Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako koristiti VR hedsete sa naočalama

vr headset and glasses
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Virtualna stvarnost je sljedeća evolucija igranja čije nevjerojatno iskustvo vas uranja u potpuno novi svijet. Do nedavno smo se probali uživjeti u igru pomoću ekrana, naglasak na “probali”. Koliko god veliki monitor imali i koliko god on je zakrivljen, nikad neće doći niti blizu virtualne stvarnosti, gdje VI zapravo igrate igru, ne samo upravljate vašim likom. Ako ste razmišljali o kupnji VR hedseta, možda se pitate možete li igrati ako nosite dioptrijske naočale.

Mnogo ljudi koji nose naočale smatraju da virtualna stvarnost ne može biti za njih. Neki od njih to nikada nisu isprobali, dok su neki drugi isprobali neke od mobilnih VR hedseta koje su malo lošije kvalitete i sada su uvjereni da je VR samo daleki san.

Bez brige, kreatori VR hedseta su mislili i na nas, te su smislili par riješenja kako bi riješili naše muke i omogućili bez problema uranjanje u svijet virtualne stvarnosti.

Sadržaj dokumenta

Spacer

Jeftinija opcija vaših problema je odstojnik za naočale, iliti “glasses spacer”. Napravljeni su tako da se prikopčaju između samog hedseta i pjene koja vam prijanja za lice, efektivno produbljujući unutrašnjost hedseta za par milimetara.

Hedsetovi poput Questa 2 (i Metinog novog Meta Quest Pro) i HP Reverb pružaju spacere za naočale u raznim veličinama, tako da se ne morate brinuti ako su vaše naočale malo krupnije. Štoviše, postoje zasebne tvrtke koje rade isključivo razno razne nastavke za hedsete, tvrtke kao što su: VR cover, KIWI, AMVR, SUPERUS itd. Koji god vam nastavak padne na pamet, velike su šanse da to prodaju. Mogućnost primanja pošiljke diljem svijeta definitivno ide u korist.

Najpouzdanije je kupovanje dodataka preko njihovih službenih stranica, međutim možete njihove prozvode naći i na Amazonu u Ebayu.

Dioptrijske leće

U slučaju da vam odvojnici za naočale ne pomažu, postoji druga opcija. Svaki relevantni hedset (tima Quest linjija, Reverb G2, PIMAX, Valve Index itd.) vam pruža opciju mijenjanja leća samog hedseta. Što znači da, ako imate malo veći budžet, moćete ugraditi dioptrijske leće u vaš hedset te ga koristiti bez naočala.

Pošto je stvaranje dioptrijske leće za VR hedset dosta delikatan postupak, trenutno leće možete kupiti na samo jednom mjestu: VR Optitian.

Razlog zašto je malo skuplja opcija je zato jer; što vam je dioptija veća, ukupna cijena će biti skuplja. Cijena može varirati od 65 do 200+, ovisi o jačini dioptrije. Međutim, recenzije na internetu su više nego zadovoljavajuće. Nitko se nije požalio na njih, jedino možda da ih nisu otkrili ranije. Ako ste uštedjeli nešto novaca te često koristite svoj VR hedset, preporučamo investiciju u ugradbene dioptijske naočale. Malo je skupo isprva, ali je to investicija koja se isplaćuje onog trenutka kada probate svoj hedset bez naočala.