Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Apple Vision Pro – budućnost poslovnog svijeta ili samo prva ozbiljna težnja tome?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Kao što sam već više puta kroz tekstove najavio, na tržištu je napokon Apple Vision Pro. Apple je kao i uvijek namjerno pustio tržištu da se kuha, kao uostalom i svi veliki brendovi koji imaju običaj puštati publiku da javno “promišlja” o nečem što tek dolazi i o čemu ništa ne znaju. Jedino što su prije toga napravili je teaseri, koji se na kraju često djelomično razlikuju od stvarnih proizvoda. Primjera imate mnoštvo, a zadnje koje ste možda primjetili su Teslin Cybertruck i Metin Quest 3.

Ovdje je priča slična. Čitajući prve recenzije s američkog tržišta, može se zaključiti da je Apple Vision Pro headset uređaj koji je bolji od svih dosadašnjih, jer im je prvi. Nemoguće je usporediti Vision Pro s nekim drugim Apple XR uređajem, jer im je prvi i postavlja standarde. Usporediv je doduše s drugim uređajima, no tek čekamo prave usporedbe i dojmove.

U Europi ga još nema

Apple je američka tvrtka i primarno se bavi dostupnošću na tržištima gdje XR tehnologija prolazi i sve ozbiljnije ju se može nazvati rječju “popularna”. Zašto ga u Europi zasad nema, pitanje je koje je u biti suvišno. Europa radi na XR-u, intenzivno, no problem europskih konzervativnih kupaca koji su često zatvoreni za jednostavnu kupnju headseta čisto iz razloga da bi nečem dali priliku – je klasičan. Konzumerizam i poštivanje inovacija u Americi ne može se uspoređivati s onim u Europi, XR u Americi daleko je uspješniji i popularniji nego u Europi.

Je li 25 minuta dovoljno?

Za europsko tržište sam uređaj još nije dostupan, a na američkom su otvorene prednaružbe. Ipak, neke interesantne stvari možemo prokomentirati. Npr. 25 minuta demonstracija u američkim Storeovima (i hoće li ih biti u europskim?).

Apple Storeovi u Americi užurbano se pripremaju, a informacija je da će demonstracija u samoj trgovini odnosno njihovim shopovima Apple uređaja, trajati oko 25 minuta po korisniku. Iz iskustva našeg XRPG B2B showrooma u Zagrebu, uz pravo objašnjenje tipova tehnologije, sigurnosne napomene, uvodni dio po pitanju kontrola i mnoštva drugih detalja, koje traje minimalno 1 sat, teško da će netko sa 25 minuta uspjeti doživjeti sve što treba u ovakvom kompleksnom naprednom tipu uređaja.

No, nije na odmet spomenuti da je naš pristup detaljniji i prilično smo personalizirani tip demonstracije i B2B pristup. Ono što će Apple omogućiti je B2C “teaser” iskustva, kojem je cilj trenutno (gotovo isključivo) samo prodaja skupog uređaja na licu mjesta. Kod nas, sa ovih minimalno sat vremena, cilj zapravo uopće nije prodaja uređaja. Pa vjerujem da u cijelom objašnjenju i ima zdrave logike. Čak i samo par minuta XR iskustva korisnicima često uzrokuje blowmind.

Ono što još uvijek nisam vidio oko Apple Vision Proa, je killer app. Dakle aplikacija zbog kojeg ćemo ga morati imati. Šokira i nedostupnost YouTube VR-a i Netflixa, aplikacija koje su must have za većinu dosadašnjih korisnika, također iz vlastitog iskustva. No vjerujem da će se neke suradnje poput pomenutih otvarati s vremenom.

Spatial computing?

Apple inzistira na spatial computingu i u Appleu to gledaju kao općenitog killera. Dakle nemaju “killer app” ali cijeli doživaljaj je “killer” u odnosu na druge headsetove. O spatial computingu super tekst pročitajte kod Cathy Hackl u newsletteru gdje detaljno objašnjava o čemu je zapravo riječ. Poanta ovakvog korištenja terminologije je saživljavanje cijelog ekosistema koji koristimo pri svakodnevnom radu, u jedan savršeno cirkulirajući krug podataka i iskustva.

Ono što Apple želi, je da njihovi poslovni korisnici mogu putem MR headseta, smartphonea, programa, i AI-i, paralelno funkcionirati i maksimalno optimizirati svakodnevan posao.

Je li Apple uspio pokretanjem nove ere spatial computinga zasad još ne možemo znati, tek 2.2.2024. kreće pravi shipping uređaja u Americi i nakon toga će biti puno dojmova koji će nam dati odgovore.

Ono što sam siguran, je da je Apple tržištu priredio novi hype XR-a. Na tome im treba čestitati jer je to dobro za cijelu zajednicu!

Otvoreni su novi termini za testiranje XR tehnologije u Zagrebu, više pogledajte na Calendlyu.

Za kraj, pogledajte super video o Apple Vision Prou koji će vam vrlo konkretno i vizualno dočarati neke gornje riječi.

Izvor: https://www.linkedin.com/pulse/apple-vision-pro-budu%25C4%2587nost-poslovnog-svijeta-ili-samo-ante-fumic-x3kgf