Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metini novi razvojni alati za Quest

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Meta, tehnološki div, nedavno je otkrio uzbudljiva poboljšanja za Quest naočale, obećavajući dovesti avatare bliže stvarnosti. U nedavnoj najavi na Connect 2023, Meta je predstavio ove nove značajke koje će revolucionirati svijet virtualne stvarnosti.

Praćenje Tijela “Inside Out” (IOBT) za Quest 3

Jedna od revolucionarnih značajki ekskluzivno dostupnih korisnicima Quest 3 je “Praćenje Tijela Inside Out” (IOBT). Ova napredna tehnologija koristi podatke senzora unutar naočala kako bi optički pratila različite dijelove gornjeg dijela tijela. Sustav IOBT može precizno pratiti vaše zapešća, laktove, ramena i čak vaš trup. Značajno je što ne staje na gornjem dijelu tijela; IOBT također doseže i do nogu, omogućavajući avatarima da repliciraju realne pokrete, uključujući saginjanje naprijed i virkanje s litica.

Meta približava avatare realizmu koristeći podatke o gornjem dijelu tijela kako bi ekstrapolirala pokrete donjeg dijela tijela. Za razliku od tradicionalnih metoda inverznog kinematike (IK), ovaj pristup obećava prirodnije i fluidnije pokrete za avatare. Snimajući pokrete gornjeg dijela tijela, IOBT može oponašati pokrete nogu s većom autentičnošću, čineći vašeg avatara stvarnijim nego ikad.

Generativne Noge za Quest 2/3/Pro

No inovacije ne staju s Quest 3. Meta također uvodi “Generativne Noge” za korisnike Quest 2, Quest 3 i Quest Pro. Očekuje se da će biti dostupne u prosincu, ovaj razvojni alat fokusira se na stvaranje realnih pokreta nogu, poboljšavajući ukupno iskustvo virtualne stvarnosti. Bez obzira jeste li u stojećem ili sjedećem položaju, Generativne Noge dodaju autentičnost pokretima vašeg avatara. Čak su u mogućnosti podržavati radnje poput skakanja, kliženja i čučanja.

Generativne Noge su izvanredan dodatak koji pruža prirodniji hod tijekom šetnje i osigurava da se vaš avatar ponaša s preciznošću. Međutim, važno je napomenuti da ova tehnologija nije opremljena za praćenje individualnih pokreta nogu, kao što to čine posvećeni uređaji poput SteamVR praćenja pomoću pukova ili Sonyjevog uređaja za snimanje pokreta Mocapi. Kao rezultat toga, nećete vidjeti svog avatara kako izvodi karate udarce ili plesne pokrete.

Napredak Naspram Tradicionalne Inverzne Kinematike

Unatoč svojim ograničenjima, Generativne Noge prikazuju značajna poboljšanja u odnosu na tradicionalne metode inverznog kinematike (IK). IOBT tehnologija, zajedno s Generativnim Nogama, podiže ukupno iskustvo virtualne stvarnosti, čineći avatare izgledom i pokretima uvjerljivijima nego ikad.

Pogled u Budućnost

Zapanjujuće je koliko je daleko stigla tehnologija virtualne stvarnosti, a Meta Razvojni Alati za Quest čine korak bliže postizanju potpune uronjenosti. Korisnici Quest naočala možda neće izvoditi složene plesne korake kao što je to učinio izvršni direktor Mark Zuckerberg na Connectu 2022, ali napredak je očigledan. Dok Meta nastavlja inovirati, granica između stvarnog i virtualnog svijeta postaje sve manje uočljiva, nudeći korisnicima iskustvo koje je bliže stvarnosti nego ikad prije.