Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Google karte šokirale – stiže imerzivni pregled velikih gradova i AR putokazi!

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U čemu je poanta brzog razvoja virtualne stvarnosti? Mnogi će reći – u prilagodbi alata megakompanija, njihovoj novoj poslovnoj filozofiji koja ide u smjeru virtualne stvarnosti.

Dogodio se još jedan slučaj koji ide u tom smjeru. O čemu se radi? Jednostavno, Google karte koje smo nekad poznavali, napredovati će za identične (milijarde) korisnika, s potpuno novim dosad neviđenim funkcionalnostima. Riječ je o imerzivnom pogledu te AR putokazima.

Dosad je doseg Google karata konstantno proširivan, a opcije su bile sve bolje i bolje. Posljednji veliki “krik (digitalne) Google karte” bio je mogućnost provjere gužve u autobusima i vlakovima, odnosno javnom prijevozu. To je za vlakove primjerice, bilo manje korisno u manjim gradovima, no itekako korisno u većim gradovima poput New Yorka gdje je vrlo zgodno znati vozni red metroa te trenutno stanje gužve. Što se tiče vozila, i za manje gradove zgodno je bilo vidjeti “crvenu traku” koja upozorava na veliku gužvu na nekom cestama. Sad idemo dalje.

Imerzivan pogled znači da ćete dobiti stvarno iskustvo prije dolaska na lokaciju

Google je na službenom blogu objavio da ćete sada moći lakše doći do svojih odredišta, sve zahvaljujući napretku računalne vizije i umjetne inteligencije koji im omogućuju spajanje milijardi Street Viewova i zračnih slika, kako bi stvorili digitalni model svijeta.

S našim novim zadivljujućim pogledom moći ćete iskusiti kakav je kvart, znamenitost, restoran ili popularno mjesto – pa čak ćete se osjećati kao da ste tu prije nego što kročite unutra. Dakle, putujete li negdje novo ili otkrivate skrivene lokalne dragulje, impresivan pogled pomoći će vam da donesete najinformiranije odluke prije nego što krenete.

Google

Iz Googlea najavljuju da će imerzivni prikaz funkcionirati na gotovo svim telefonima i uređajima. Počinje se primjenjivati u Americi, Japanu i Velikoj Britaniji. Točnije prvi gradovi su Los Angeles, New York, San Francisco, Tokio i London. Također je bitno spomenuti da će se imerzivan pogled moći vidjeti na svim uređajima.

Spominju i tzv. “Most fuel-efficient” rute, znači ekološki prihvatljive rute koje će se prikazivati s posebnim zelenim listićem, sve u skladu s modernim ekološkim brigama.

Fotografija ekološki prihvatljive rute na Google kartama

AR strelice kao cool značajka

Tu je i tzv. Live view. Što to znači? To otprilike znači da ćete hodajući kroz nepoznatu lokaciju na ekranu moći vidjeti strelice koje će vam govoriti kuda ići. Dok ste dosad morali gađati cestu ili put, sada će ekran odmah uživo pokazati gdje trebate ići.

Zahvaljujući našoj tehnologiji temeljenoj na umjetnoj inteligenciji zvanoj globalna lokalizacija, Google karte mogu vas uputiti kamo trebate ići u nekoliko sekundi. Kao dio naših napora da korisnost Google karata prenesemo na više mjesta, sada ovu tehnologiju činimo dostupnom razvojnim programerima besplatno uz novi ARCore Geospatial API.

Google

Tehnologija Live View sada je dostupna ARCore programerima diljem svijeta, a iz Google bitno zaključuju da će umjetna inteligencija igrati ključnu ulogu u tome da Google karte budu najopsežnija i najkorisnija karta za ljude u svijetu (ako to već nije, op.a).