Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Što je to haptička tehnologija?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Haptička tehnologija je tehnologija koja omogućava ljudima da osjete dodir, vibracije i druge oblike fizičkog kontakta pomoću raznih elektroničkih uređaja. Jedan od takvih uređaja je i Teslasuit o kojem smo već pričali. Ova tehnologija se koristi u mnogim različitim područjima, od medicine do videoigara, i ima širok spektar primjena.

Jedan od najvažnijih aspekata haptičke tehnologije je njena sposobnost da prenese informacije putem osjećaja dodira. To je značajno jer svi mi osjećamo dodir na različite načine (poput topline, hladnoće, vibracije, pritiska i drugo). Osim toga, u svakodnevnom životu oslanjamo se na dodir puno više nego što mislimo. Zbog toga osjećaji dodira mogu prenijeti mnogo informacija, što ih čini izuzetno korisnima u različitim situacijama.

Gdje se sve haptička tehnologija koristi?

Jedno od najčešćih područja gdje se haptička tehnologija koristi je u medicini, gdje se koristi za pružanje fizioterapije ili za simuliranje operacija. Na primjer, razni haptički simulatorski alati se koriste za trening medicinskih sestara i liječnika, omogućavajući im da vježbaju svoje vještine bez opasnosti za pacijenta.

Haptička tehnologija također se često koristi u videoigrama za pružanje osjeta dodira i vibracija kako bi se što više poboljšala iskustva igrača. Na primjer, neke konzole i sustavi za igranje igara opremljene su haptičkim kontrolerima koji omogućavaju igračima da osjete vibracije i dodir kada se u igri događaju određene stvari. Ovo pomaže igračima da se bolje užive u igru i da se osjećaju kao da su u stvarnom svijetu, a ne u virtualnoj stvarnosti.

Osim u medicini i videoigrama, haptička tehnologija se također koristi u različitim industrijama poput avijacije, automobilske industrije i elektronike. Na primjer, u avijaciji se haptički sustavi koriste kako bi pilotima pružili osjećaj vibracija i otpora zraka na kontrole aviona kako bi se što više poboljšala sigurnost letenja. U automobilskoj industriji, haptički sistemi pružaju vozačima informacije o stanju vozila pomoću dodira i vibracija. U elektroničkim uređajima, pak,  haptička tehnologija može korisnicima pružiti osjećaja dodira kada koriste touchscreen uređaje.

Jedan primjer uporabe haptičke tehnologije koja je šire dostupna su novi PlayStation 5 DualSense kontroleri. Oni su opremljeni „haptic feedback“ sustavom koji vam omogućava da upotpunite svoj osjećaj igranja raznim osjetima koji pružaju dodatnu imerziju u samu igru.

Koji su nedostaci haptičke tehnologije?

Unatoč korisnosti, haptička tehnologija također ima nekolicinu izazova koji utječu na njenu širu upotrebu. Jedan od tih izazova je visoka cijena haptičkih uređaja. Takvi uređaji su skupi za proizvodnju i održavanje te su stoga trenutno jako skupi i poprilično nedostupni većini privatnih korisnika, ostavljajući ih, za sada, dostupne samo u poslovnom svijetu. Drugi izazov je nedostatak standardizacije među haptičkim uređajima. To znači da postoje mnogi različiti haptički uređaji koji rade na različite načine, što može otežati njihovu upotrebu i održavanje u različitim područjima.

Iako haptička tehnologija ima neke izazove, mnogi stručnjaci vjeruju da će ona u budućnosti imati velik utjecaj i da će se koristiti u sve više različitih područja, bilo to u znanosti, industriji ili za zabavu i razonodu. Haptička tehnologija bi mogla biti korisna u poboljšanju iskustva u virtualnoj i proširenoj stvarnosti. Sve u svemu, haptička tehnologija ima velik potencijal da se koristi u različitim područjima i da poboljša iskustva korisnika.