Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta predstavio još tri prototipa VR uređaja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Meta povremeno ugošćuje okrugli stol “Inside the Lab” na kojem prikazuje ranu tehnologiju koja je trenutno u razvoju, obično na vrlo specifičnom području istraživanja. Današnji je bio Inside the Lab: Passing the Visual Turing Test s fokusom na vrlo važan dio hardvera hedseta za virtualnu stvarnost (VR): zaslon. Pokušavajući se uhvatiti u koštac s nizom izazova, izvršni direktor Mark Zuckerberg, glavni znanstvenik Reality Labsa, Michael Abrash i nekoliko drugih predstavili su tri prototipa hedseta koje se trenutno razvijaju.

Izrada prototipova često se oslanja na pokušaj rješavanja pojedinačnog problema, bilo da se radi o razlučivosti, težini, veličini, trajnosti, jasnoći ili bilo kojem drugom problemu. Iako Meta Quest 2 nudi dobro VR iskustvo, nipošto nije savršeno, s područjima koja se uvijek mogu poboljšati.

Butterskotch

“Retinal” ili “mrežnica” izraz je koji se često koristi za opisivanje kutne rezolucije koja barem odgovara onoj ljudskog oka. Općenito prihvaćeni prag je 60 piksela po stupnju. Nijedan potrošački VR hedset još nije ni blizu ovome. Quest 2 doseže oko 20 piksela po stupnju, dok Varjo Aero od 1990 USD doseže 35 piksela po stupnju. Varjov hedset usmjerene na posao od 5500 USD premašuju rezoluciju mrežnice, ali samo u malom području u središtu vašeg pogleda. Butterscotch je istraživački prototip koji postiže 55 piksela po stupnju. Pruža zadivljujuću jasnoću i dovoljno visoku rezoluciju da možete pročitati liniju vida 20/20 na karti oka u VR. To je podvig koji Quest 2 i Rift ne mogu postići.

Mana Butterscotcha je što ima vrlo usko vidno polje – samo upola manje od Questa 2. Meta kaže da je također težak i glomazan. Svrha Butterscotcha je pokazati i istražiti osjećaj rezolucije mrežnice, a ne biti praktičan proizvod.

Starburst

Meta također eksperimentira s HDR-om za VR. Zuckerberg kaže da je otkrivanje HDR-a jedna od najvažnijih stvari koje može učiniti za povećanje realizma u VR-u. Kako bi to postigla, Meta je stvorila Starburst, za koji tvrdi da je prvi HDR hedset. Ovo je najočitiji “prototip” hrpe, jer uključuje ručke s obje strane. Ključ točnog HDR-a je vršna i trajna svjetlina, a Starburst tu nema problema: može doseći prijavljenih 20.000 nita (jedinica luminancije), što je daleko više od HDR televizora najviše klase koji su danas dostupni. Quest 2 nudi samo 100 nita, tako da je Starburst generacijama ispred trenutne tehnologije. Meta kaže da je HDR jedina tehnologija koja je najviše povezana s dodatnim realizmom i dubinom.

Cilj HDR-a nije spržiti vaše oči, već dati realističnu svjetlinu stvarima koje su zapravo izrazito svijetle u stvarnom životu. Na primjer, požar, eksplozija, vatromet ili čak sjajni odbljesci s prozora u danu bez oblaka. Čini se da sve te stvari ‘iskaču’ u stvarnom životu jer su mnogo svjetlije od svijeta oko njih. Sposobnost repliciranja tog iticanja svjetline u VR ključna je za prolaz vizualnog Turingovog testa.

Holocake 2

Holocake 2 je najtanji i najlakši VR istraživački prototip tvrtke izgrađen s holografskim zaslonima. To je potpuno funkcionalan hedset povezan s računalom koje mogu pokrenuti bilo koji postojeći PC VR naslov. U većini VR slušalica, leće su prilično debele i moraju biti postavljene nekoliko inča od zaslona kako bi mogle pravilno fokusirati i usmjeravati svjetlost izravno u vaše oči. U Holocakeu 2, Meta koristi ravnu, holografsku leću za smanjenje mase, uz lasere.

 “Varifokalna tehnologija je ravna, kao i svi holografski filmovi koji se koriste za Holocake, kao i korekcija recepta i praćenje oka. I tako je lako nastaviti dodavati tanke, ravne tehnologije. To znači da krajnji proizvod može spakirati više funkcionalnosti u manji paket od bilo čega što danas postoji.”

Prototip proširuje koncept holografske optike tvrtke iz 2020. godine, kojem su nedostajale kritične komponente i nalikovao je paru sunčanih naočala. Meta kaže da je ovo njihov prvi pokušaj izrade potpuno funkcionalnih slušalica s holografskom optikom. Meta još uvijek radi na proizvodnji samostalnog izvora svjetlosti za napajanje hedseta, vjerojatno lasera, umjesto OLED-a koji se obično koriste ovih dana.

Mirror Lake

Mirror Lake je Metin prvi hedset koje u potpunosti prihvaća miješanu stvarnost. Koristi novu vrstu prolaza temeljenu na strojnom učenju za rješavanje jednog od najtežih problema tehnologije prolaza: da kamere ne odgovaraju položaju očiju.

Mirror Lake još nije ugrađen u funkcionalni uređaj, još uvijek je samo koncept na kojem se aktivno radi. Glavni znanstvenik Metinog odjela Reality Labs Michael Abrash rekao je da Mirror Lake pokazuje kako bi mogao izgledati potpuni sustav prikaza sljedeće generacije.

Koncept je osmišljen kako bi se postigao “faktor oblika poput skijaških naočala” s onim što Meta naziva Holocake lećama, dok uključuje napredno praćenje očiju, varijabilni fokus, obrnuti prolaz i podršku za dodatke lećama na recept “kako bi se eliminirala potreba za naočalama”.

Svi trenutni VR hedseti, izvan laboratorijskih prototipova, imaju leće s fiksnim fokusom. Svako oko dobiva zasebnu sliku, ali slike su fokusirane na fiksnu udaljenost. Vaše će oči usmjeriti (konvergirati ili divergirati) prema virtualnom objektu koji gledate, ali se ne mogu pravilno fokusirati (prilagoditi) ovoj udaljenosti. To se zove „vergence-accomodation“ sukob. Uzrokuje naprezanje očiju i može učiniti da virtualni objekti izbliza izgledaju mutno. Cilj Mirror Lake hedseta je napokon riješiti taj problem. A prije nego ovi koncepti ugledaju svjetlo dana, čeka nas Projekt Cambria.