Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kakva audio tehnologija se koristi za VR uređaje?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

VR headsetovi koriste različite audio tehnologije kako bi pružili realistična i imerzivna audio iskustva korisnicima. VR audio razvoj gotovo je jednako kompleksan kao i razvoj slike. Većina headsetova ima ugrađene zvučnike te uobičajeni 3,5 mm konektor za slušalice, tako je to kod npr Meta Questa ili HTC Vive. Jedno od kvalitetnijih rješenja za zvuk pronašli smo na Valve Index uređaju koji ima zanimljivo smještene zvučnike. AR naočale, poput npr Nreal Light, također obično dolaze s ugrađenim zvučnicima i konektorom. Što se tiče same tehnologije, obično je riječ o surround vrsti zvuka ili stereo zvuku no postoje još neke vrste na koje možemo naići.

Surround all around

Surround zvuk je tehnologija koja se koristi za stvaranje bolje i realističnije zvučne slike, pogotovo u filmskim i televizijskim sadržajima. Sastoji se od više zvučnih kanala koji se reproduciraju iz različitih zvučnika oko prostorije, što omogućuje stvaranje 360-stupnjevskog zvuka. To omogućuje stvaranje iluzije da zvuk dolazi iz različitih mjesta u prostoriji. Kod VR headseta funkcionira na identičan način – reproducira zvukove iz različitih smjerova, što stvara osjećaj da se zvukovi događaju u stvarnom prostoru oko korisnika. Jedna je od najčešćih vrsta zvukova koji se koriste u VR uređajima.

Sigurno ste čuli i za stereo. On je nešto “primitivniji” te se sastoji od samo dva zvučna kanala. To obično znači da se zvukovi reproduciraju iz zvučnika u lijevom i desnom uhu. U odnosu na surround, to je manji broj kanala i možda nešto manje imerzivan osjećan. No i dalje omogućuje smještanje zvuka u odnosu na korisnika lijevo ili desno u prostoru.

Osim 3D slika postoji i 3D zvuk

Ono što omogućuje još bolju lokalizaciju izvora zvuka u prostoru od surrounda je 3D zvuk. Kod 3D zvuka korisnik može još točnije odrediti gdje se izvor zvuka nalazi u prostoru oko njega. Tehnologija pod nazivom Dolby Atmos se koristi upravo za to. Jednostavno bismo mogli reći da je na tehnologiju surround zvuka dodana dimenzija visine. Nešto skuplja tehnologija, nastala s istim ciljem je tehnologija zvana binauralni zvuk. Ovaj zvuk nastaje tako da se dva mikrofina postavljaju na ljudske uši i tako snima zvuk. Kada se taj zvuk reproducira u slušalicama, zvukom se dobiva stvaran dojam fizičke prisutnosti situaciji. To korisnika smješta na ispravnu udaljenost i položaj u prostoru.