Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta Quest 2 VR naočale: cijena i recenzija

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Virtualna stvarnost (VR) donosi revoluciju u način na koji doživljavamo digitalne svjetove. Meta Quest 2 (ranije poznat kao Oculus Quest) VR naočale jedan su od najpopularnijih uređaja u ovoj kategoriji. Ovaj članak pruža detaljnu recenziju i opis specifikacija Meta Quest 2 VR naočala, ističući sve što trebate znati prije kupovine. Zavirite u digitalni svijet očima VR naočala Meta Quest 2 i saznajte zašto ih preporučujemo.

Tehničke specifikacije Meta Quest 2 VR naočala

Qualcomm Snapdragon XR2 procesor omogućava izvrsne performanse i fluidnost. Procesor je posebno dizajniran za uređaje virtualne stvarnosti, pružajući poboljšane grafičke performanse i učinkovitost.

Procesor: Qualcomm Snapdragon XR2
RAM: 6GB
Tip zaslona: LCD
Rezolucija: 1832 x 1920 piksela po oku
Brzina osvježavanja: 72 Hz i 90 Hz (ovisno o aplikaciji)
Vidno polje: 89 stupnjeva horizontalno
Sustav praćenja: inside-out praćenje s 4 ugrađene kamere
Senzori: akcelerometar, žiroskop, magnetometar
Kontroleri: oculus Touch kontroleri s haptičkom povratnom informacijom
Wi-Fi: 802.11ac
Bluetooth: 5.0
USB-C: za punjenje i prijenos podataka
Interna memorija: 64GB ili 256GB (ovisno o modelu)
Ugrađeni zvučnici: prostorni zvuk
Mikrofoni: ugrađeni mikrofoni za glasovne naredbe i komunikaciju
Trajanje baterije: 2-3 sata aktivne upotrebe
Punjenje: USB-C punjač
Dimenzije: 191.5 mm x 102 mm x 142.5 mm
Težina: 503 grama
OS: Oculus OS (temeljen na Androidu)
Passthrough+: omogućuje korisnicima da vide stvarni svijet bez skidanja naočala
Guardian system: postavljanje granica u virtualnom prostoru za sigurnije kretanje

Meta Quest 2 – dizajn i udobnost

Meta Quest 2 VR naočale odlikuju se modernim i ergonomskim dizajnom. Udobne su za nošenje čak i tijekom duljih sesija zahvaljujući prilagodljivim trakama i dobro raspoređenoj težini. Materijali korišteni za izradu su kvalitetni, uključujući laganu i izdržljivu plastiku, meke pjenaste jastučiće od memorijske pjene te hipoalergenske tkanine koje omogućavaju prozračnost i smanjuju znojenje.

Meta Quest 2 – performanse

S rezolucijom od 1832 x 1920 piksela po oku, Meta Quest 2 naočale pružaju kristalno jasan prikaz, omogućujući korisnicima da vide i najsitnije detalje u virtualnom svijetu. Visoka razlučivost smanjuje efekt “mrežastog zaslona” (screen door effect), čineći vizualno iskustvo ugodnijim.

Boje su žive i bogate, što doprinosi većem realizmu i uranjanju u virtualne svjetove. Kontrast je također na odličan, što omogućuje jasnu razliku između svijetlih i tamnih dijelova prikaza.
Brzina osvježavanja od 90 Hz osigurava glatke i fluidne pokrete, što je važno za dinamične scene i igre. Viša brzina osvježavanja smanjuje zamor očiju i omogućava dulje korištenje bez nelagode.
Meta Quest 2 koristi sustav inside-out praćenja koji se oslanja na četiri ugrađene kamere za precizno praćenje pozicije korisnika i kontrolera u prostoru. Ovo eliminira potrebu za vanjskim senzorima, što pojednostavljuje postavljanje i korištenje.

Integrirani akcelerometar, žiroskop i magnetometar osiguravaju precizno i brzo praćenje pokreta glave i tijela, čime se smanjuje latencija i poboljšava uranjanje u VR iskustvo.
Zahvaljujući naprednom hardveru i optimiziranom softveru, latencija je minimalna, što znači da se pokreti korisnika gotovo trenutno reflektiraju u virtualnom okruženju. Niska latencija je ključna za sprječavanje mučnine i povećanje udobnosti tijekom dugotrajne upotrebe.

Brzina osvježavanja od 90 Hz značajno poboljšava fluidnost prikaza, smanjujući zamućenje tijekom brzih pokreta. To je posebno korisno za brze akcijske igre i simulacije, gdje je svaki okvir važan za cjelokupno iskustvo.

Meta Quest 2 koristi tehnologiju dinamičkog skaliranja rezolucije kako bi osigurala optimalne performanse. Ova tehnologija prilagođava rezoluciju u stvarnom vremenu kako bi održala glatko iskustvo bez obzira na složenost scene.

Softver
Meta Quest 2 naočale dolaze s pristupom bogatom Meta Quest Store-u, gdje možete pronaći stotine aplikacija i igara optimiziranih za VR. Platforma podržava integraciju s drugim uređajima i nudi razne društvene i produktivne aplikacije. Redovita ažuriranja softvera osiguravaju nove značajke i poboljšanja.

