Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

5 kvalitetnih VR igara koje su nam se svidjele

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Od sigurnog obučavanja ljudi koji se bave opasnim zanimanjima do fakulteta, VR uređaji nedvojbeno su se pokazali kao svestrano i vrlo korisno oruđe. No, VR tehnologije također su sve više i više prisutne kao razonoda u svakodnevnom životu.

VR gaming sve je češća pojava zbog jedinstvenog iskustva koji pruža igračima. Ako posjedujete VR hedset i zanima vas koje sve dobre igre možete zaigrati na njemu, na pravom ste mjestu.

Kakav hardver mi je potreban?

Ako planirate VR igre iskusiti putem HTC Vivea, ili Valve Indexa, imajte na umu da će vam za to biti potrebno snažno gaming računalo ili laptop. Za najbolje iskustvo preporučujemo računalo s brzim procesorom, modernom i snažnom grafičkom karticom i dovoljno USB portova kako biste mogli priključiti svu periferiju koja vam je potrebna.

Vlasnicima PlayStation konzola malo je lakše. Vi ne morate brinuti kada su u pitanju specifikacije sustava. Bilo koja PS4, PS4 Pro ili PS5 konzola može pokrenuti PlayStation VR.

Meta Ques 2 i nekolicina drugih hedsetova rade kao zasebni uređaji. Oni su poput VR konzola; ne trebaju biti povezani s računalnom kako bi funkcionirali. Quest 2 može se povezati s računalom ako želite zaigrati grafički zahtjevnije VR igre.

Half-Life: Alyx

Nedvojbeno jedna od ponajboljih VR igara koje trenutno možete zaigrati, Half-Life: Alyx nije Half-Life 3 ili Half-Life 2: Episode Three, ali je prva kompletna Half-Life igra koju je Valve izbacio nakon dugo vremena. Radnja u igri se odvija između Half-Lifea i Half-Lifea 2. U igru igrate kao Alyx Vance, jedan od omiljenih likova Half-Life serijala. Kampanja u igri traje oko 11 sati.

Valja uzeti u obzir da je Valve napravio ovu igru isključivo za VR, stoga u njoj možete očekivati iznimno impresivnu fiziku i izvrsnu grafiku. Borba i priča ove igre su također vrhunski. Ako ste fan Half-Life serijala koji i danas strpljivo očekuje Half-Life 3, ovo je savršeno iskustvo za vas.

Half-Life Alyx možete pronaći ovjde.

The Elder Scrolls V: Skyrim VR Edition.

Slijedi nam jedan kultni klasik. Skyrim ne treba previše najavljivati pošto se radi o starijoj igri koja je do sada izbačena u gomilu različitih izdanja. Jedno od takvih je i VR izdanje.  Riječ je o najvećoj avanturističkoj igri koju trenutno možete zaigrati na VR-u. Iako možda ne pruža toliko izglađeno iskustvo kao ostale VR igre s ovog popisa, Skyrim VR je i dalje iznimno zabavna igra koja će vam pružiti sate i sate zabave – posebno ako ste ljubitelj Elders Scrolls igara.

Skyrim VR možete pronaći ovjde.

The Talos Principle VR

Evo i jedne igre s naših prostora. The Talos Principle je igra hrvatskog studija Croteam u kojoj igrate kao inteligentan robot čiji je zadatak kretati se kroz labirinte i rješavati zagonetke u raznim misterioznim područjima koji su prepuni moderne tehnologije. Igra je predivna, s realističnim teksturama i osvjetljenjem.

Osim samih zagonetaka, oni znatiželjniji mogu se udaljiti od zadanog puta i podublje istražiti priču koja se krije iza same igre. Kako prolazite kroz priču, saznajete sve više o svijetu u kojem se nalazite, a sve to utječe na vaše odluke koje donesete u igri. Ova igra savršena je za svakoga tko voli zagonetke i filozofske SF priče.

The Talos Principle VR možete pronaći ovdje.

Superhot VR

Superhot je igra čija je osnova „savijanje“ vremena. Kada se prestanete micati, vrijeme u igri staje pa se i cijela igra zaustavlja zajedno s vama. Također, ovisno o tome kako brzo se vi krećete, kreće se toliko brzo se kreće i vrijeme u igri. Cilj igre je poraziti sve neprijatelje koji vas napadaju u određenom nivou. Za to možete koristiti razni arsenal oružja, od šaka, preko mačeva i raznih objekata, do pušaka.

No, trebate biti pažljivi – jedan metak je dovoljan da se riješite neprijatelja, ali isto tako je i njima dovoljan da se riješe vas. Ova igra pogodna je za sve ljude koji vole akciju, ali i za one koji vole zagonetke. Pošto igra stoji dok mirujete, imate vremena za osmišljavanje raznih strategija pomoću kojih ćete proći nivo.

Valja napomenuti da je igra prilično zahtjevna, iako se možda na prvu čini laganom, tako da budite spremni na puno umiranja i ponavljanja nivoa.

Superhot VR možete pronaći na Steamu za računala i Oculusu kao zasebnu igru za Quest 2.

Trover Saves The Universe – savršena igra za fanove Rick and Mortyja

Za kraj jedna vrlo neobična igra. Trover Saves The Universe je igra koja ne pripada isključivo jednom žanru, veš sadrži elemente akcije, zagonetki i platformera. Igru je stvorio Justin Roiland, jedan od tvoraca popularne serije Rick and Morty (koji svakako predlažemo da pogledate, ako još niste). U igri igrate kao Trover i pokušavate spasiti svoje pse i istovremeno spasiti cijeli svemir.

Sama igra nije previše zahtjevna i samim time vrlo pristupačna. Valja napomenuti da u igri ima dosta krvi i psovanja. Ako vam takve stvari ne odgovaraju, ovo možda nije igra za vas. Međutim, ako ste fan Rick and Mortyja, ovo je definitivno savršena igra za vas.

Trover Saves The Universe možete pronaći na Steamu za računala i Oculusu kao zasebnu igru za Quest 2.