Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple MR slušalice: sveobuhvatan pogled

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Apple je spreman lansirati slušalice mješovite stvarnosti u lipnju, zajedno s mnoštvom softvera i usluga osmišljenih da ih učine privlačnijim potrošačima. Po cijeni od približno 3000 dolara, ove se slušalice opisuju kao promjene u igri, sa značajkama koje uključuju igranje, fitness, alate za suradnju i mogućnost gledanja sporta. Apple se nada uvjeriti potrošače u ideju da će ovaj uređaj postati nezaobilazan alat za proizvodnju i konzumaciju sadržaja na nov i jedinstven način.

Apple planira prilagoditi iPad aplikacije za svoje nove slušalice, koje će spojiti virtualnu i proširenu stvarnost. Prema izvorima upoznatim s planovima tvrtke, korisnici će moći pristupiti milijunima postojećih aplikacija programera trećih strana putem novog 3D sučelja uređaja. Push će uključivati optimizirane verzije Safarija, Appleove usluge za kalendare, kontakte, datoteke, kućnu kontrolu, poštu, karte, poruke, bilješke, fotografije, podsjetnike, kao i aplikacije za glazbu, vijesti, dionice i vremensku prognozu. Značajke će izgledati i osjećati se slično njihovim iPad kolegama.

Tvrtka također radi na novim aplikacijama dizajniranim izričito za slušalice, uključujući verziju Apple Books koja će korisnicima omogućiti čitanje u virtualnoj stvarnosti. Osim toga, Apple testira aplikaciju za kameru koja može snimati slike sa slušalica i aplikaciju za meditaciju koja pomaže korisnicima da se opuste. Za ljubitelje fitnessa, Apple razvija verziju svoje usluge Fitness+ koja će korisnicima omogućiti da vježbaju dok gledaju instruktora u VR-u.

Jedna od najznačajnijih prodajnih prednosti slušalica je razvoj Appleove aplikacije za suradnju Freeform, koja će korisnicima omogućiti zajednički rad na virtualnim pločama dok su u mješovitoj stvarnosti. FaceTime će generirati 3D verzije korisnika u virtualnim sobama za sastanke kako bi stvorio impresivno iskustvo sastanka.

Apple se nada pozicionirati slušalice kao uređaj za obavljanje posla, s podrškom za Pages, Numbers i Keynote, kao i iMovie i GarageBand za video i glazbenu produkciju. Igre će također biti središnji dio privlačnosti uređaja, što je suprotno od Appleovog stajališta ranije u razvoju proizvoda. Tvrtka radi s malim brojem programera kako bi im pomogla u nadogradnji postojećeg softvera za mješovitu stvarnost.

Apple također nastoji učiniti sport impresivnijim iskustvom na slušalicama. Tvrtka već nudi igre Major League Soccera i Major League Baseballa na Apple TV+, a nastoji dodatno proširiti svoju ponudu.

Kritična značajka uređaja bit će brojčanik koji korisniku omogućuje kretanje između virtualne i proširene stvarnosti. Uz VR, korisnici će biti potpuno uronjeni u svoje aplikacije, dok će korisnici s omogućenom AR vidjeti stvarni svijet oko sebe na sličan način kao ARKit iskustva na iPhoneima i iPadima. Uređaj će pokretati više aplikacija u isto vrijeme, lebdeći unutar sučelja miješane stvarnosti.

Appleovi hardverski proizvodi oduvijek su ovisili o robusnom izboru softvera, a slušalice miješane stvarnosti nisu iznimka. Apple nastoji prilagoditi i optimizirati svoje postojeće aplikacije dok stvara nove eksplicitno dizajnirane za ovaj novi uređaj. Nadamo se da ćemo stvoriti platformu koja bi na kraju mogla zamijeniti iPhone, iako je to vjerojatno još daleko.

Appleova Svjetska konferencija programera bit će ključni trenutak za kompaniju da predstavi svoje nove slušalice za mješovitu stvarnost. Svojim bogatstvom softvera i usluga, Apple se nada uvjeriti potrošače da je ovaj uređaj alat koji morate imati i za proizvodnju i za konzumaciju sadržaja. Međutim, ostaje za vidjeti mogu li Appleove slušalice postati više od nišnog proizvoda i generirati isti zamah kao iPhone.