Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Shutterstock uvodi alat za generiranje slika pomoću umjetne inteligencije

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Jedna od najvećih online biblioteka fotografija uskoro će korisnicima ponuditi mogućnost naručivanja slika generiranih pomoću umjetne inteligencije. Kako prenosi tehnoverzum.me – Shutterstock je potpisao ugovor o suradnji s kompanijom OpenAI, koja se bavi istraživanjem i primjenom vještačke inteligencije. Kompanija OpenAI poznata je po alatki za generisanje AI slika koja se zove DALL-E 2 a pisali smo i alatu za generiranje ideja o VR fitness igrama.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, kaže da je od velike važnosti to što je Shutterstock ustupio njegovoj kompaniji materijal za obuku alat DALL-E. Izuzetno je ponosan što će alat njegove kompanije biti prva koja će Shutterstock korisnicima ponuditi slike generirane pomoću umjetne inteligencije. S druge strane, Shutterstock je najavio da će svim korisnicima koji pomognu u obuci alatke DALL-E biti osigurana odgovarajuća naknada.

Ono što svakako još uvijek ostaje velika nepoznanica jeste pitanje autorskog prava. Ovo je jako osjetljiva tema, posebno u današnjem digitalnom svijetu, tako da još uvijek nije sasvim jasno kako će se pitanje autorskog prava regulirati kada su u pitanju slike generirane umjetnom inteligencijom. Za razliku od slika čiji autori su ljudi, AI alati se uče na velikim skupovima slika, tako da ostaje nepoznanica kako ti skupovi podataka točno nastaju.