Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Korištenje VR-a za protudronske operacije

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

DroneShield, vodeća tvrtka za zaštitu od bespilotnih letjelica, udružila se s Operatorom, dobavljačem rješenja za taktičko obučavanje, kako bi razvili novi sustav za obuku u virtualnoj stvarnosti (VR) za vojno osoblje i policijske snage. Sustav je osmišljen kako bi uronili polaznike u niz jedinstvenih scenarija, svaki s vlastitim prilagođenim prijetnjama bespilotnih letjelica.

Ovaj potez dolazi dok se industrija zaštite od bespilotnih letjelica nastavlja brzo razvijati, a upotreba malih bespilotnih letjelica značajno se povećava u sukobima poput neprekidnog rata u Ukrajini. Kao rezultat, postoji potreba za taktikama i obukom za operatore sustava za zaštitu od bespilotnih letjelica. Oleg Vornik, izvršni direktor DroneShielda, rekao je u službenom priopćenju: “Kao globalni lider u sektoru C-UAS, DroneShield je dobro pozicioniran da pruži obuku.”

VR sustav uključuje DroneGun Tactical i DroneGun MKIII, zajedno s VR naočalama i tabletom za posvećenog instruktora. Instruktori mogu u stvarnom vremenu pratiti performanse korisnika i pružati odmah povratne informacije kroz interaktivne recenzije nakon akcije. Polaznici će se susresti s različitim vrstama bespilotnih letjelica, od obavještajnih do isporuke tereta, u različitim borbenim scenarijima.

Sustav je dio Operatorovog rješenja koje omogućuje obrambenom i policijskom osoblju brzo obučavanje za nove situacije u realističnim virtualnim okruženjima. CEO tvrtke Operator Wayne Jones rekao je: “Današnje bojno polje brzo se razvija, što otežava pripremu za sve situacije obrambenim snagama.”

Program obuke protiv bespilotnih letjelica u VR-u bit će dostupan za pregled na I/ITSEC 2022 izložbi u Orlandu, Florida, od 28. studenog do 2. prosinca.

Prema izvješću ResearchAndMarkets.com, očekuje se da će globalno tržište borbe protiv dronova dosegnuti 2,04 milijarde dolara do 2024., rastući ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 23,89% od 2018. do 2024. Porast terorističkih aktivnosti pomoću dronova i sve veće prihvaćanje dronova u komercijalne svrhe pokreće rast tržišta.

Godine 2020. američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) izvijestila je o 2424 viđenja bespilotnih letjelica od strane pilota, što je značajno povećanje u odnosu na 1231 opažanja u 2018. FAA je radila na tehnologijama i politikama za borbu protiv bespilotnih letjelica kako bi se pozabavila potencijalnom prijetnjom koju bespilotne letjelice predstavljaju za zrakoplovstvo sigurnost.

Osim vojnog sektora i sektora za provođenje zakona, protudronsko tržište također se širi kako bi uključilo kritičnu infrastrukturu, javna mjesta i zatvore. Tvrtke poput Dedrone i Fortem Technologies nude rješenja za zaštitu kritične infrastrukture, dok Sensofusion i OpenWorks Engineering razvijaju tehnologije za zaštitu javnih mjesta i zatvora.


Očekuje se da će se rast protudronske industrije nastaviti u nadolazećim godinama jer prijetnja zlouporabe bespilotnih letjelica i dalje postoji. Razvoj sustava obuke temeljenih na VR-u, kao što je onaj koji nude DroneShield i Operator, igrat će ključnu ulogu u pripremi osoblja da se učinkovito nosi s prijetnjama dronovima u stvarnim scenarijima.”