Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Xiaomijeve nove Mijia Glasses omogućuju aktivno prevođenje između kineskog i engleskog

xiaomi mijia
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Industrija dorađene stvarnosti (AR) će procvjetati za nekoliko godina, pošto su mnoga velika imena  (Google, Apple i Facebook itd.) počela snažno ulagati u ovaj segment. Dok je Google nedavno započeo javno testiranje svojih AR naočala, poznati kineski tehnološki div Xiaomi je također ušao u segment sa svojom Mijia AR naočalama.

Nazvan Mijia Glasses Camera, uređaj koji izgleda u stilu poznatog Google Lensa, ima jedan zaslon i dvije kamere. Xiaomi je promovirao svoj koncept pametnih naočala u rujnu 2021. kada je najavio da će uređaj u budućnosti zamijeniti pametni telefon jer integrira sve uobičajene funkcije mobilnih uređaja.

Specifikacije Mijia Glasses Camera

Što se tiče stvarnog dizajna i funkcija, Mijia Smart Glasses Camera daleko je od onoga što je tvrtka zadirkivala prošle godine. Nove naočale teške su 100 grama i imaju debeli okvir s jednom stranom smještenom dvostrukom kamerom. Ova postavka sastoji se od glavnog senzora od 50 MP i sekundarne periskopske kamere od 8 MP s podijeljenom OIS optičkom stabilizacijom. Štoviše, tvrtka tvrdi da Mijia Camera naočale mogu postići 5x optički zoom i do 15x hibridni zoom. Kontrola brzog snimanja podržana je i za snimanje videa i fotografija.

Pametne naočale dobivaju jedan AR optički zaslon koji je izradio Sony. Dolazi s TUV certifikatom i gustoćom od 3281 ppi. Štoviše, daje vršnu svjetlinu od 3000 nita (jedinica iluminacije), dok je stvarna razina projicirana na oko smanjena na 1800 nita.

Uređaj također ima Xiaomi AI koji omogućuje prijevod teksta u stvarnom vremenu između engleskog i kineskog. Ostale AR značajke, kao što je prikaz zaslona, ​​bit će dostupne u kasnijim OTA ažuriranjima.

Mijia Glasses Camera koristi Qualcomm Snapdragon neovisnu računalnu platformu s 8 jezgri s rješenjem za pohranu od 3 + 32 GB. Možete se povezati s naočalama, koje teže oko 100 g, putem Wi-Fi ili Bluetooth 5.0. Opremljene internom baterijom od 1020 mAh kao i magnetskim punjenjem od 10 W, Mijia naočale mogu kontinuirano snimati do 100 minuta i mogu se napuniti od 0% do 80% za manje od 30 minuta, sve to uz težinu od samo 100 grama.

Specifikacije (ukratko)

  • Čip: Snapdragon 8-jezgrena neovisna računalna platforma, kombinacija 3+32 GB za pohranu, neovisni ISP, dvostruki Wi-Fi, Bluetooth 5.0.
  • Zaslon: Sony Micro OLED zaslon baziran na siliciju, vršna svjetlina 3000 nita (maksimalna svjetlina 1800 nita za oko), 3281 ppi, hardverski certifikat protiv plavog svjetla Rheinlanda.
  • Kamera: 50MP glavna + 8MP periskopski telefoto (OIS), podržava 15x zumiranje, podržava 100 minuta neprekidnog snimanja.
  • Trajanje baterije: baterija od 1020 mAh, magnetsko punjenje od 10 W, 80% punjenja za 30 minuta.
  • Ostalo: teži oko 100 g, podržava vremensku regresiju od 10 sekundi, inteligentni biometrijski prijevod jezika, Xiao Ai prijevod.

Cijena

Kupci u Kini moći će unaprijed naručiti Xiaomi Mijia Glasses Camera po sniženoj cijeni od 2499 juana (~370 USD); Očekuje se da će se naprava u budućnosti prodavati za 2699 juana (~400 USD). Crowdfunding kampanja je pokrenuta 3. kolovoza ove godine, no nije jasno hoće li i kada bi nosivi uređaj mogao biti objavljen na drugim tržištima.