Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta opovrgava izvještaje o otkazivanju linije Quest Pro

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U nedavnom preokretu događaja, glavni tehnološki direktor Meta, Andrew Bosworth, demantirao je tvrdnje o otkazivanju linije Quest Pro XR opreme. Izvještaj portala The Information sugerirao je da Meta povlači Quest Pro, uključujući i bilo kakve buduće proizvode iz ‘Pro’ linije. Međutim, Bosworth je putem Instagram Storiesa odlučio razjasniti situaciju i pozvao ljude da ne vjeruju svemu što čitaju.

Izvještaj portala The Information ukazivao je na to da je Meta prestala naručivati nove komponente za Quest Pro od dobavljača. Iako bi trenutni Pro-miks-stvarnosti headset od 1000 dolara mogao biti nastavljen prodavati dok god ima dovoljno zaliha, izvještaj je tvrdio da je cijela Pro linija obustavljena, što bi značilo da druga generacija Quest Proa nije izgledna.

Odgovarajući na te tvrdnje, Bosworth je izjavio da njegov tim u Meti neprestano radi na različitim prototipovima za sve svoje projekte, ne potvrđujući niti negirajući postojanje Quest Pro 2. Istaknuo je da se ime dodjeljuje tek kada je headset spreman za izdavanje. Bosworth je sugerirao da se neki projekti prekinu tijekom razvoja, što može dovesti do potencijalnih curenja informacija ili nesporazuma o otkazivanju proizvoda.

Očigledno je da je Quest Pro linija naišla na izazove od samog početka. Početno predstavljen po cijeni od 1500 dolara u listopadu 2022., Meta je brzo smanjila cijenu za 500 dolara samo nekoliko mjeseci kasnije, postavljajući je na trenutnih 1000 dolara. S druge strane, Quest 2 je prošao kroz različite promjene cijene, varirajući od 300 do 400 dolara za istu varijantu s 128 GB.

Primarna svrha Quest Proa bila je prilično nejasna, budući da ga je Meta labavo tržila kao potencijalnu radnu stanicu za profesionalce. Međutim, u stvarnosti je Quest Pro više funkcionirao kao razvojni kit za studije koje rade na aplikacijama za jeftiniji Quest 3, koji će se pojaviti u jesen 2023. po cijeni od 500 dolara. Korisnici Quest Proa također su prijavili brojne poteškoće s upotrebom od njegova lansiranja, što je doprinijelo dojmu da možda nije toliko spreman za upotrebu kao što je to Meta prvotno planirala.

Bez obzira na izazove, ako Meta nastavi s Quest Pro 2, morat će predstaviti jasniju vrijednosnu ponudu za proizvod. Bit će važno riješiti prijavljene probleme s upotrebom i ponuditi posebne značajke koje će ga izdvojiti od drugih XR uređaja na tržištu.

Situacija oko Quest Proa naglašava kompleksnost razvoja proizvoda i potrebu za jasnom komunikacijom. Glasine i informacije koje curenju od nezadovoljnih zaposlenika mogu stvoriti zbrku i nesigurnost među potrošačima i promatračima industrije. Odgovor Mete ističe trajnu narav razvoja hardvera i neprekidno istraživanje različitih prototipova prije konačnog odabira proizvoda.

Kako se krajolik XR tehnologije mijenja, tvrtke poput Mete moraju pažljivo razmotriti svoje strategije proizvoda i osigurati da učinkovito zadovolje potrebe ciljane publike. Balansiranje funkcionalnosti, cijene i upotrebljivosti bit će ključno za određivanje uspjeha budućih XR uređaja.

Zaključno, iako su tvrdnje o otkazivanju linije Quest Proa pobijene od strane glavnog tehnološkog direktora Mete, Andrewa Boswortha, tvrtka se suočava s izazovima u definiranju svrhe proizvoda i rješavanju poteškoća s upotrebom. Kako razvoj bude napredovao, ostaje vidjeti hoće li Quest Pro 2 doći s jasnijom vrijednosnom ponudom, zadovoljavajući očekivanja profesionalaca i potrošača na tržištu XR tehnologije u konstantnoj evoluciji.