Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Uznemirujuće Izvješće: VR stavlja djecu u opasnost

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nedavno izvješće dobrotvorne organizacije za zaštitu djece iz Velike Britanije, Nacionalnog društva za sprječavanje okrutnosti prema djeci (NSPCC), šokiralo je društvo. Izvješće, koje istražuje rizike povezane s tehnologijom virtualne stvarnosti (VR), otkrilo je da značajan postotak ljudi vjeruje da su djeca izložena velikom riziku od seksualnog zlostavljanja u imerzivnim prostorima metaverzuma.

Uzrujavajući statistički podaci

Izvješće pokazuje da više od 75% ispitanika smatra da su djeca u dobi od 6 do 12 godina izložena velikom ili značajnom riziku od seksualnog zlostavljanja u VR prostorima. Još zabrinjavajuće, otprilike 80% ispitanih izrazilo je slične zabrinutosti za djecu u dobi od 13 do 16 godina. Ovi nalazi postavljaju ozbiljna pitanja o sigurnosti imerzivne tehnologije za našu mladež.

Fenomen fantomskog dodira

Jedan posebno uznemirujući aspekt koji je istaknut u izvješću jest koncept “fantomske dodire”. Istraživači objašnjavaju da VR tehnologija može prevariti mozak da doživljava senzacije slične fizičkom dodiru, čak i kad nema fizičkog kontakta. To znači da djeca izložena seksualnom zlostavljanju u VR-u mogu doživjeti strašnu senzaciju dodira bez svog pristanka.

Richard Collard, šef politike za online sigurnost djece u NSPCC-u, nazvao je ove nalaze “buđenjem na opasnost”. On ističe potrebu da društvo prepozna štetu s kojom se mladi suočavaju kad koriste imerzivnu tehnologiju. Collard naglašava da kako tehnologija napreduje, moramo se pratiti u razumijevanju i rješavanju rizika s kojima se mladi susreću u virtualnim prostorima.

Opasnosti na tamnom webu

Izvješće također osvjetljava činjenicu da seksualni prijestupnici koriste VR tehnologiju kako bi simulirali seksualno zlostavljanje djece. Ove opasne simulacije provode se na tamnom webu i putem privatnih mreža, omogućavajući prijestupnicima da online repliciraju zlostavljanje koje bi inače provodili offline. Ovo zabrinjavajuće otkriće ističe hitnu potrebu za rješavanjem ovog problema.

Još jedna zabrinjavajuća statistika iz izvješća je da oko 52% djece koja su doživjela seksualno zlostavljanje u VR-u ili drugdje ostaje nijema o svojem traumatskom iskustvu. Ova šutnja može se pripisati različitim faktorima, uključujući strah, sramotu i nedostatak svijesti o dostupnoj podršci i mehanizmima prijavljivanja. Ta djeca pate u šutnji, što naglašava potrebu za većom sviješću i edukacijom.

Depersonalizacija i disocijacija

Izvješće istražuje i šire psihičke učinke VR-a, posebice depersonalizaciju i disocijaciju. Korisnici često doživljavaju osjećaj disocijacije izlazeći iz imerzivnog prostora, doživljavajući stvarni svijet oko sebe kao nerealni. Ovaj odvojenost od stvarnosti može biti uznemirujuća i postavila je pitanja o njenom utjecaju na mentalno zdravlje.

Povećani rizik od disocijacije

Jedan posebno zabrinjavajući aspekt koji je istaknut u izvješću jest potencijalno povećani rizik od disocijacije kada dijete doživi seksualno zlostavljanje u VR prostoru. Žrtve su poznate disocirati se od svog tijela kao odgovor na traumu, a istraživanje ukazuje da i počinitelji također mogu doživjeti ovu disocijaciju. Ovaj fenomen naglašava potrebu za podrškom mentalnom zdravlju kako za žrtve, tako i za počinitelje.

Nalazi iz izvješća NSPCC-a duboko su zabrinjavajući i naglašavaju potrebu za hitnim djelovanjem. Kako se tehnologija virtualne stvarnosti nastavlja razvijati, tako i naši napori u osiguravanju zaštite djece od potencijalnih rizika. Alarmantna statistika u vezi s percepcijom rizika od seksualnog zlostavljanja u imerzivnim prostorima VR-a, zajedno s uznemirujućom upotrebom ove tehnologije od strane seksualnih prijestupnika, zahtijeva koordinirani odgovor vlada, tehnoloških kompanija i organizacija za zaštitu djece.

Osiguravanje sigurnosti i dobrobiti naše mladeži u digitalnom dobu zajednička je odgovornost. Nužno je podizati svijest o rizicima povezanim s VR-om, pružiti podršku i resurse za žrtve te implementirati mjere za sprječavanje zlostavljanja u virtualnim prostorima. Samo kroz te zajedničke napore možemo zaštititi najranjivije članove našeg društva od tamne strane tehnologije