Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Virtualna stvarnost ne privlači pažnju američkih tinejdžera

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Novo istraživanje koje je provela investicijska tvrtka Piper Sandler otkriva da virtualna stvarnost još uvijek nije pronašla svoje mjesto kod američkih tinejdžera. Studija je pokazala da samo 4% tinejdžera koji su vlasnici VR uređaja koriste virtualnu stvarnost na dnevnoj bazi, dok njih 14% to čini tjedno. U usporedbi s tim, 87% tinejdžera koji su sudjelovali u istraživanju posjeduje iPhone.

Izvješće je također otkrilo da tinejdžeri nisu posebno zainteresirani za kupnju novih VR uređaja. Samo 7% ispitanika izjavilo je da planira kupiti VR uređaj, dok je 52% bilo nesigurno ili nezainteresirano.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da virtualna stvarnost i hardver i softver još uvijek nisu privukli širu publiku, unatoč milijardama dolara ulaganja velikih tehnoloških tvrtki u tu tehnologiju te dostupnosti jeftinih headsetova na tržištu. To je značajno jer su tinejdžeri često pioniri u usvajanju nove tehnologije, a njihove preferencije mogu pružiti uvid u budućnost industrije.

Analitičari tvrtke Piper Sandler primijetili su da “mlaki korištenje pokazuje da je VR i dalje u svojim ‘ranim danima’ i da su ovi uređaji manje važni od pametnih telefona.” Izvješće sugerira da će virtualna stvarnost morati prijeći dug put kako bi se mogla natjecati s pametnim telefonima u pogledu važnosti za potrošače.

Istraživanje također ukazuje na to da virtualna stvarnost ima poteškoća u privlačenju pozornosti dok se očekuje da će Apple objaviti svoj vlastiti headset ove godine. Studija sugerira da će se tehnološki div suočiti s teškom bitkom u uvjeravanju potencijalnih kupaca da usvoje njegovu VR tehnologiju.

Slično tome, matična tvrtka Facebooka Meta očekuje se da će ove godine objaviti nove VR headsetove. Njegov headset Quest 2, koji je pušten u prodaju 2020. godine, trenutno je lider na tržištu u pogledu prodaje. Međutim, analitičari su primijetili da su se isporuke smanjile prošle godine, što može ukazivati na to da virtualna stvarnost još uvijek ima problema s postizanjem široke prihvaćenosti.

Istraživanje tvrtke Piper Sandler sugerira da virtualna tehnologija stvarnosti još uvijek nije privukla pažnju američkih tinejdžera. Niski postotak korištenja i nedostatak interesa za kupovinu VR slušalica ukazuju na to da je tehnologija još uvijek u ranoj fazi i da će joj trebati puno vremena prije nego što se može natjecati sa pametnim telefonima i drugim uspostavljenim tehnologijama.