Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Što je Fediverse?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Fediverse je globalna mreža međusobno povezanih ali neovisnih servera društvenih medija, svaki sa svojim korisnicima, sadržajem i pravilima. Ovi serveri međusobno komuniciraju, omogućujući korisnicima da se povežu i dijele informacije preko cijele mreže. Zamislite to kao e-poštu: baš kao što možete poslati e-poštu s Yahooa na Gmail jer koriste isti protokol, možete objavljivati na jednom serveru  i dati ga vidjeti korisnicima na drugom. Na primjer, objava na Threads može biti vidljiva korisnicima na Tumblr ili Flipboard. 

An image showing how the fediverse allows you to communicate across different servers, like Tumblr and Flipboard.
Source: Meta

Metin Threads je dio Fediverse-a, integrirajući se s ovom mrežom koristeći ActivityPub protokol. Ovo je prva Metina aplikacija napravljena da bude kompatibilna s Fediverse-om. Korisnici stariji od 18 godina s javnim Threads profilima u više od 100 zemalja mogu omogućiti dijeljenje s Fediverse-om. Radeći to, ljudi na drugim Fediverse serverima mogu tražiti, pratiti i komunicirati s njihovim Threads profilom i sadržajem. Ova značajka omogućuje korisnicima da prošire svoj doseg i povežu se sa širom publikom bez potrebe za višestrukim računima na različitim platformama. 

  

Otvoreno društveno umrežavanje putem fediverse čini sadržaj dostupnijim na različitim serverima. Kada uključite dijeljenje s Fediverse-om, vaš Threads profil i postovi postaju dostupni korisnicima na drugim serverima, što vam pomaže da bez napora dođete do novih ljudi. Ova povezanost potiče jače veze zajednice i omogućuje veću interakciju između korisnika na različitim platformama. 

  

Štoviše, otvoreno društveno umrežavanje omogućuje programerima izgradnju novih značajki i korisničkih iskustava koja se mogu lako integrirati s drugim otvorenim društvenim mrežama. Ovo ubrzava inovacije i eksperimentiranje, pružajući korisnicima više opcija za širenje svojih zajednica i pridruživanje javnim raspravama o temama koje ih zanimaju. Pridruživanjem Fediverse-u, Meta ima za cilj pomoći ljudima da pronađu svoju zajednicu, bez obzira koji poslužitelj koriste, te pridonijeti međusobno povezanom i otvorenijem ekosustavu društvenih medija. 

The fediverse, explained: Mastodon, Threads, and the open future of social networking - The Verge
Source: The Verge