Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Sony najavio spatial VR naočale s pametnim kontrolnim prstenom

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Sony prikazuje novi sustav “prostornog stvaranja sadržaja” namijenjenog korisnicima za uređivanje i oblikovanje 3D modela dok nose VR naočale. Tvrtka je predstavila naočale zajedno s jedinstvenim parom kontrolera tijekom prezentacije na CES-u 2024.

Naočale, pokretane Snapdragon XR2 Plus Gen 2 čipsetom i opremljene 4K OLED zaslonima, nisu prvenstveno namijenjene igračima poput PlayStation VR naočala. Umjesto toga, izvršni direktor Sonyja, Kenichiro Yoshida, rekao je da su ove nove naočale namijenjene profesionalcima koji rade s 3D modelima, omogućavajući nositeljima proširenje “prostora stvaranja preklapanjem virtualnih objekata u fizički prostor”.

Demostracija je pokazala korisnike kako manipuliraju virtualnim objektima koristeći dva kontrolera: prsten i pokazivač koji stane u ruku. U međuvremenu, prednji dio naočala moguće je podići kako bi korisnicima omogućio prebacivanje između virtualnih i fizičkih prostora. Sony tvrdi da njihova “proprietarna tehnologija renderiranja” omogućuje “renderiranje tekstura 3D objekata i izraza lica likova u stvarnom vremenu u visokoj definiciji i realistično.”

“S besprijekornim pristupom virtualnim objektima, kreatori mogu raditi u stvarnom prostoru s iskustvom učenja”, rekao je Yoshida. Sony je prethodno napravio “Spatial Reality Display” koji je korisnicima omogućio da vide digitalne objekte u 3D uz praćenje lica i očiju. Tehnologija ovdje je očito dosta drugačija, ali čini se da je dizajnirana za istu vrstu profesionalnog sadržaja.

Sony kaže da će nove VR naočale izaći kasnije ove godine, ali još uvijek nema informacija o cijeni. Međutim, konkurencija bi mu mogao biti Apple Vision Pro, koji počinje s dostavom sljedećeg mjeseca.

Izvor: The Verge