Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Samsung Gear VR: najbolji VR za mobitele na tržištu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Samsung Gear VR jedan je od najboljih i najjeftinijih načina da doživite virtualnu stvarnost ako posjedujete pametni telefon. A pošto ga sada možete upariti s kontrolerom pokreta, čini se puno impresivnijim.

Najnoviji Samsung Gear VR za 2018. ističe pojednostavljeni, malo poboljšani dizajn i ima USB-C konektor koji se spaja izravno na Samsung Galaxy S9 i Samsung Galaxy S9 Plus. Međutim, velika prednost ovdje je uključeni bežični kontroler u kutiji.

To je mali daljinski upravljač koji izgleda slično HTC Vive kontroleru, povišen touchpad, snažan okidač i sve ostalo. I, iako možda neće dobiti bodove za originalnost, jednostavno radi. Postavljen u desnu ili lijevu ruku, ovaj kontroler jednostavno je upariti s vašim telefonom, a kontrole pokreta dodaju novu razinu interaktivnosti koja je nedostajala Gear VR paketu.

Što je Samsung Gear VR?

Samsung Gear VR, hedset za virtualnu stvarnost koje je izradio Samsung, zahtjeva pametni telefon za rad. Proizvod je kompatibilan samo sa Samsung telefonima. Međutim, to nije problem za Google DaydreamView VR hedsete. Može se koristiti s bilo kojim pametnim telefonom koji zadovoljava Googleove minimalne specifikacije.

Prva verzija Gear VR-a objavljena je uz Samsung Galaxy S7. Kupci koji su kupili mobitel prije lansiranja dobivaju Gear VR besplatno. Međutim, najnovija nadogradnja dolazi sa Samsung Galaxy S8. Novi model je elegantniji i udobniji od prethodnog. Oculus, VR dobavljači, napravili su Gear VR. Sve igrice možete pronaći u Oculus trgovini.

Kompatibilnost

Samsung telefoni kompatibilni sa Samsung VR uključuju Galaxy S9, S9+ Note8, Note8, S8+ S7, S7 Edge, Note5, S6 Edge+, S6 edge+ S6 edge, S6 edge, S8, A8+. Samsungov Galaxy VR jedna je od najpopularnijih hedseta za virtualnu stvarnost na tržištu. Ali kako stoji u odnosu na konkurenciju?

Dizajn i udobnost

Unatoč nekoliko ažuriranja tijekom godina, Gear VR se nije mnogo promijenio u pogledu dizajna. Hedset s pjenastom podstavom dolazi s kompletom čičak traka koje vam pomažu da savršeno pristane na vašu glavu. Također postoji mogućnost uklanjanja/ zamjene podtave ako se previše zaprlja ili istroši.

Izgled novog u odnosu na stari Samsung Gear VR nije noć i dan, iako je izgubio oko 110 grama na težini. U usporedbi s uglađenim, manjim Google Daydream Viewom, još uvijek je prilično monstruozan, ali njegova prednost u veličini donosi jedinstvene prednosti u odnosu na Googleove hedsete koje odgovaraju svima. Kao prvo, unutarnja optika se može podesiti pomoću kotačića postavljenog na vrhu kako bi vaše oči lakše vidjele sliku. Googleovi hedseti dolaze u fiksnom položaju i može biti potreban dodatni napor da se vidi jasna slika. Zadržavanje svjetla je nešto u čemu je Gear VR uvijek bio dobar i novi model nije iznimka. Dobrodošlo područje poboljšanja je prozračnost hedseta. Prilikom prve iteracije, stvari bi se zaparile nakon nekoliko minuta korištenja, čineći leće zamagljenima poput ogledala nakon vrućeg tuša. Ali dodavanjem još nekoliko otvora za zrak ispod očiju, zamagljenje više nije problem.

Za razliku od drugih uređaja koji imaju vlastiti ugrađeni zaslon za ponudu, Gear VR radi s telefonom Galaxy ili Note iz Samsunga, koji se postavlja na prednju stranu i spaja na hedset. Sa strane se nalazi touchpad, kao i tipke za početnu i natrag za navigaciju kroz vaš telefonski sustav. Također možete koristiti kotačić za fokusiranje na prednjoj strani hedseta kako biste zadovoljili zahtjeve vašeg vida.

Samsung Gear VR je prostran i relativno udoban, dobro pristaje preko naočala i smanjuje dio topline povezane sa sličnim hedsetima. Najnoviji Gear VR mrvicu je veći od originala, s dimenzijama 12 x 2 x 9,9 cm i težinom od 345 g (ne uključujući vaš telefon) u usporedbi s 318 g, ali tih dodatnih nekoliko grama neće činiti primjetnu razliku kada ga nosite.

Jastučići oko očiju sada su mnogo deblji i imaju veću potporu, što vam omogućuje da koristite Gear VR dulje vrijeme bez osjećaja nelagode. Blokiranje vanjskog svjetla jednako je učinkovito kao Samsung Gear VR izdan 2017. godine, osiguravajući da vašu sesiju neće prekinuti nijedna neželjena sunčeva zraka. Samsung je nadogradio plug-and-play priključak na hedsetu na USB-C tako da možete puniti svoj telefon dok koristite Gear VR. Ovo se može zamijeniti za stari microUSB, što omogućuje kompatibilnost s mnogo starijih Samsung modela. Raspored gumba na hedsetu malo je zamijenjen kako bi odgovarao mapiranju gumba na kontroleru, na koji ću se obratiti sljedeći put.

