Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Vision Pro je budućnost Imerzivnog VR-a

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Apple-ov Vision Pro preoblikuje svijet imerzivne virtualne stvarnosti (VR) jedinstvenim pristupom. U svijetu gdje naočale za VR često prioritiziraju potpunu uronjenost, Vision Pro se ističe usvajanjem drugačijeg pristupa, čineći VR pristupačnijim i korisniku prijateljskijim.

Passthrough AR

Na prvi pogled, Vision Pro može izgledati kao obične naočale za VR. Međutim, razlikuje se po zadanim postavkama koje nudi, poznatima kao ‘passthrough AR’ ili ‘mješovita stvarnost’. Ovaj način rada namijenjen je tome da korisnicima omogući osjećaj kao da su i dalje u svojem stvarnom okruženju kada stave naočale. Apple-ova namjera je jasna – ne želi da Vision Pro potpuno zamijeni vašu stvarnost, barem ne uvijek.

Ono što zaista izdvaja Vision Pro je besprijekorna integracija virtualnih slika u stvarni svijet. UI paneli stvoreni unutar naočala su suptilno transparentni, omogućavajući vam da vidite svijet iza njih. Štoviše, naočale procjenjuju osvjetljenje prostorije kako bi bacile sjene i istaknule na panele, stvarajući izuzetno uvjerljiv efekt.

Snaga Vision Pro kao naočala za VR

Unatoč usmjerenosti na ‘passthrough AR’, Vision Pro je nesumnjivo moćne naočale za VR. Apple je osigurao da su sposobne pružiti potpuno imerzivna iskustva u virtualnoj stvarnosti. Kako bi olakšali prijelaz između ‘passthrough AR’ i potpune uronjenosti, čak su dodali ‘digitalni krunski gumb’ na vrh naočala.

Uvođenje Vision Pro izazvalo je mnogo komentara i rasprava. Apple je primjetno izbjegao upotrebu termina “virtualna stvarnost”, a naočale nedostaje tradicionalni posvećeni upravljački uređaji. Neki su povjerovali da to ukazuje na udaljavanje od VR-a.

Pregledavanjem bliže, postaje očito da Apple ne izbjegava VR, već ga prihvaća na jedinstven način koji se suprotstavlja standardima industrije. Čini se da bi njihov pristup mogao preoblikovati način na koji doživljavamo VR u budućnosti.

Apple naspram Meta

Kako bismo bolje razumjeli Apple-ov pristup, usporedimo ga s Meta-ovim Quest naočalama. Historijski gledano, Quest naočale su postavile VR kao primarni način rada, s ‘passthrough AR’ kao opcionalnim bonusom. Međutim, Vision Pro mijenja ovu paradigmu. ‘Passthrough AR’ je zadano, dok je VR fokusiran na određeni sadržaj.

Apple tretira VR kao ‘puni ekran’ način rada za Vision Pro, čineći ga svjesnim izborom kada želite neometano, potpuno imerzivno iskustvo. Ovaj pristup paralelan je s načinom na koji koristimo ‘puni ekran’ na svojim računalima i pametnim telefonima. Ne želimo da svaka aplikacija bude u ‘puni ekran’, jer cijenimo prisutnost našeg sustava i drugih prozora u većini situacija. Međutim, kada gledamo film ili igramo igru, ‘puni ekran’ je idealan.

Poboljšanje korisničkog iskustva

Ovaj pristup ima svoje prednosti. Većina aplikacija na vašem računalu ne mora biti u ‘puni ekran’, a slično tome, ni svaka aplikacija na vašim naočalama ne bi trebala biti. Apple-ova strategija ističe besprijekornu integraciju i zajednički jezični sučelje za većinu aplikacija, osiguravajući da mogu raditi rame uz rame. Samo kada želite potpunu uronjenost, aplikaciji treba dopustiti da preuzme potpunu kontrolu, i to je uvijek svjesan izbor.

Prisutnost ‘digitalnog krunskog gumba’ na vrhu Vision Pro izazvala je nagađanja. Neki su ga vidjeli kao način za brzi izlaz iz potpuno imerzivnih VR iskustava. Međutim, on je fleksibilniji od toga. Apple ga vidi kao dvosmjerni alat, služeći kao ‘ulazak u puni ekran’ i ‘izlazak iz punog ekrana’ – koncept koji je poznat u većini medijskih aplikacija.

Industrijski Standard Sutrašnjice

Zaključno, Apple-ov pristup VR-u pomoću Vision Pro uskoro bi mogao postati industrijski standard. Njihovo razumijevanje korisničkih preferencija jasno je – ljudi ne žele da im aplikacije budu u ‘puni ekran’ načinu rada cijelo vrijeme. Potpuno uroniti se u nešto izuzetak je, a ne pravilo.

Apple-ov Vision Pro mijenja igru u svijetu imerzivnog VR-a. Prioritetizirajući ‘passthrough AR’ kao zadani način rada i čineći VR svjesnim izborom, Apple preoblikuje način na koji interagiramo s virtualnom stvarnošću. Njihov pristup ističe važnost razumijevanja korisničkih želja, naglašavajući potrebu za fleksibilnošću i besprijekornom integracijom u svijetu tehnologije. Jedinstveni pristup Vision Pro vjerojatno će utjecati na cijelu industriju, osiguravajući da korisnici imaju moć odlučivanja o tome kada i kako žele uroniti u digitalni svijet. Ova promjena prema dizajnu usmjerenom na korisnike mogla bi označiti značajan trenutak u razvoju VR tehnologije.