Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metaverzum u obrazovanju: uzbudljivo za učenike

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Pojava metaverzuma, virtualnog zajedničkog prostora koji nastaje spajanjem fizičke i virtualne stvarnosti, potaknula je val interesa i spekulacija u različitim sektorima. U području obrazovanja, gdje tehnologija neprestano oblikuje obrazovni pejzaž, metaverzum pruža i uzbudljive prilike i izazove. Nedavno istraživanje koje su proveli BBVA i Fad Juventud baca svjetlo na kontrastne perspektive studenata i učitelja u Španjolskoj, ističući potencijalni utjecaj ove uranjajuće tehnologije na obrazovnu sferu.

Metaverzum: Izvor Uzbudjenja za Studente

U iznenađujućem otkriću, istraživanje pokazuje da značajan 40% studenata iskazuje snažan interes za integriranje metaverzuma u svoje obrazovno putovanje. Ova uzbudjenost stoji u oštrijem kontrastu s rezerviranijim stavom učitelja, s samo 18% koji iskazuju sličan nivo uzbuđenja. Metaverzum se promatra kao više od alata; skoro 40% studenata smatra ga zabavnim i razburljivim, naglašavajući njegov potencijal za angažiranje i očaravanje mladih umova.

Digitalna Podjela i Percepcije Metaverzuma

Unatoč širokom interesu, digitalna podjela izranja kao značajan problem u integraciji metaverzuma u obrazovanje. Istraživanje prepoznaje prepreke poput visokih troškova, ograničenja infrastrukture i problema s povezivanjem koji bi potencijalno mogli ograničiti pristup i produbiti jaz između učenika koji imaju pristup tehnologiji i onih koji to nemaju. Osim toga, sučeljavanje motivacije i zabave postavlja pitanja o ravnoteži između angažirajućih obrazovnih iskustava i rizika od ometanja.

Perspektiva Učitelja i Učenje Krivulje

Značajan aspekt istraživanja vrti se oko perspektiva edukatora. Dok značajnih 75% učitelja priznaje nedostatak iskustva s tehnologijom metaverzuma, značajan dio – gotovo 45% – iskazuje znatiželju i želju za istraživanjem njenih suština. To otkriva složenu dihotomiju između učiteljskih strepnji i njihove želje za prilagodbom i učenjem. Rezultati istraživanja ističu važnost upoznavanja i profesionalnog razvoja kako bi se premostio jaz između znatiželje i učinkovite primjene.

Balansiranje Inovacija s Privatnošću i Sigurnošću

Dok se obrazovna zajednica zapita o uključivanju metaverzuma, brige oko privatnosti i sigurnosti postaju velike. Istraživanje ističe rezerve u vezi mogućih kršenja privatnosti i sigurnosti podataka, opravdan strah u sve više digitaliziranom svijetu. Postizanje prave ravnoteže između inovacije i zaštite osobnih podataka učenika bit će ključno za oblikovanje uloge metaverzuma u obrazovanju.

Put Naprijed: Prilike i Izazovi

Fernando Trujillo, profesor na Sveučilištu u Granadi i glavni istraživač studije, naglašava potrebu za opreznim, ali progresivnim pristupom. Studija služi kao temelj za buduće strategije, naglašavajući potencijal metaverzuma za stvaranje interaktivnijeg i obogaćujućeg okruženja za učenje za španjolske učenike. S obzirom na to da 40% učitelja priznaje složenost učenja tehnologije metaverzuma, praktično iskustvo i ciljano osposobljavanje postaju ključne komponente uspješne integracije.

Educación Conectada: Navigacija Digitalnom Transformacijom

Zajednička inicijativa BBVA i Fad Juventud-a, Educación Conectada, izranja kao svjetionik vodstva u navigaciji složenosti digitalne transformacije. Pružajući specijalizirano osposobljavanje i podršku timovima za upravljanje školama, učiteljima, obiteljima i učenicima, program ima za cilj premostiti digitalni jaz i opremiti obrazovnu zajednicu potrebnim alatima za usvajanje tehnološke inovacije. Od svog osnutka 2020. godine, Educación Conectada je već osposobila preko 36.000 pojedinaca unutar obrazovne sfere.

Prihvaćanje Metaverzuma: Zajednički Napor

Nadia Calviño, Druga potpredsjednica Španjolske vlade, ističe imperativ iskorištavanja tehnologije kako bi se pripremili mladi umovi za izazove budućnosti. Ona ističe da digitalizacija pruža jedinstvenu priliku za razvijanje digitalnih vještina i osiguranje da obrazovni sustav uspijeva u brzo mijenjajućem svijetu. Kako tehnološki resursi poput metaverzuma dobivaju na važnosti, Lidia del Pozo, direktorica programa za ulaganje u zajednicu kod BBVA, tvrdi da prava promjena leži u poticanju digitalne pismenosti i učinkovite upotrebe.