Kontroler

Vrhunac hedseta je mali kontroler kojeg napajaju dvije AAA baterije. Također ima tipku za glasnoću i okrugli touchpad. Jedan okidač nalazi se na stražnjoj strani hedseta. Ovo je zgodno za pucačine iz prvog lica (First Person Shooter), pošto nekoliko igara nudi kompatibilnost kontrolera. Rade onako kako biste očekivali od igara koje ste igrali na Google Daydreamu ili Nintendo Wii. Da biste odabrali, pucali ili zgrabili objekte u virtualnoj stvarnosti, možete koristiti kontroler za ciljanje u svijet. Samsungov kontroler radi i osjeća se usporedivo s drugim iskustvima.

Sam kontroler lako staje u desnu ili lijevu ruku i ima touch pad, veliku tipku, okidač i tipke za početnu stranicu, povratak i glasnoću. Napajaju ga dvije AAA baterije za koje Samsung kaže da će trajati 40 dana korištenja. Može detektirati nagib, ali ne i slobodno kretanje u prostoru. Korištenje Gear VR-a i dalje je jednostavno iskustvo, za razliku od HTC Vive (131,03 USD na Amazonu) (Otvara se u novom prozoru) ili Qualcommove samostalne platforme Snapdragon 835 VR.

S 36 grama, kontroler od 10,6 x 4,5 x 3,8 centimetra je lagan, ali značajan, a težinu uglavnom duguje paru AAA baterija koje napajaju Bluetooth periferiju. Touchpad je brz i precizan, što olakšava navigaciju Facebookom ili uništavanje zombija. Stražnji okidač omogućio je lijep povratni udarac, kao i touchpad i prednji gumbi.

Bonus faktor kontolera je to što je ambidekstričan, što znači da, bez obzira jeste li ljevak ili dešnjak, moći ćete ga bez problema koristiti.

Performanse

Budući da Samsung Gear VR koristi vaš telefon kao zaslon, vizualni prikazi i kvaliteta zaslona ovise o tome koji telefon imate. Ako koristite S9 iz Samsunga, na primjer, uživat ćete u Quad HD tehnologiji i iznimnoj razlučivosti, kao i AMOLED zaslonu. Postoji vrlo malo brige o duhovima ili zamućenju s ovim uređajem, ali kao što je spomenuto, vizualna izvedba varira ovisno o uređaju koji imate.

Vidno polje od 101 stupnja prati vašu glavu dok se krećete, a tu su i neki zrnati pikseli koji se s vremena na vrijeme vide. Još jedna stvar koju treba napomenuti je da iako vizualni izgled može biti prilično dobar ovisno o telefonu koji odaberete, performanse telefona ponekad mogu biti problematične. Zapamtiti da vaš pametni telefon nema uvijek istu procesorsku snagu kao puno računalo. Uređaj će se često prilično zagrijati nakon samo kratkog korištenja, stoga budite oprezni.

Lakoća korištenja

Među ostalim kompliciranijim VR hedsetima, Samsung Gear se ističe kao jedan od najpristupačnijih za početnike. Iako vam se isprva čini malo čudnim prisloniti pametni telefon pred oči, Gear brzo pruža impresivno iskustvo koje vam pomaže da zaboravite na sve to. Kada prvi put povežete svoj uređaj s Gear VR, od vas će biti zatraženo da instalirate Oculus aplikaciju za korištenje, koja će se sinkronizirati sa svim računima koje imate na računalu.

Odnedavno je uključen Oculus kontroler za transformaciju Gear VR iskustva, što je zgodna alternativa kontroli svega pomoću samog hedseta. Ručni upravljač dostupan je kao samostalni proizvod ako već imate Samsung Gear VR hedset.

Postavljanje i spremanje vašeg VR sustava relativno je jednostavno iskustvo uz Samsung Gear VR. Postoji mnogo informacija koje će vas provesti kroz postupak instalacije i uvjeriti se da sve odgovara kako treba. Međutim, proces kalibracije svega traje malo vremena. S pozitivne strane, moći ćete puniti svoj telefon dok ga koristite.

Zaključak

Ako ste novopridošli u virtualnu stvarnost, Gear VR je pristupačna opcija za isprobavanje. Neće se natjecati s PC  ili samostalnim VR hedsetima, ali ako ste već vlasnik Samsung Galaxya, onda je prilično dobar odabir. Izbor sadržaja nastavlja rasti, a također je jednostavan za korištenje nakon što se postavi. Činjenica da sada postoji kontroler znači da je puno lakše i igrati igre. Međutim, ako već ne posjedujete Galaxy pametni telefon, onda to vjerojatno nije najbolji izbor s obzirom na to da neće biti kompatibilan s vašim postojećim telefonom.

Ako kupujete novi telefon, tada uz novi Galaxy ne bi bilo loše uzeti hedset. Ne košta ništa i ne trebaju vam nikakvi postojeći računalni dodaci uz to.