Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Djeca u Ukrajini učit će o eksplozivima pomoću AR-a

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nizozemska tvrtka Fectar razvila je aplikaciju koja bi trebala ukrajinskoj djeci pomoći da nauče prepoznavati mine. Ova interaktivna aplikacija koristi dorađenu stvarnosti (AR) koja pomoću hologramskih prikaza educira korisnike (primarno je namijenjena djeci) o  raznim eksplozivima. Lekcije o eksplozivima u koje su dostupne u aplikaciji napravio je Charles Valentine.

Valentine, koji je inače vojnik u postrojbi za razminiranje, napisao je nedavno članak o ratu u Ukrajini. U njemu je apelirao na pomoć pri identificiranju i čišćenju eksploziva i raznog streljiva na zemlji. “Oko 30% streljiva ne eksplodira, ali je i dalje u zemlji. Ovo predstavlja veliku opasnost za stanovništvo.”

Lekcije o eksplozivima u koje su dostupne u aplikaciji proizlaze iz pitanja koje si je Valentine postavio: “Kako možemo pomoći ukrajinskom narodu u razminiranju svoje zemlje kada 30% streljiva nije nikada ni eksplodiralo, ali je još uvijek tamo gdje je palo?“

 U svojoj potrazi za rješenjem naletio je na Fectar, nizozemsku tvrtku koja se bavi virtualnom (VR-om) i dorađeom stvarnošću (AR-om). Uvidio je potencijal koje imaju AR/VR aplikacije ovog nizozemskog tima i unutar njihove aplikacije napravio interaktivnu 3D lekciju za prepoznavanje mina. Time je nastao alat za učenje koji spašava živote djece i ljudi u ratnim zonama.

Ciljevi

Trenutni cilj aplikacije je doseći najmanje 15.000 ljudi. Ukrajinska organizacija “Terra Pyra” pokrenut će obuku za pružanje edukacije u aplikaciji u cijeloj Ukrajini. Koristit će društvene centre i online obuku kako bi upoznali stanovnike i njihovu djecu s načinom na koji AR funkcionira na njihovim mobitelima. Besplatna Fecarova aplikacija posebno je dizajnirana za pružanje dorađene stvarnosti čak i na starijim pametnim telefonima sa sporom internetskom vezom.

Realističniji pristup

Ovo je prva AR aplikacija koja se koristi za prikazivanje opasnosti od neeksplodiranih eksploziva. Prikazuje 3D modele različitih vrsta streljiva i eksploziva. Tijekom lekcije djeca će učiti kako mine izgledaju u stvarnom životu i koliko je opasno dirati ih. Pri tome, AR tehnologija doprinosi boljem iskustvu učenja. Za razliku od VR-a, gdje korisnici „ulaze“ u potpuno digitalni svijet, s AR-om korisnici preklapaju digitalne informacije i 3D modele preko stvarnog svijeta koji ih okružuje. Pritom, hologram učitelja pomaže korisniku, uspostavljajući kontakt s njima, omogućavajući time bolju i izravniju edukaciju. Dodatno, aplikacija tijekom korištenja prati proces učenja koji se onda kasnije može bolje prilagoditi polazniku tečaja.

Zašto baš AR?

AR pruža sigurno okruženje za učenje, što dovodi do boljeg uspjeha i razumijevanja. Ne samo da omogućuje učenicima da bolje i brže upijaju svoje znanje, već im također omogućuje da uče na puno prirodniji i intuitivniji način. Za razliku od tradicionalnog obrazovanja koje je više pasivno i koristi apstraktne koncepte i teško razumljivu teoriju, AR dopušta korisnicima da se nađu u „stvarnim“ situacijama koje onda mogu dalje interaktivno istraživati. Ovaj pristupačan i siguran način učenja dovodi do znatno boljih rezultata.