na glavu darivatelja i uvodi ga u šarenilo i spokoj prekrasnog zelenila. Time im se omogućava pobliže upoznavanje s cijelim procesom, komunikacija s osobljem klinike, ali i olakšavanje osjeta nelagode i straha od igle.