Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Tim računalnih znanosti koristi AR za liječenje Parkinsonove bolesti

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Njihov softver i naočale za dorađenu stvarnost omogućuju liječnicima analizu pokreta pacijenata i vođenje fizioterapije.

Za Parkinsonovu bolest za sada ne postoji lijek, ali studije pokazuju da dosljedna, klinički vođena fizioterapija može poboljšati simptome i kvalitetu života pacijenta.

Ali što se događa s pacijentom čija je pokrivenost osiguranja za fizioterapiju istekla? Ili s ruralnim pacijentima bez pristupa ustanovama? Ili s onima koji se nose bolešću u kod kuće, bez doktora i fizioterapeuta koji bi vodili njihovo liječenje?

Tim za istraživanje računalnih znanosti UNC-Chapel Hilla suočava se s tim problemima uz pomoć vrhunskog rješenja: dorađene stvarnosti.

Od rujna 2022. Henry Fuchs, Danielle Szafir i drugi surađuju s medicinskim istraživačima na složenom projektu vezanom uz parkinsonovu bolest. Njihov softver PD-Insighter kombinira grafiku i vizualizaciju podataka kako bi liječnicima omogućio promatranje i analizu pokreta pacijenata u stvarnim kućnim scenarijima.

Naočale za dorađenu stvarnost i senzori pokreta prate pokrete pacijenata i interakcije s okolinom kako bi pružili podatke.

“Mogli bismo snimiti ove podatke samo pomoću tehnologije koju nosite svaki dan”, rekao je Fuchs, priznati profesor računalnih znanosti. “Što ćete nositi svaki dan za deset godina? Mislimo da će to biti vaše VR naočale, koje će imati neke kamere koje bi mogle gledati van, dolje i unutra, tako da bi mogle snimiti vaš izraz lica i snimiti vaše tijelo i tako dalje.”

Metavers je “sljedeći veliki korak” u tehnologiji, kaže Fuchs, koji vjeruje da će naočale za proširenu stvarnost konačno zamijeniti telefone na isti način na koji su telefoni zamijenili prijenosna računala.

Naočale za dorađenu stvarnost razlikuju se od naočala za virtualnu stvarnost, poput onih koje se koriste u igrama, jer nositelj može i dalje vidjeti svijet oko sebe, proširen virtualnom grafikom. Naočale za proširenu stvarnost omogućuju pacijentima s Parkinsonovom bolešću da žive svoje svakodnevne živote s minimalnim prekidima, dok istovremeno prikupljaju podatke za liječnike koji vode njihovu terapiju.

Međutim, nije dovoljno samo prikupljati podatke.

“Što radite kada imate sve te podatke?”pita Szafir, izvanredna profesorica računalnih znanosti. “Kako ih učiniti intuitivnima? Kako pomoći ljudima da iskoriste vlastitu stručnost tako da ne moraju biti profesionalni podatkovni znanstvanici kako bi shvatili sve te informacije koje su prikupljene?”

Istraživačka asistentica Jade Kandel odigrala je vodeću ulogu u razradi softvera PD-Insighter i njegovog računalnog preglednog radnog okvira (računalnog programa koji pikuplja podatke s VR naočala), koji prati pokrete pacijenta tijekom cijelog dana i ističe “zamrzavanja”, tj. motoričke deficite koje liječnici mogu sortirati u svega par minuta.

Tim je također radio na komponenti za imerzivnu reprodukciju koja liječnicima omogućuje, putem vlastitih naočala za dorađenu stvarnost, reproduciranje aktivnosti pacijenta. Reprodukcija omogućuje liječnicima da vide “3D kostur” svojih pacijenata i čak vide digitalne rekreacije okoline u kojoj se pacijenti nalaze, poput namještaja koji pacijent može koristiti za podršku pri vježbanju.

Što više ovaj tim razvija ove alate i surađuje s medicinskim istraživačima, to više vide potencijal za pružanje podrške ne samo pacijentima s Parkinsonovom bolešću, već i za širok spektar medicinskih tegoba, poput pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar ili ljudi koji se oporavljaju od operacije.

“Volim razmišljati o tome. Da, ovo je sjajno za Parkinsona – ali može se primijeniti i na mnogo različitih stanja za rehabilitaciju”, rekla je Kandel.

Ovo su glavni istraživači Parkinsonovog projekta:

Gedas Bertasius, asistent profesor računalnih znanosti.
Nina Browner, Bryson Distinguished profesor neurologije, poremećaji kretanja.
Henry Fuchs, Federico Gil Distinguished profesor računalnih znanosti.
Michael Lewek, docent, odjel za fizioterapiju.
Danielle Szafir, asistentica profesorica računalnih znanosti.
Daniel Szafir, docent računalnih znanosti.

Izvor: UNC-Chapel Hill