Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Teslasuit – novi nivo doživljavanja virtualne stvarnosti

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Iako vizualno impresivne i imerzivne, VR aplikacije i igre, tj. virtualna stvarnost općenito nam pruža primarno vizualno iskustvo. VR entuzijasti već neko vrijeme maštaju o simulaciji osjećaja virtualnog svijeta u kojem se nalaze. Bilo da je riječ o prijateljskom zagrljaju ili metku u prsa, simulacija osjećaja je ideja koja će, kada jednom bude realizirana, podići VR iskustvo na potpuno novu razinu. Baš zato se ovo čini kao sljedeći logičan korak u razvoju VR-a. Upravo je to cilj novog VR-uređaja Teslasuit DK1, istoimene tvrtke TESLASUIT koja se Bavi razvojem haptičkih tehnologija.

Odijelo koje simulira pokrete i klimatske uvjete

TESLASUIT su stvorili odijelo za cijelo tijelo čiji cilj je pružanje do sada najimerzivnijeg VR iskustva. Odijelo može davati razne haptičke (osjetne) povratne informacije korisniku kako bi se postigla što vjernija simulacija osjeta na kakve nailazimo u stvarnom svijetu. Jedna od glavnih primjena ovog odijela bila bi upravo edukacija i treniranje pojedinaca za opasne poslove.

Teslasuit DK1 ima u sebe ugrađeno 68 haptičkih točaka koje služe sa simulaciju raznih fizičkih osjeta, od kapi kiše do intenzivnih G-sila koje osjećaju piloti vojnih aviona. Uz to, odijelo služi kao uređaj za snimanje pokreta, omogućujući praćenje korisnikovih pokreta koji se mogu prenijeti u aplikaciju, umanjujući tako potrebu za korištenje kontrolera i dopuštajući veću razinu slobode pokreta i točnije pokrete u virtualnom svijetu. Odijelo također može simulirati klimatske uvjete, omogućavajući tako korisnicima da, na primjer, treniraju pri povišenoj temperaturi, kako bi im se što više približili uvjeti koji ih očekuju u stvarnom terenskom radu.

Senzori ugrađeni u Teslasuit DK1 mogu bilježiti do 84 različita biometrička signala, a zabilježeni podaci se spremaju i kasnije mogu biti pregledavani. Ovo može dobro doći kada se po završetka treninga pregledavaju rezultati, te u napredne dijagnostičke i analitičke svrhe.

Taktičko partnerstvo

Teslasuit DK1 odijelo nastalo je kao plod suradnje socijalne VR platforme Somnium Space i tvrtke TESLASUIT, a koja je službeno objavljena prije dva tjedna.

U nedavnom Medium blog postu, Artur Sychov, osnivač i direktor Somnium Spacea izjavio je: „Ne sumnjam da će većina ljudske populacije tijekom ovog desetljeća početi koristiti VR na dnevnoj bazi za provođenje poslovnih sastanaka, posjećivanje koncerata, druženje s ljudima ili jednostavno za zabavljanje raznim virtualnim iskustvima ili drugim vrstama događaja. Uistinu, možemo vidjeti da se većina ovakvih stvari događa unutar Somnium metaverzuma na dnevnoj bazi već danas.“

Nadalje Sychov kaže: „TESLASUIT donosi novi nivo imerzije korisnicima omogućavajući, po prvi put, fizičko osjećanje virtualnog svijeta Somnium Spacea. Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog ekskluzivnog i strateškog partnerstva s TESLASUIT timom i veselimo se zajedničkom radu kojim ćemo pogurati granice onoga što će biti moguće u budućnosti.“

Kako bi proslavili partnerstvo, Somnium Space i TESLASUIT stvorili su pet ekskluzivnih haptičkih iskustava dizajniranih kako bi pokazali kakvo iskustvo ovo novo odijelo može pružiti.

„Vrlo smo uzbuđeni zbog surađivanja sa Somnium Spaceom kako bismo ponudili TESLASUIT tehnologiju za high-end VR iskustva, pružajući time dublju imerziju s mogućnošću full-body motion capturea i nizom pojačanih haptičkih doživljaja,“ rekao je Sergei Nossoff, osnivač i direktor VR Electronics LTD-a, tvrtke koja je stvorila TESLASUIT.

Nossoff nadalje priča o tome kako se tvrtka fokusirala na stvaranje VR/AR/MR trening solucija za tvrtke i vladine organizacije, no kaže: „Naš san je omogućiti svakom VR korisniku korištenje ove nevjerojatne tehnologije na dnevnoj bazi i uvelike poboljšati njihov virtualni doživljaj.“

Kome je Teslasuit DK1 namijenjen?

Teslasuit ima mogućnost pružanja kvalitetnih simulacija namijenjenih poslovnom ili sportskom treningu, naprednoj zabavi poput virtualnog laser taga, edukaciji. Jedna od važnijih primjena mogla bi biti u treningu vatrogasaca, spasioca, liječnika, vojske i policije.

Kada trebate osjetiti, a ne samo vidjeti svoje VR/AR iskustvo, Teslasuit je savršen alat za to.

Izvor: Somnium Space

Koja je cijena ovakvog iskustva?

Teslasuit prema našim informacijama nije dostupan u direktnoj prodaji u Hrvatskoj. Može se naručiti sa službene stranice a dostava kreće iz skladišta u Nizozemskoj. Cijena osnovnog modela se kreće od 8500 dolara, što podrazumijeva developer kit bez biometrije. Odijelo sa svim sustavima, haptičkom tehnologijom, senzorom pokreta i biometrijom koštat će vas 12 999 dolara.