Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple bi uskoro mogao izbaciti svoj prvi VR uređaj

Apple VR
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ming-Chi Kuo, vrlo pouzdani Appleov analitičar koji je dao točnu rezoluciju zaslona za iPhone X šest mjeseci prije njegovog lansiranja, kaže da će tehnološki div izbaciti svoje dugo očekivane naočale za virtualnu stvarnost do sredine 2022. godine. Govoreći nedavno na forumu Mac Rumors, Kuo je izjavio da Apple trenutno razvija MR/AR plan u tri faze:. Počinje s uređajem u obliku kacige 2022., tipom naočala do 2025. i tipom kontaktnih leća do 2030.-2040..  “Predviđamo da će proizvod za kacigu pružiti AR i VR iskustva, dok će se proizvodi s naočalama i kontaktnim lećama vjerojatnije usredotočiti na aplikacije dorađene stvarnosti (AR)”, dodao je.

Prema Kuou, Apple trenutno radi na nekoliko prototipova težine između 200-300 grama, ali bi tu težinu mogao smanjiti na samo 100-200 grama – nevjerojatnih 366-466 grama lakše od Microsoftovih vodećih slušalica HoloLens 2 za miješanu stvarnost.

Apple-ovi korisnici su spremni platiti više

Što se tiče cijena, Kuo je rekao za Mac Rumors kako vjeruje da će se slušalice prodavati za otprilike 1000 USD ili istu cijenu kao i vrhunski iPhone X Pro telefon. Iako je ovo znatno skuplje od cijene od 299 USD za Oculus Quest 2 , povijest je pokazala da su obožavatelji Applea spremni platiti više od izgleda za visokokvalitetnu robu – i očekujemo da nas neće razočarati.

Kuo nastavlja, “iako se Apple fokusirao na AR, mislimo da hardverske specifikacije ovog proizvoda mogu pružiti imerzivno iskustvo koje je znatno  bolje od postojećih VR proizvoda. Vjerujemo da bi Apple mogao u velikoj mjeri integrirati ovu kacigu s aplikacijama koje se odnose na video (npr. Apple TV+, Apple Arcade, itd.) kao jednu od ključnih prodajnih točaka.”

Što se tiče Appleovih pametnih naočala, Kuo vjeruje da će tvrtka lansirati proizvod negdje u 2025. Za razliku od kacige, Kuo je dodao da će se Apple AR naočale više nego vjerojatno “usredotočiti na pružanje ‘mobilnog + AR’ iskustva.

Borba titana za udio u tržištu

Iako Kuo nije spomenuo ništa o poduzeću kada je davao svoja predviđanja, sigurno je pretpostaviti da će sve inovacije koje Apple unese u potrošački prostor snažno utjecati i na poslovni svijet. Oculus je preuzeo dominaciju nad tržištem VR uređaja tijekom posljednjih godinu dana. Amazon je također najavio svoj uređaj a omjeri će se sigurno promijeniti kad Apple uđe na tržište.

izvor: xrtoday.com