Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

ByteDance demantira glasine o gašenju tvrtke Pico

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

ByteDance, matična tvrtka popularne društvene mreže TikTok, našla se usred kontroverze zbog posljednjih nagađanja o sudbini svoje podružnice za virtualne naočale, Pico. Glasine su obišle tehnološki svijet sugerirajući da ByteDance možda planira postupno gašenje Pico-a, što izaziva zabrinutost oko tvrtkinog predanosti industriji imerzivne stvarnosti.

Proboj s Pico 4

Prije dvije godine, ByteDance je napravio značajan korak akvizicijom tvrtke Pico, vodećeg proizvođača virtualnih naočala. Nakon ovog poteza, ByteDance nije gubio vrijeme i počeo je ubrizgavati značajne investicije u industriju proširene stvarnosti. Jedan od vrhunaca ove suradnje bilo je lansiranje naočala Pico 4, iako valja napomenuti da ove naočale nisu dostupne u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naočale Pico 4 privukle su pozornost inovativnim značajkama, uključujući ravne leće, prijenos boje (iako bez ispravke dubine), povećanu količinu RAM-a i poboljšane ekrane. Što je još važnije, Pico 4 je ponudio ove značajke po cijeni usporedivoj s Oculus Quest 2. Kruže glasine da je ovako povoljna cijena postignuta putem značajnih subvencija, postavljajući Pico 4 kao konkurentnog igrača na tržištu.

Ekskluzivni izvještaj EqualOcean-a

Međutim, nedavni razvoji su potaknuli sumnje u budućnost Pico-a. Kineski medijski izvor EqualOcean objavio je ekskluzivni izvještaj tvrdeći da će Pico proći kroz postupno gašenje, a da se ByteDance distancira od metaverzuma. Prema članku, neimenovani izvori otkrili su da je vodstvo Pico-a nedavno otputovalo u Singapur kako bi prezentirali svoj napredak Zhang Yimingu, osnivaču ByteDance-a. Povratne informacije koje su dobili nisu bili ohrabrujuće, s navodima da ByteDance navodno planira napustiti Pico poslovanje.

Članak navodi (prevedeno): “Najnovije vijesti 20. listopada, prema izvorima koji su razgovarali s EqualOcean-om, šef Pico-a nedavno je otputovao u Singapur kako bi izvijestio o svom radu Zhang Yimingu. Povratne informacije su bile da će ByteDance postupno napustiti Pico poslovanje. Razlog ove odluke je što se hardversko područje u kojem Pico djeluje ne smatra ByteDance-ovom stručnošću. Tijekom proteklih nekoliko godina, Pico-ova izvedba nije ispunila očekivanja, i ne postoji vidljiva nada za budućnost.”

Kao odgovor na ove izvještaje, ByteDance je brzo demantirao bilo kakve planove za gašenje Pico-a. Predstavnik iz ByteDance-a (prevedeno) je izjavio: “Neki medijski izvještaji sugeriraju da će ByteDance postupno napustiti Pico poslovanje. Kao odgovor na to, predstavnik iz ByteDance-a je izjavio da ti izvještaji nisu točni. Pico posluje kao i obično, i tvrtka će nastaviti ulagati u XR dugoročno.”

Ova izjava iz ByteDance-a protivi se naraciji o nadolazećem kraju Pico-a, pružajući barem djelomičnu sigurnost za budućnost proizvođača VR naočala.

Nastavak Picove posvećenosti

Iako situacija ostaje nejasna, trenutno nema konkretnih naznaka da Pico prekida svoja istraživanja i napredak u industriji XR-a. Kao dodatni dokaz posvećenosti njihovom prisustvu na tržištu, MIXED, važan igrač u industriji XR-a, izvijestio je da je Oliver Wöhler, lider prodaje za poduzeća u Pico-u, najavio planove Pico-a da sudjeluje na AWE (Augmented World Expo) u Beču. Svrha njihove sudjelovanja je predstaviti “uzbudne vijesti o svojoj strategiji za ostatak godine i 2024.”

Ova najava sugerira da Pico ne samo da ostaje čvrsto prisutan u industriji XR-a, već također planira proširenje i inovacije u narednim godinama.

Glasine o gašenju Pico-a izazvale su značajnu kontroverzu i spekulacije u tehnološkoj zajednici. Međutim, čvrsti demanti iz ByteDance-a nude neku sigurnost da bi Pico mogao nastaviti napredovati u industriji XR-a. Sudjelovanje Pico-a na AWE-u sugerira njihovu predanost inovacijama i dugoročnom uspjehu.

Dok čekamo više konkretnih informacija, tehnološki svijet će pažljivo pratiti Pico i ByteDance kako bi vidjeli kako će se ova razvijajuća priča odraziti na tržište XR-a i budućnost virtualne stvarnosti.