Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Before Your Eyes – emotivna igra koju kontrolirate treptanjem

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Before Your Eyes, video igra koja je izvorno objavljena za PC 2021. godine, a na mobilnim uređajima prethodne godine, traži od igrača da ponovo proživi sjećanja djeteta imenom Benny dok odrasta, upoznaje svoju obitelj i istražuje svoj dar za umjetnost. Igra je sada dostupna prvi put u virtualnoj stvarnosti (VR) i na PlayStation VR2. Sama igra je izvanredan primjer kako se može ispričati snažna priča uz pomoć VR-a.

Before Your Eyes se igra uglavnom treptanjem igračevih stvarnih očiju. Kako igrač prolazi kroz Bennyjeva sjećanja, često će vidjeti ikone koje plivaju oko njih, koje mogu povezati treptajem oka. Ovisno o kontekstu, treptanje može učiniti puno, a samo uz pomoć očiju igrač može okretati stranice u knjigama, svirati klavir i čak slikati. Ponekad, treptanje radi i protiv igrača. U nekom trenutku u svakom sjećanju, pojavit će se ikona malog metronoma, a kada se pojavi, to znači da će igrač napredovati u sljedeću scenu sljedeći put kad trepne. Ponekad se metronom pojavi dok se još uvijek odvijaju razgovori, što znači da bi igrač mogao slučajno trepnuti i prekinuti sjećanje usred puta.

Before Your Eyes je u originalu osmišljen za igranje pomoću PC web kamere, ali izvrsno funkcionira uz mogućnosti praćenja očiju koju pruža PSVR 2. Igranje Before Your Eyes u VR naočalama čini sjećanja puno stvarnijima i imerzivnijima. Kad igrač okrene glavu, Bennyjeva glava također se okreće. U jednoj sceni, gdje je Benny još mala beba i nalazi se na podu, Bennyjeva mama prolazi pored njega i divovska je. U drugoj sceni, Benny otvara poklon od svog tate i unutra nalazi mačku, koja izgleda kao da se gotovo stvarno nalazi na stolu ispred igrača. Drugim riječima, VR stvarno ovu igru podiže na sljedeći nivo i čini ju jednim potpuno novim iskustvom.

Unutar i izvan VR-a, mnoga Bennyjeva sjećanja rezoniraju sa stvarnim životom igrača. Neka od njih su sretna, poput dobivanja mačke (ljubimca). Takva sjećanja mogu igrače ispuniti radošću i podsjetiti na njegova stvarna sjećanja. Još jedan primjer je osjećaj ponosa kada je Bennyjeva mama u igri pohvali Bennyjevo sviranje klavira. Druga druga sjećanja pak otkrivaju složenije emocije. Tijekom klavirskog koncerta, igrači mogu vidjeti kako ga gledaju mama i učitelj. Što može potaknuti osjećaj stvarne nelagode zbog javnog nastupa – emocijom s kojom će se mnogi igrači moći poistovjetiti.

Igra također istražuje neke puno teže teme, koje neočekivano mogu utjecati na igrače. Smrt i bolest su središnje teme Before Your Eyes-a. To je nešto s čime se gotovo svatko može poistovjetiti. U jednom sjećanju, Benny se suočava s lijesom svoje majke nakon što umre od nagle bolesti. U sljedećem sjećanju, Benny stoji iza govornice na sprovodu, pokušavajući pronaći nešto za reći. Mogi ljudi u stvarnosti su iskusili sličnu situaciju i znaju o kakvom je osjećaju riječ. Ova igra vas na takva sjećanja može jako dobro podsjetiti. Gledajući sjećanja kroz Bennyjeve oči, mnogi igrači mogu razmisliti o tome kako im je bilo u takvim teškim trenucima u životu, čak možda doseći nekakvo olakšanje i razrješenje, iako je teško prisjećati se takvih stvari.

U posljednjem dijelu igre igrač saznaje da te uspomene koje su proživljavali nisu u potpunosti točne – zapravo je Benny taj koji je bolestan. Njegova bolest nije precizirana, ali igrač može osjetiti njegovu bol koja je utjelovljena u velikom, crvenom, krakatom objektu koji se pojavljuje pred njegovim očima.

No, ono što zaista razlikuje Before Your Eyes od drugih VR iskustava jest način na koji koristi tehnologiju za pripovijedanje duboko emocionalne, ljudske priče. Korištenje treptaja kao mehanizma kontrole igre je pametan način za stvaranje fizičke veze između igrača i Bennyja. Dok trepćete, efektivno upravljate njegovim pokretima i radnjama, zamagljujući time granicu između igrača i protagonista. To je posebno učinkovito kada igrate u VR-u, jer ste potpuno uronjeni u Bennyjev svijet i možete vidjeti njegove reakcije na vaše treptaje u stvarnom vremenu.

Priča igre je majstorski napisana. Svaka uspomena nadopunjuje prethodnu kako bi se stvorila kohezivna i emocionalno značajna priča. Od sretnih uspomena djetinjstva do tragičnih i srceparajućih trenutaka, Before Your Eyes igrača vodi na putovanje koje je istovremeno prekrasno i emocionalno razorno. Istraživanje smrti i tuge u igri je osobito dirljivo, a način na koji igra prikazuje ove teme je jako iskren.

Vizualni stil igre je jednostavan, ali učinkovit, u stilom ručno crtane grafike koji prati teme i priču igre. Upotreba boja je također dobro izvedena. Svaka uspomena ima svoju vlastitu različitu paletu boja koja dodaje emocionalni utjecaj u scene. Glazbe u igri također je vrijedna spomena. Poneka prekrasna, ponekad sablasna, ona savršeno prati teme i priču igre.

Jedna od najimpresivnijih stvari kod Before Your Eyes-a je način na koji igra koristi ograničenja VR-a u svoju korist. Upotreba treptanja kao mehanike kontrole igre savršen je primjer toga, jer omogućuje igri stvaranje jedinstvene i intimne veze između igrača i lika Bennyja. Implementacija VR-a u igri također je dobro napravljena, s upotrebom praćenja očiju koje dodaje dodatnu razinu uranjanja u iskustvo.

Sveukupno, Before Your Eyes je izvanredan primjer kako se VR može koristiti kako bi se ispričala snažna i emocionalno rezonantna priča. Upotreba treptanja kao mehanike kontrole igre je, interesantna, lukava i učinkovita, a pripovijedanje je vješto oblikovano kako bi stvorilo koherentno i duboko, emocionalno ljudsko iskustvo. Istraživanje smrti i tuge u igri posebno je dirljivo, a način na koji prikazuje ove teme je krajnje iskren. Bez obzira igrate li na računalu ili u VR-u, Before Your Eyes je iskustvo koje bi trebao zaigrati svatko tko je zainteresirana za potencijal videoigara kao medijskog alata za pripovijedanje emocionalno bogatih sadržaja.

Izvor slika: Steam