Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Predstavljen novi Meta Quest Pro

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Mark Zuckerberg je danas na svom Facebook profilu predstavio novi Metin VR/MR hedset. Radi se o novom, naprednom hedsetu koji je napravljen s ciljem da „proširi mogućnosti virtualne stvarnosti“. Hedset dolazi s mogućnošću ostvarivanja virtualne (VR) i mješovite stvarnosti (MR) i opremljen je senzorima za praćenje izraza lica, kontrolere s unutrašnjim praćenjem i mnogo naprednih značajki.

U videu možemo vidjeti kako će Meta Quest Pro i kontroleri izgledati. „Ovo je novi Meta Quest Pro. Prvi u našem novom asortimanu naprednih hedsetova“, kaže Zuckerberg u videu. „Hedset uzima sve što korisnici vole kod Quest 2 i dodaje obilje nove tehnologije kako bi vam omogućio da dobijete više od metaverzuma. S ugrađenom mješovitom stvarnošću, dopušta vam da radite stvari koje prije jednostavno nisu bile moguće. Ako tražite novi način da radite stvari ili samo želite najbolje iskustvo koje je danas dostupno, Quest Pro postavlja nove standarde.“

Markovu objavu, zajedno s videom, požete pogledati na njegovom Faceobook profilu.

Skup, ali kvalitetan

Iz Bloombmerg Adria navode kako će Meta Quest Pro koštati 1 500 $ (oko 11 650 kn), što je poprilično puno; čak tri puta više od Questa 2. Međutim, visoka cijena opravdana je brojnim tehnološkim poboljšanjima koja Quest Pro ima u odnosu na Quest 2.

Korak dalje

Meta sa svojim novim hedsetom planira proširiti publiku. Dosad su njihovi VR hedsetovi bili poznati po gamingu, no sada nastoje proširiti korisnost i uporabu svojih uređaja na poslovna okruženja. Pa tako, neke nove značajke Quest Proa namijenjene su više poslovnoj publici. Jedna od novih mogućnosti uređaja je praćenje izraza lica i očiju, što može pomoću pri ostvarivanju prirodnijeg kontakta s drugim ljudima u virtualnom svijetu.

Hedset je također namijenjen postizanju mješovite stvarnosti pomoću full-color tehnologije. Ovakva tehnologija pomoću vanjskih kamera omogućuje detaljni prikaz stvarnog svijeta i preklapanje virtualnih objekata s njim. Sve u svemu, osim za gaming, Quest Pro se trenutno također promovira kao i vrlo koristan alat za poslovna okruženja, posebno rad na daljinu.

Meta Quest Pro pušten je u prodaju u utorak, a isporuka kupljenih hedsetova trebala bi započeti 25. listopada.