Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

INTERPOL lansira prvi globalni policijski metaverzum

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Na svom devedesetom Generalnom okupljanju INTERPOL-a u New Delhiju, globalna policijska organizacija INTERPOL po prvi puta je predstavila svoj novi projekt – prvi ikada metaverzum dizajniran za potrebe policijskih organizacija diljem svijeta.

INTERPOL metaverzum već je sada dostupan i operativan u cijelosti. Registrirani korisnici mogu posjetiti virtualno rekreirano INTERPOL-ovo Sjedište glavnog tajništva u Lyonu, zaobilazeći pri tome geografske i fizičke prepreke. U metaverzumu mogu komunicirati s drugim korisnicima pomoću avatara te mogu pohađati razne imerzivno-interaktivne trenažne tečajeve koji se tiču forenzičkih istraživanja i raznih drugih policijskih zadaća.

INTERPOL metaverzum funkcionira putem INTERPOL Osiguranog Clouda, osiguravajući time potpunu neutralnost ovog sustava.

Tijekom interaktivnog predstavljanja sustava, delegati koji su sudjelovali u okupljanju u New Delhiju imali su priliku i sami isprobati novi metaverzum i prošetati se virtualno rekreiranim sjedištem u Lyonu pomoću VR naočala.

„Za mnoge metaverzum predstavlja apstraktnu budućnost, ali problemi koji dolaze s njim su oni koji su uvijek motivirali INTERPOL – potpora našim zemljama članicama u borbi protiv kriminala i stvaranje svijeta, virtualnog ili stvarnog, sigurnijim za one koji se u njemu nalaze,“ kaže glavni tajnik INTERPOL-a, Jürgen Stock. „Možda ulazimo u novi svijet, ali naša predanost i naši ciljevi ostaju isti.“

INTERPOL također najavljuje formiranje grupe stručnjaka za metaverzum kako bi obavljali zadaće koje policijske organizacije obavljaju u stvarnosti tj. kako bi učinili novi, virtualni svijet, sigurnijim.

Metaverzum – svijet dostupan svima

Iako se metaverzum i virtualna stvarnost generalno smatraju nečime čija primarna namjena je gaming, no on je puno više od toga. O metaverzumu se često govori kao o sljedećoj potencijalnoj fazi razvoja interneta. Tvrtka Gartner, koja se bavi istraživanjem tehnologija, prognozira kako će do 2026 svaki četvrti čovjek provoditi barem jedan sad u metaverzumu, bilo zbog posla, učenja, socijaliziranja ili zabave.

Najnoviji INTERPOL-ov raport o globalnom trendu zločina ukazuje na to da se sve više kriminala seli na Internet. Svijet se sve više digitalizira i dolazi do brisanja granica između stvarnog i virtualnog. Zbog toga se poteže pitanje kako da policija nastavi pružati sigurnost ljudima?

Kriminalci već počinju eksploatirati metaverzum. Razne prevare, ekstremizmi i dezinformacije predstavljaju ozbiljne probleme. Kako se povećava broj korisnika metaverzuma, tako se i povećava broj potencijalnih zločina. Zločini nad djecom, krađa podataka i identiteta, pranje novaca, financijske prevare, krivotvorenje, ucjenjivanje i općenito zlostavljanje samo su neki od primjera koje bismo uskoro mogli sve češće susretati u virtualnom svijetu.

Neki od tih zločina mogli bi biti vrlo teški za suzbiti jer se neki činovi, koji se smatraju zločinom u stvarnosti, ne smatraju zločinom u metaverzumu.

“Identificirajući ove rizike od samog početka, možemo surađivati ​​s dioničarima kako bi stvorili potrebne okvire upravljanja i sasjekli buduća kriminalna tržišta u korijenu, prije nego što se uspiju u potpunosti formirati,” rekao je Madan Oberoi, INTERPOL-ov direktor za tehnologiju i inovacije. “Samo ovakvim pregovorima možemo izgraditi učinkovit odgovor na kriminal.“

Nove mogućnosti, stare obaveze

Metaverzum donosi mnoge benefite policijskim organizacijama. Olakšava suradnju na daljinu, omogućuje bolje povezivanje, sakupljanje i dijeljenje dokaznih materijala i pruža nove mogućnosti u treningu.

U pripremljenoj demonstraciji, INTERPOL-ovi stručnjaci iz Direktorata za trening i izgradnju kapaciteta prikazali su kako bi izgledao virtualni tečaj za verifikaciju putnih dokumenata i pregled putnika. Prvi dio tečaja bilo je predavanje u virtualnoj učionici. U drugom dijelu polaznici tečaja bili su teleportirani zračnu luku gdje su onda mogli primijeniti svoje novostečeno znanje u praksi.

“Metaverzum ima potencijal transformirati svaki aspekt našeg svakodnevnog života, noseći time goleme implikacije za provedbu zakona,” rekao je Oberoi. „Međutim, da bi policija mogla razumjeti metaverzum, prvo ga i sama mora iskusiti.”

Izvor slika i informacija: INTERPOL