Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta protiv Applea: Otkrivanje budućnosti prostorne računalne tehnologije

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nedavno je Mark Zuckerberg, izvršni direktor Meta platforme, predstavio revolucionarnu inovaciju u području proširene stvarnosti (XR). Video na Instagramu, koji prikazuje virtualnu tipkovnicu i impresivnu brzinu tipkanja, nudi uvid u XR viziju kompanije Meta. S Appleom također istražuju granice prostorne računalne tehnologije, a konkurencija na tržištu XR-a postaje sve žešća.

Revolucija u XR tehnologiji

Video na Instagramu zabilježio je trenutak kada istraživački tim Meta Reality Labs transformira svaku ravnu površinu u virtualnu tipkovnicu omogućujući tipkanje dodirivanjem. U prijateljskom natjecanju, Andrew Bosworth postigao je izvanrednu brzinu tipkanja od gotovo 120 riječi u minuti, dok je Zuckerberg sam uspio dosegnuti oko 100 riječi u minuti. Ova igračka demonstracija otkriva Meta-ovu predanost imerzivnim i produktivnim rješenjima.

Ambicije Apple-a

Apple, poznat po inovacijama, postiže značajne rezultate u prostornoj računalnoj tehnologiji. Ova tehnologija bi mogla preoblikovati pejzaž XR-a i izdvojiti ga iz postojećih imerzivnih proizvoda. Nedavni video Meta-a sugerira njihovu predanost pružanju imerzivnih rješenja usmjerenih na produktivnost, možda postavljajući pozornicu za predstojeći lansiranje Quest 3.

Putovanje Meta platforme u svijet XR uređaja

Meta se već aktivno bavi putovanjem prema XR uređajima visoke klase, predstavljajući Meta Quest Pro uređaje koji ciljaju na oblikovanje budućnosti rada. Dok vijesti o Quest Pro uređaju ostaju relativno tihe, Meta izgleda željno otkriti svoj nadolazeći uređaj za Miješanu Stvarnost (MR), Quest 3, u tijesnom natjecanju s Appleovim Vision Pro.

Appleov Vision Pro: Transformacija na Radu

Appleov Vision Pro ima za cilj zamijeniti tradicionalne zaslone prijenosnih računala svojom prostornom računalnom tehnologijom. Ova tehnologija omogućuje korisnicima headseta interakciju s aplikacijama korištenjem praćenja pokreta ruku u okruženju od 360 stupnjeva. Hardver preklapa proširenu stvarnost (AR) na stvarnim lokacijama, a integrirane aplikacije za rad pozicioniraju ga kao alat za produktivnost. Unatoč podršci za AR/VR/MR igre i sadržaj Metaverzuma, Apple cilja predstaviti svoj MR uređaj kao alternativu prijenosnom računalu, a ne konzoli za igre.

Meta Quest 3: Naglasak na igranju

S druge strane, Meta namjerava predstaviti Quest 3 kao gaming headset, razlikujući ga od svoje Pro linije proizvoda. Međutim, Zuckerbergova nedavna objava sugerira da Meta razmatra mogućnost stvaranja prostornog okruženja prilagođenog produktivnosti, potencijalno konkurenciji s Appleovim Vision Proom u 2024. godini.

Meta Connect 2023: Uvid u Budućnost

Meta se priprema za svoj događaj Connect, dvodnevni prikaz XR tehnologije zakazan za 27. – 28. rujna. Na događaju će biti rasprave o novim tehnologijama, uključujući portfelj Quest, Ray-Ban Stories, Avatarima i Horizon Worlds. Posjetitelji mogu očekivati duboki uvid u nadolazeće Meta XR proizvode, razvoj u svijetu metaverzuma Horizon Worlds, inovacije u području umjetne inteligencije i priliku za praktično iskustvo s nadolazećim imerzivnim proizvodima Meta platforme. Drugi dan će sadržavati sesije za razvijatelje i ekskluzivne uvide, vjerojatno predstavljajući dugo očekivani Meta Quest 3 uređaj za Miješanu Stvarnost.

Ključne značajke Meta Quest 3

Prema trenutnim informacijama, Meta Quest 3 ima nekoliko uzbudljivih dizajnerskih karakteristika:

  1. Čipset Qualcomm Snapdragon XR2+: Ovaj čipset korisnicima obećava “dvostruku grafiku performansi”, prema riječima Zuckerberga.
  2. Kompatibilnost s nasljeđenim naslovima: Quest 3 podržava sve naslovna nasljeđenih igara, a izvršni direktor je primijetio da “stizati će još naslova.”
  3. Praćenje pokreta ruku: Pruža intuitivan način interakcije s virtualnim svijetom.
  4. Velika količina pohrane: Sa 128GB pohrane, korisnici mogu pohraniti razne aplikacije i sadržaj.
  5. Trajanje baterije: Quest 3 nudi oko 2 sata trajanja baterije, osiguravajući dugotrajnu igru ili imerzivna iskustva.
  6. Prostor za naočale s dioptrijom: Dizajn headseta prilagođen je korisnicima koji nose naočale s dioptrijom.
  7. Veliko vidno polje (FOV): S vidnim poljem od 100 stupnjeva, korisnici mogu očekivati široko i imerzivno vizualno iskustvo.

Budućnost XR-a je otkrivena

Dok Meta i Apple nastavljaju gurati granice XR i prostorne računalne tehnologije, budućnost imerzivnih tehnologija nikada nije bila uzbudljivija. Zuckerbergova igračka objava nagovještava aspiracije Meta-a, dok Appleov Vision Pro cilja preoblikovati način na koji radimo i interagiramo s digitalnim sadržajem.

Nadolazeći događaj Meta Connect obećava biti ključni trenutak, pružajući entuzijastima i razvijateljima priliku za istraživanje najnovijih dostignuća u XR tehnologiji. S Quest 3 na horizontu, Meta je spremna napraviti značajne korake u krajoliku imerzivnih tehnologija, potencijalno konkurirajući ambicioznom Vision Pro uređaju Applea.

U ovoj utrci za vlašću u svijetu XR-a, i Meta i Apple voze inovaciju i otvaraju put prema novoj eri imerzivnih iskustava. Svijet prostorne računalne tehnologije brzo evoluira, a putovanje je izuzetno uzbudljivo promatrati.