Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Konzultacije EU-a upozoravaju na rizik od velikih igrača metaverzuma

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Metaverzum, virtualni svijet u kojem ljudi mogu međusobno komunicirati i interakcionirati s digitalnim objektima u potpuno uronjenom okruženju, postaje sve popularniji. S razvojem sve više tehnoloških tvrtki i platformi za virtualnu stvarnost, postavlja se pitanje mogućih čuvara. Nedavne konzultacije Europske komisije upozoravaju na rizik od nekoliko velikih igrača koji dominiraju virtualnim svijetom, što bi moglo blokirati EU startupe i MSP-ove iz ovog nastajućeg tržišta.

Konzultacije ističu nekoliko političkih problema za Metaverzum, uključujući pitanja zaštite podataka, kibernetičke sigurnosti i otvorenost. Dokument također izražava zabrinutost u vezi ravnopravnosti i financiranja lokalnih poslovnih subjekata. EU je već donijela Digitalni zakon o tržištima kako bi se suprotstavila protivkonkurentskom ponašanju internet divova, ali komisija strahuje da bi se slični trendovi mogli pojaviti u kasnijim iteracijama internetskog gospodarstva.

Rok za dostavu dokaza je do 3. svibnja, a prijedlozi politike za virtualni svijet očekuju se u sljedećim mjesecima. Iako je malo vjerojatno da će uključivati ​​nacrt zakona, nacrt Europske komisije upozorava na rizik od nekoliko velikih igrača koji postaju čuvari Metaverzuma.

Dominacija velikih igrača u Metaverzumu mogla bi imati značajne posljedice za budućnost virtualne stvarnosti. To bi moglo stvoriti barijere za ulazak na tržište i ograničiti inovacije, smanjiti konkurenciju i potencijalno oštetiti interese potrošača.