Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

AjnaXR – najnaprednije MR naočale

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Indijska tvrtka AjnaLens predstavila je nove naočale za mješovitu stvarnost – AjnaXR. Ove MR dizajnirane su tako da olakšaju ljudima ovladavanje vještina iz stvarnog svijeta mijenjajući pri tome način na koji ljudi uče. Ideja tvrtke je korištenje mješovite stvarnost kako bi pružili imerzivnije iskustvo učenja u usporedbi s konvencionalnim metodama koje se koriste danas.

Iako su kroz 2022. česte bile vijesti o metaverzumu i raznim novim svjetovima u virtualnoj stvarnosti, uzbuđenje oko ove tehnologije u zadnje vrijeme počinje lagano jenjavati. Iako VR sam po sebi pruža visoko imerzivno okruženje, uz njega dolaze i razni nedostaci. Među najvećima je upravo  izostanak fizičkog dodira i interakcije s objektima. Zbog toga je virtualna stvarnost u ovom području poprilično ograničena i postoji mnogo prostora za napredak.

S druge strane, mješovita stvarnost uzima najbolje od oba svijeta i kombinira virtualnu i proširenu stvarnosti, pružajući pri tom platformu koja može imati primjenu u raznim područjima, od zabave i razonode do uporabe u raznim profesijama poput medicine, arhitekture i slično. Tvrtka AjnaLens odlučila se usredotočiti na uporabu mješovite stvarnosti u edukativnom okruženju.

Specifikacije AjnaXR naočala

Predstavljene na CES 2023, AjnaXR MR naočale opremljene su dvostrukim F-LCD zaslonom veličine 2,1 inč sa širinom vidnog polja od 95  do 108 stupnjeva. S refresh rateom od 90 Hz, AjnaXR bit će dostupan je u dvije različite verzije. Jedna s rezolucijom od 3200×1600 dok će druga verzija (verzija za profesionalnu uporabu) ponuditi razlučivost od 4560×2280 (5K).

Srce AjnaXR naočala je Qualcomm XR2 čipsetom koji omogućava iznimno nisku latenciju. Naočale će također biti opremljene tehnologijom za praćenje očiju kako bi smanjile radno opterećenje procesora pri renderiranju i kako bi korisnicima osigurale besprijekorno i intuitivno iskustvo.

Što se tiče povezivosti, Ajna XR naočale koristit će WiFi6 za što veću brzinu prijenosa podataka. Naočale će također biti opremljene baterijom od 5500 mAh koja omogućuje i do tri sata kontinuirane upotrebe. Jedna od zanimljivih značajki AjnaXR naočala jesu njihove leće s dioptrijom, čime se korisnicima onima s dioptrijskim naočalama omogućuje podešavanje dioptrije na samim naočala, čineći ove naočale prilično dostupne i jednostavne za uporabu. Važno je napomenuti da su AjnaXR prve naočale opremljene ovakvom tehnologijom. Što se tiče težine bi trebala AjnaXR težiti samo 390 grama, što ih čini najlakšim naočalama u njihovoj klasi.

Vlastiti metaverzum

AjnaXR naočale također imaju platformu svoju vlastitu za učenje nazvanu AjnaVidya, na kojoj razni developeri mogu korisnicima pružiti svoje tečajeve za učenje. Trenutno platforma pokriva tečajeve iz različitih područja poput automobilske industrije, zdravstvene njege, upravljanja zračnim lukama i još mnogo toga.

Same naočale omogućuju provođenje obuke u mješovitoj stvarnosti pomoću haptičkih rukavica. Budući da su slušalice namijenjene korisnicima koji se žele usavršiti, dostupan im je pregled podataka i tablica s najboljim rezultatima na kojoj se može pratiti izvedba drugih korisnika.