Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple bira Luxshare za MR slušalice

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Appleove naočale za mješovitu stvarnost (MR) naišle su na još jednu smetnju u svojoj vremenskoj liniji proizvodnje. Prema nedavnom izvješću Digitimesa, Apple je odustao od svog ekskluzivnog partnera za montažu, Pegatrona, za svoje nadolazeće MR slušalice. Tajvanska tvrtka uklonjena je iz Appleove linije opskrbe i naređeno joj je da svoje operacije sklapanja i proizvodnje MR slušalica prenese na kinesku tvrtku za elektroniku Luxshare.

Izvješće sugerira da je Pegatron prodao svoje proizvodne kapacitete drugim globalnim regijama, uključujući prodaju svoje tvornice sa sjedištem u Šangaju konkurentu s kopna. Međutim, budući da će Apple proizvoditi slušalice u malim količinama, ne očekuje se da će to utjecati na profitne marže Pegatrona.

Vijest pokazuje da je Apple odlučio zadužiti potpuno kinesku tvrtku za proizvodnju njegovih proizvoda, u usporedbi s tajvanskim tvrtkama za prijašnja Appleova lansiranja. Apple je obično podržavao proizvodne divove sa sjedištem u Taipeiju za proizvode prve generacije, ali se od tada prebacio na kineske tvrtke zbog stalnih kinesko-američkih napetosti.

Luxshare, novi proizvođač Appleovih MR slušalica, nedavno je sklopio ugovor s tehnološkim divom za razvoj buduće iteracije njegovih pametnih naočala za proširenu stvarnost (AR). Bivši pogon Pegatrona ugostit će Luxshareov AR proizvodni pogon, a tvrtka će također razvijati Apple satove, iPhone i AirPods.

Ovaj nedavni razvoj dolazi nakon što je Apple odustao od planova za svoj AR uređaj kako bi se usredotočio na svoje MR slušalice. Tvrtka svojim novim proizvodom želi ciljati na kupce visoke i srednje klase. Međutim, tekuće glasine nagađaju da bi tvrtka sa sjedištem u Cupertinu mogla odustati od svojih planova da najavi uređaj na nadolazećoj Svjetskoj konferenciji programera (WWDC) 5. lipnja.

Mnogi tehnološki divovi, uključujući Meta Platforms, Microsoft i Google, pomaknuli su fokus s AR-a na razvoj trenutnih tehnologija proširene stvarnosti (XR). Globalni metaverzum također se bori da se uspostavi, s tekućim raspravama o problemima privatnosti i pitanjima regulative.

Meta Platforms pokrenula je slične inicijative radeći s Tencentom na odobravanju prodaje Meta Quest 2 diljem kineskog kopna. Potencijalno profitabilan ugovor mogao bi Meti omogućiti pristup velikim kineskim tehnološkim tržištima po prvi put od 2009. To dolazi nakon što je Tencent nedavno zatvorio svoj odjel Metaverse kako bi se usredotočio na druge proizvode.

Nedavni razvoj događaja s Appleom i Luxshareom naglašava rastući trend kineskih proizvodnih tvrtki koje dominiraju tehnološkom industrijom. Pomak prema korištenju kineskih tvrtki za proizvodnju ukazuje na Appleov pomak prema smanjenju oslanjanja na tajvanske tvrtke i prema potpuno kineskom opskrbnom lancu.

Tekuće kinesko-američke napetosti dovele su do toga da mnoge tehnološke tvrtke preispitaju svoje strategije opskrbnog lanca. Pandemija COVID-19 također je poremetila globalne opskrbne lance i operacije, navodeći mnoge tvrtke da presele svoje poslovanje u inozemstvo kako bi diverzificirale svoje proizvodne pogone na globalnoj razini.

Međutim, ovaj pomak prema kineskoj proizvodnji također je izazvao zabrinutost zbog radnih praksi i kršenja ljudskih prava u Kini. Mnogi aktivisti pozvali su tehnološke tvrtke da osiguraju da su njihovi opskrbni lanci etični i održivi.

Zaključno, Appleova odluka da odustane od Pegatrona i odabere Luxshare kao novog proizvođača svojih MR slušalica označava značajan pomak u strategiji opskrbnog lanca tehnološkog diva. To ukazuje na rastući trend da kineske proizvodne tvrtke dominiraju tehnološkom industrijom i na stalnu reevaluaciju strategija opskrbnog lanca od strane tehnoloških tvrtki. Međutim, prelazak na kinesku proizvodnju također izaziva zabrinutost zbog radnih praksi i kršenja ljudskih prava u Kini, a tehnološke tvrtke moraju osigurati da su njihovi opskrbni lanci etični i održivi.