Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metaverzum ne ispunjava očekivanja poduzeća

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Iako velike tvrtke kao što su Apple i Meta guraju svoje verzije virtualne stvarnosti, izvješće Gartnera tvrdi da metaverzum zaista ne ispunjuje sva očekivanja. VR igrice ne uspijevaju u potpunosti ispuniti očekivanja kupaca, a sastanci koji bi trebali dočarati žive događanje nažalost nemaju većih razlika od onih preko videopoziva te se poduzećima ne isplati koristiti metaverzum.

Niz tehnoloških tvrtki, u rasponu od Meta Platforms do Disneya, uložilo je milijarde USDa u metaverzum, zasad bez opipljivog uspjeha. Odjel koji se time bavi u Meti zabilježio je operativni gubitak od 13,72 milijarde u 2022. godini. Na kraju su i sami priznali kako bi mnogi proizvodi za metaverzum mogli biti u potpunosti realizirani tek u sljedećih 10 do 15 godina.

Predviđalo se da će metaverzum imati veliki potencijal za povećanje zarade, ali se tek treba dokazati kako može biti uspješan da bi se u tvrtkama odlučili na veća ulaganja, pokazalo je istraživanje KPMG-a. Većina anketiranih poduzeća (70%) ulaže manje od 5% svojih tehnoloških proračuna u 2023. u metaverzum, dok se 27% njih uopće nije odlučilo na izdvajanje sredstava.

Gartner kaže da je generacija Z jedina grupa koja izražava bilo kakav mjerljiv interes za metaverzum. Unatoč tome što, 85% “stvarno nije toliko zainteresirano za brendove koji djeluju u metaversima’’.

Ipak, postoje neki slučajevi u kojima se slušalice za virtualnu stvarnost mogu pokazati korisnima. Microsoft se može pokazati time što je pomogao Porscheovim tehničarima u servisiranju automobila i učinkovitijoj obuci osoblja s varijacijom svojih HoloLensa. Naime te iste slušalice su bile dotjerane za američku vojsku koje su na kraju mjesecima bile odgađane zbog nedostatka udobnosti i uočljivosti.

Virtualni sastanci, međutim, još uvijek ne dolaze u obzir. Mnogi radnici vjeruju da bez obzira na to koliko dobra tehnologija postane, avatari nikada neće moći reproducirati fizičke komunikacijske znakove koji čine sastavni dio naših razgovora.

Ostaje nam pitanje je li društvo spremno za metaverzum ili metaverzum još nije spreman za nas.