Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metin novi VR uređaj dolazi krajem ove godine. Hoće li zamijeniti prijenosno računalo?

Project Cambria
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Zuckerberg kaže da će uređaj zamijeniti vaše prijenosno ili radno računalo.

Meta je potvrdila da radi na novom vrhunskom VR uređaju popularnijem od Quest 2, koji će biti objavljen kasnije ove godine. Međutim, prije nego što se previše uzbudite, Mark Zuckerberg je rekao da je novi uređaj, kodnog naziva Project Cambria, “više usredotočen na slučajeve radne upotrebe”.

Zuckerberg je potvrdio novi uređaj tijekom Metinog poziva o zaradi, što je ponovio u objavi na Facebooku.

“Što se tiče hardvera, Meta Quest 2 i dalje je vodeći uređaj za virtualnu stvarnost. Kasnije ove godine, izdat ćemo uređaj više klase, kodnog naziva Project Cambria, koji će biti više fokusiran na slučajeve radne upotrebe i na kraju zamijeniti vaše prijenosno računalo ili radne postavke. Ovaj vrhunski uređaj imat će poboljšanu ergonomiju i punu boju kroz miješanu stvarnost kako bi se besprijekorno spojila virtualna stvarnost s fizičkim svijetom.”

“Također ugrađujemo praćenje očiju i lica kako bi vaš avatar mogao uspostaviti kontakt očima i izraze lica, što dramatično poboljšava vaš osjećaj prisutnosti. To je također dobar primjer zašto razvijamo hardver uz društvene platforme “, nastavlja Zuckerberg.

Meta prilično snažno forsira svoj koncept ‘metaverse‘ i zvuči kao da će Project Cambria imati puno posla s tim. Nadamo se da gejming opcija nije tako loša, jer što ćete drugo raditi u metaverzumu ako ne igrati virtualni ping pong? Raditi u digitalnom uredu? – piše PC gamer.

Vijesti o projektu Cambria stižu upravo u trenutku kada Meta demontira još veći dio marke Oculus. Web stranica namjenjena za Quest 2 sada je preusmjerena na novu Meta trgovinu, što ne sluti previše dobro za budućnost industrije virtualne stvarnosti koja se fokusira na gajming.

Pogledaje službeni video za Cambriju.

Uz to, trenutni uređaj Quest 2 je postigao uspjeh kao VR uređaj među gejming publikom, brzo se popeo i postao najpopularniji VR uređaj na Steamu s 47% VR korisnika koji posjeduje uređaj, prema Steam Hardware Survey. Uređaj također prima prilično redovita ažuriranja s novim značajkama, tako da ne vapimo nužno za novom generacijo tehnologije, ali znamo da Meta ne planira izdati novi Quest dok ‘pro’ verzija (Project Cambria) ne bude dostupna.