Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Disney ukida metaverzum odjel kao dio restrukturiranja

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Walt Disney Company, medijski div poznat po bogatoj knjižnici intelektualnog vlasništva, zatvorio je malu jedinicu koja je bila odgovorna za korištenje metaverzuma za pronalaženje novih načina za ispričati interaktivne priče, prema izvješću Wall Street Journala. Ova promjena je dio šireg restrukturiranja tvrtke, koje će dovesti do otpuštanja oko 7.000 radnika u iduća dva mjeseca. Plan restrukturiranja prvi je put predstavljen u veljači, a cilj je smanjenje troškova zbog zabrinutosti za gospodarsku krizu i veliku konkurenciju u streaming uslugama.

Metaverzum, termin koji je skovao znanstveno-fantastični autor Neal Stephenson kako bi opisao virtualnu stvarnost koju koristi na milijune korisnika, bio je predstavljen od strane bivšeg izvršnog direktora Disneya Boba Chapeka kao “granica” za ispričavanje priča i iskustva potrošača. U veljači 2022. godine, Chapek je unajmio Mikea Whitea kako bi stvorio “novi paradigma” za uključivanje publike u sadržaj tvrtke. Međutim, nakon Chapekovog zamjenika Roberta Igera u studenom, metaverzum odjel je zatvoren i svi njegovi oko 50 radnika su otpušteni. Mike White će ostati u tvrtki, ali njegova buduća uloga je neizvjesna.

Metaverzum posljednjih godina dobiva na popularnosti, s velikim tehnološkim tvrtkama poput Facebooka i Googlea koji su uložili velike napore u ovom prostoru. Facebook je posebno napravio metaverzum ključnim dijelom svoje strategije, a izvršni direktor Mark Zuckerberg izjavio je da ga vidi kao “sljedeću generaciju interneta”. Tvrtka se preimenovala u Meta kako bi odražavala ovaj novi fokus, i obećala je uložiti 10 milijardi dolara u metaverzum u sljedećih nekoliko godina.

Unatoč uzbuđenju oko metaverzuma, neki stručnjaci ostaju skeptični u pogledu njegovog potencijala. Za jedno, tehnologija potrebna za stvaranje potpuno ostvarenog metaverzuma još uvijek ne postoji, a nejasno je kada će postati dostupna. Osim toga, postoje zabrinutosti o tome kako će se metaverzum regulirati, posebno u pogledu sigurnosti i privatnosti korisnika.

Odluka Disneyja da zatvori svoju metaverzum diviziju znak je da tvrtka možda pristupa tehnologiji s više opreza. Međutim, važno je napomenuti da tvrtka još uvijek snažno ulaže u druge područja, poput svoje streaming usluge Disney+, koja je bila veliki uspjeh od lansiranja 2019. godine. Usluga trenutno ima preko 137 milijuna pretplatnika diljem svijeta, a Disney je obećao nastaviti ulagati u originalni sadržaj kako bi zadržao te pretplatnike.

Iako bi se odluka Disneyja da zatvori svoju metaverzum diviziju mogla vidjeti kao neuspjeh za tehnologiju, važno je zapamtiti da tvrtka i dalje ulaže u druge područja i ostaje posvećena pronalaženju novih načina za angažiranje publike. Metaverzum možda još uvijek ima ulogu za igrati u budućnosti zabave, ali ostaje za vidjeti kako i kada će postati stvarnost. Za sada, Disney usmjerava svoje napore na druge oblasti, poput streaminga, i bit će zanimljivo vidjeti kako će se ta ulaganja isplatiti u godinama koje dolaze.