Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

“Zelena pluća New Yorka”: Njegovu su izgradnju pratile brojne kontroverze, a danas ga obožavaju filmaši i rekreativci

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Čarobni Central Park je jedan je od najpoznatiji parkova na svijetu, raj za filmaše i rekreativce svih vrsta, a godišnje ga posjeti preko 20 milijuna ljudi.

Central Park je prvi javni park izgrađen u SAD-u i s pravom ga danas nazivaju “pluća New Yorka”.

Park je otvoren 1858. godine i od tada je prošao kroz brojne promjene i događaje. Ideja za izgradnju parka došla je od zemljoposjednika i novinara, a tadašnjeg gradonačelnika, Amosa Enoa. Njegova ideja bila je stvoriti veliki park u središtu grada koji će služiti kao mjesto za odmor, rekreaciju i druženje.

Njegova izgradnja bila je jedan od najmasovnijih projekata javnih radova u New Yorku devetnaestog stoljeća. U gradnji je sudjelovalo oko 20.000 radnika. Današnja površina cijelog prostora iznosi 340 hektara, što Central Park čini većim od Vatikana i kneževine Monako.

Inače, Park se nalazi na mjestu nekadašnjeg sela zvanog “Seneca Village” u kojem je živjelo oko 1600 siromašnih stanovnika, uključujući irske uzgajivače svinja i njemačke vrtlare. Upravo je činjenica da su stanovnici sela nemilosrdno raseljeni kako bi se izgradio park, mrlja koju NYC ne može izbrisati do danas.

Danas park nudi brojne atrakcije za posjetitelje, a među najpopularnijima su:

  • Central Park Zoo – zoološki vrt koji se nalazi na pet hektara parka i dom je različitih vrsta životinja, uključujući crne medvjede, pingvine i majmune.
  • Bethesda Fountain – veličanstvena fontana koja se nalazi na središnjem dijelu parka i jedno je od najpoznatijih mjesta u Central Parku.
  • The Great Lawn – ogromna zelena površina koja se prostire na 55 hektara i omiljeno je mjesto za piknike i opuštanje na suncu.
  • Strawberry Fields – memorialni dio parka posvećen Johnu Lennonu, koji je ubijen u blizini parka 1980. godine.
  • Belvedere Castle – srednjovjekovna tvrđava koja se nalazi na vrhu brda u parku i nudi nevjerojatan pogled na grad.

Tijekom godina, park je bio domaćin brojnim događajima i manifestacijama, a omiljeno je mjesto i brojnih filmaša.

U Central Parku u New Yorku snimljeno je preko 240 filmskih naslova, uključujući neke od najpoznatijih holivudskih klasika. Među najpoznatijim filmovima snimljenima u parku su “Zeleni pojas”, “Sam u kući”, “Doručak kod Tifanija”, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Spider-Man 3”, “Avengers: Era Ultrona” i mnogi drugi. U parku su se snimale i brojne TV serije, uključujući “Prijatelje”, “Seinfelda” i “Gospođice Djevojke”.

Procjenjuje se da 42 milijuna posjetitelja dolaze u park svake godine, što ga čini jednom od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu.

Central Park je ne samo prekrasno mjesto za posjetiti, već i važan dio povijesti i kulture grada New Yorka. Sa svojim prekrasnim krajolikom, brojnim zanimljivostima i povijesnim detaljima, park ostaje jedan od najvažnijih simbola grada i jedno od omiljenih mjesta za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Ako ste istoga trenutka poželjeli prošetati čarobnim Central Parkom, u potpunosti vas razumijemo te vam zato dijelimo i poveznicu preko koje se možete “teleportirati” u New York dok ste u toplini vašeg vlastitog doma.