Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Projekt Iris: Uspon i pad Google-ove ambicije

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U uvijek mijenjajućem pejzažu dorađene stvarnosti, tehnološki div Google suočavao se s brojnim izazovima i neuspjesima. Jedan od najzapaženijih pothvata bio je ambiciozan projekt Google Glass, AR naočale koje nisu ispunile očekivanja. Unatoč pokušajima preusmjerenja prema poslovnom tržištu s Google Glass Enterprise Edition, projekt se na kraju susreo s istom sudbinom, što je rezultiralo službenim zatvaranjem u ožujku 2023. godine.

Dakle, što je uzrokovalo neuspjeh Google Glassa, i zašto je kasniji projekt Iris također doživio sličnu sudbinu? Zaronimo dublje u ključne čimbenike koji su pridonijeli ovim razočaranjima.

Od obećanja do problema: Google Glass

Inspiracija za Google Glass nastala je kao dio Googleovog ulaska u svijet proširene stvarnosti. Google je imao ambicioznu viziju stvaranja revolucionarnih naočala koje bi korisnicima omogućile pristup sadržaju putem glasovne i gestikalne kontrole. No, nedostatak jasnog rješenja za konkretan problem ometao je prihvaćanje potrošača. Mnogi su bili neodlučni zbog stalnog prikaza informacija pred njihovim vidnim poljem.

Osim toga, Googleova brza strategija dovela je do preranog puštanja prototipa proizvoda, što je izazvalo kritike i negativno medijsko izvješćivanje. Problemi poput zabrinutosti za zdravlje i sigurnost, izloženosti zračenju i pregrijavanja, te ograničenog vijeka baterije mučili su ranije verzije Google Glassa. Visoka cijena proizvoda, zajedno s neuvjerljivim korisničkim iskustvom, dalje je odvraćala potencijalne kupce.

Konkurencija je također odigrala značajnu ulogu u neuspjehu Google Glassa. Njegove funkcionalnosti nisu mogli parirati pametnim telefonima i drugim naprednim tehnologijama proširene stvarnosti koje su se pojavile na tržištu. Konkurencija je brzo preuzela vodeću ulogu koju je Google imao na početku.

Projekt Iris: Dobra zamisao, ali osuđena na propast

Unatoč neuspjesima, Google je ostao posvećen svijetu proširene stvarnosti te je predstavio Google Glass Enterprise Edition. U siječnju 2022., tvrtka je najavila novi koncept AR naočala pod nazivom Projekt Iris. Ovaj pothvat imao je za cilj konkurirati tvrtkama poput Meta i Applea, s dizajnom nalik skijaškim naočalama i značajnim poboljšanjem tehnologije proširene stvarnosti.

No, izvješća koja su se pojavila u lipnju ukazivala su na brojne probleme s Projektom Iris. Masovni otkazi u tehnološkoj industriji, uključujući i odlazak Googleovog voditelja AR / VR odjela, negativno su utjecali na projekt. Osim toga, tržište proširenih naočala postalo je zasićeno brojnim etabliranim igračima, što je otežalo Googleu da se kao novi igrač etablira na tržištu.

Budućnost Googleovih ambicija u području AR tehnologije

Unatoč još jednom neuspjehu u projektu proširene stvarnosti, čini se da Google nije odustao od utrke. Plan tvrtke fokusira se na stvaranje AR softvera, što ukazuje na drugačiji pristup. Google želi surađivati s drugim igračima u industriji, što je vidljivo i iz partnerstva s Samsungom i Qualcommom na platformi za mješovitu stvarnost.

Stručnost Googlea u području AR softvera može dovesti do licenciranja i prodaje tehnologije drugim stvaraocima proširene stvarnosti, čime će dodatno ojačati svoje prisustvo na tržištu XR (proširena stvarnost). Dok istražuje nove pravce, moguće je da će budući AR proizvodi pod brendom “Google Glass” dolaziti iz suradnje s drugim proizvođačima, ali i dalje pokretani Googleovim AR softverom.

Konačno, put Googlea u svijet proširene stvarnosti bio je turbulentan. Iako su neuspjeh Google Glassa i propast Projekta Iris bili veliki izazovi, tvrtka ostaje posvećena području XR tehnologije. Kroz fokus na AR softver i suradnju s drugim tvrtkama, Google će vjerojatno ostaviti trag u industriji i u godinama koje dolaze. Hoće li tehnički div ostvariti svoj AR san koji je dugo progonio, ostaje vidjeti.