Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako funkcionira kriptovaluta Polygon?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Polygon (ranije također poznat pod nazivom MATIC Network) je kriptovaluta i tehnološka platforma koja je stvorena s ciljem povezivanja i razvoja projekata i blockchaina kompatibilnih s Ethereum blockchainom, koji predstavlja bazu Polygona.

Jedan od glavnih ciljeva Polygona je olakšati i ubrzati transakcije koje se provode na Ethereum blockchainu, što predstavlja važnu stavku u razvoju i rastu raznih decentraliziranih aplikacija (dApps). Polygon nudi nekoliko različitih tehnologija kao što su Proof-of-Stake (Pos) i Ethereum Virtual Machine (EVM) sidechain, kako bi to postigao. O proof-of-stake mehanizum smo prethodno pisali u članku o blokchainu.

Način funkcioniranja Polygona

Jedan načina na koji Polygon funkcionira (ujedno na način na koji ubrzava transakcije) je taj što omogućuje dAppsovima da se „prebace“ na svoj sidechain. Drugim riječima, omogućuje im da izvršavaju transakcije na tom svom sidechainu umjesto na glavnom Etherium blockchainu. Na taj način umanjuju opterećenje samog Etheriuma.

Još jedna važna stavka Polygona je PoS mehanizam pristanka na transakciju kojim upravljaju osobe koje se nazivaju validatori (eng. validate – potvrditi, ovjeriti). Oni igraju ključne uloge održavanju Polygon mreže. Jedna od ključnih odgovornosti validatora je provjera valjanosti transakcija unutar blockchaina. Još jedna pozitivna stvar Polygona je to što validatori dobivaju nagrade za obavljanje svojih dužnosti na mreži. Te nagrade mogu dodatno potaknuti rast i razvoj Polygon mreže jer validatori imaju dodatnu motivaciju za sudjelovanje u održavanju mreže.

Polygon također može, kao i druge kriptovalute, služiti u transakcijama između korisnika. Oni mogu Polygon kupovati ili prodavati putem raznih online trgovina ili kriptovalutnih burzi. Njegova trenutna cijena je oko 0,9$ a na vrhuncu kripto tržišta iznosila je oko 2,7$


Ukratko, Polygon funkcionira kao kriptovaluta bazirana na Ethereum blockchainu i nudi razne tehnologije koje olakšavaju i ubrzavaju transakcije na Ethereumu. Sve to Polygon nudi u cilju poticanja rasta decentraliziranih aplikacija i poboljšanja iskustva korisnika koji se koriste Ethereum blockchainom.