Postavljanje i korištenje Meta Quest 2 naočala

Slijedite ove korake kako biste započeli s korištenjem:

1.Otvorite kutiju i izvadite Meta Quest 2 naočale, kontrolere, USB-C kabel za punjenje i adapter.
2. Prije prvog korištenja, preporučuje se potpuno napuniti naočale. Povežite USB-C kabel na naočale i drugi kraj u adapter, zatim priključite adapter u utičnicu. Naočale će biti potpuno napunjene za oko 2.5 sata.
3. Preuzmite Meta Quest 2 mobilnu aplikaciju s Google Play Store-a ili Apple App Store-a. Aplikacija će vas voditi kroz proces inicijalne postavke.
4. Otvorite aplikaciju i prijavite se ili kreirajte Meta račun. Slijedite upute u aplikaciji kako biste povezali naočale s vašim pametnim telefonom. Uključite Bluetooth na telefonu kako bi se uređaji mogli međusobno povezati.
5. Stavite naočale na glavu i podesite trake tako da udobno pristaju. Gornju i bočne trake prilagodite tako da naočale čvrsto, ali udobno sjede na glavi.
6. Podesite udaljenost leća kako bi se slika izoštrila (IPD – Interpupillary Distance). To možete učiniti pomicanjem ručice ispod naočala dok ne postignete jasnu sliku.
7. Kada prvi put uključite naočale, pojavit će se vodič kroz inicijalnu konfiguraciju. Slijedite upute na zaslonu kako biste postavili osnovne postavke.
8. Postavite granice prostora za igranje pomoću Guardian sustava. Pogledajte okolo i koristite kontrolere za crtanje granica sigurnog prostora u kojem ćete se kretati. Guardian sustav će vas upozoriti ako se približite rubu prostora.
9. Povežite naočale s Wi-Fi mrežom kako biste mogli preuzimati igre i aplikacije. Unesite lozinku za vašu mrežu kada se to zatraži.
10. Nakon što ste povezani s Wi-Fi mrežom, posjetite Meta Quest Store i preuzmite željene igre i aplikacije. Možete pretraživati trgovinu izravno putem naočala ili putem mobilne aplikacije.
11. Meta Quest 2 dolazi s dva Oculus Touch kontrolera. Kontroleri su dizajnirani da budu intuitivni, s ugrađenim haptičkim povratnim informacijama. Koristite ih za interakciju s virtualnim svijetom, odabir opcija izbornika, igranje igara i još mnogo toga.
12. U postavkama možete prilagoditi grafičke opcije i zvuk kako bi odgovarali vašim preferencijama. Ove postavke mogu uključivati prilagodbu rezolucije, brzine osvježavanja i jačine zvuka.

Meta Quest 2 VR naočale- test

Primijetio sam da je Quest 2 lakši i udobniji za dugotrajno nošenje, iako može uzrokovati umor nakon jako jako dugog korištenja, no i dalje je u velikoj prednosti u odnosu na konkurenciju.
Zvučnici su ugrađeni sa strane naočala i mogu se pojačati iznenađujuće glasno. Kvaliteta zvuka je prilično impresivna, a prostorni zvuk pomaže vam odrediti smjer iz kojeg dolazi pucnjava ili koraci.
Touch kontroleri su potpuno redizajnirani, prema navodima META-e, no ustvari nisu nešto previše promijenjeni u odosu na prethodnike. Veći su od prethodnih, s “dužim hodom” na stražnjim i bočnim okidačima za zadovoljavajući pritisak i s boljim haptičkim sustavom.
Kontroleri još uvijek koriste AA baterije umjesto da se mogu puniti putem USB-C, ali baterije dolaze unaprijed instalirane i traju jako dugo. Igrao sam na Questu satima, a kontroleri još uvijek imaju dovoljno energije.
Meta Quest 2 ima pristup svim istim igrama i aplikacijama kao i originalne naočale, a svi vaši kupljeni softveri trebali bi se prenijeti na vaš profil ako nadograđujete.
Veliki broj novih igara rezultira još širim izborom iskustava koja će se svidjeti ljudima svih uzrasta. Among Us VR i Resident Evil 4 savršeni su primjeri zašto bih preporučio Quest 2 u odnosu na konkurentske naočale poput Pico 4.

4 najvažnija savjeta za korištenje Meta Quest 2 VR naočala

1.Redovito čistite leće kako biste osigurali jasnu sliku. Koristite mekani, suhi ubrus namijenjen za čišćenje optičkih uređaja.
2. Uzimajte redovite pauze tijekom duljih sesija kako biste spriječili naprezanje očiju i mučninu.
3. Koristite naočale u dobro prozračenom prostoru kako biste smanjili znojenje i povećali udobnost.
4. Uvijek postavite Guardian granice kako biste osigurali da nećete udariti u namještaj ili zidove dok se krećete u VR svijetu.

Prednosti i nedostaci

Prednosti:
1. Visoka kvaliteta prikaza: kristalno jasan prikaz, živopisne boje i visok kontrast omogućavaju vrhunsko vizualno iskustvo.
2. Precizno praćenje pokreta: inside-out praćenje s četiri ugrađene kamere i integriranim senzorima osigurava precizno i brzo praćenje bez potrebe za vanjskim senzorima.
3. Bogat sustav aplikacija i igara: širok izbor aplikacija i igara u Meta Quest Store-u, uz redovita ažuriranja i nove značajke.
4. Jednostavnost postavljanja i korištenja: intuitivna postavka i bežični dizajn omogućavaju brzo postavljanje i slobodu kretanja.
Nedostaci:
1. Ograničeno trajanje baterije: 2-3 sata aktivne upotrebe može biti ograničavajuće za dulje sesije igranja ili gledanja sadržaja.
2. Cijena može biti visoka za neke korisnike: početna cijena od 299 do 399 dolara, uz moguće dodatne troškove za igre, aplikacije i dodatnu opremu.

Cijena i dostupnost

vrhunski izbor za sve koji žele uroniti u svijet virtualne stvarnosti. Kvalitetan dizajn, impresivne tehničke specifikacije i bogat ekosustav aplikacija čine ih izvrsnim uređajem za zabavu, obrazovanje i produktivnost. Preporučujemo ih svim entuzijastima VR tehnologije.